Zobacz pełną wersję : Benro a-500ex + bh-1
witam,
ma ktoś z Was takie nogi??
kto ma to proszę o konstruktywne opinie, co do stabilności itd., ponieważ szykuję się do jego kupna.. :-D
myślę jeszcze o BENRO A-650EX + BH-2
czy polecacie coś innego w tej grupie cenowej?
dzięki i pozdrawiam
głowicę weź lepiej BH-2 - różnica w cenie niewielka a jest na prawdę solidna.
mam 500ex z BH-1 i jestem bardziej niż zadowolony, jest solidnie wykonany i stabilny (mam D90 z 18-105, sigme 10-20), a jego waga jest na granicy "noszenia i nienoszenia" statywu
jak coś zadawać pytania, odpowiem
jak coś zadawać pytania, odpowiem
w takim razie pytam:-D:
nie miałem do czynienia jeszcze z tą firmą...
chodzi mi o robienie zdjęć panoramicznych, jeżeli ustawie aparat w pionowy kadr, wtedy kula ustawia się w ten rowek... i wtedy do kadrowania potrzebna jest obrotowa głowica... i tu pytanie:
czy po poluzowaniu dźwigni kuli można też obracać całą głowicą dookoła??
w takim razie pytam:-D:
nie miałem do czynienia jeszcze z tą firmą...
chodzi mi o robienie zdjęć panoramicznych, jeżeli ustawie aparat w pionowy kadr, wtedy kula ustawia się w ten rowek... i wtedy do kadrowania potrzebna jest obrotowa głowica... i tu pytanie:
czy po poluzowaniu dźwigni kuli można też obracać całą głowicą dookoła??
tak można, "rowki" są dwa, co ułatwia ustawienie sobie jak kto woli dzwigni blokującej
Almighty007
08-02-2009, 20:50
Ja też posiadam Benro 500ex + bh-1 i jak najbardziej mogę polecić z czystym sumieniem. Waga całkiem fajna i stabilność też super. Dla mnie głowica bh-1 wystarczająca, ale różnica w cenie bh-2 jest wręcz pomijalna, więc możesz wziąć bh-2, jeśli takowej potrzebujesz. Ja zestawik polecam ;)
Osobiście też mogę Ci polecić ten statyw 500EX z głowicą BH-1. Jak dla mnie stosunek jakość do cena jest rewelacyjny. W alternatywie w zasadzie to w tej kwocie pozostaje Goldphoto...
Głowica BH-1 jak dla mnie jest wystarczająca. Nie widzę potrzeby zakładania solidniejszej, ale do panoram BH-1, jak i BH2 raczej się nie nadaje.
Jeżeli masz zamiar podpinać do statywu obiektywy o wadze powyżej 1 kg to raczej kup głowicę BH-2
Na wysokość statywu absolutnie nie narzekam, choć mam 190 cm wzrostu.
No i jeszcze odradzam Ci kupowanie statywów z numerkami x50 (np 550, 650) gdyż składają się one wtedy z 4 sekcji, a co za tym idzie więcej zachodu z rozkładaniem no i teoretycznie mniejsza stabilność. Osobiście wybrałem statyw składający się z 3 sekcji, co i też Ci polecam.
[QUOTE=jumbox;1115847]Osobiście też mogę Ci polecić ten statyw 500EX z głowicą BH-1. Jak dla mnie stosunek jakość do cena jest rewelacyjny. W alternatywie w zasadzie to w tej kwocie pozostaje Goldphoto...
Głowica BH-1 jak dla mnie jest wystarczająca. Nie widzę potrzeby zakładania solidniejszej, ale do panoram BH-1, jak i BH2 raczej się nie nadaje.
ale nie dlatego, że aparatu się nie da ustawić, czy głowicy obracać ...... nie nadaje się bo obrót jest nie w osi obiektywu (przy aparacie w pionie, w poziomie jest wszystko cacy :) )
dzięki za podpowiedzi :)
dko,
nie wiem czy dobrze zrozumiałem: rowki są dwa, w celu ustawienia aparatu w pionie, ale czy można obracać górną częścią głowicy(w której zamieszczona jest kula, jeszcze nie zblokowana) względem dolnej,która przykręcana jest do statywu (w przypadku BH-2 jest na niej podziałka)
tak, aby można było kadrować panoramy, chodzi mi o obrót aparatu z lewej strony na prawą(lub odwrotnie jak kto woli), gdy sam aparat jest w tym "rowku"...:-D
dzięki za podpowiedzi :)
dko,
nie wiem czy dobrze zrozumiałem: rowki są dwa, w celu ustawienia aparatu w pionie, ale czy można obracać górną częścią głowicy(w której zamieszczona jest kula, jeszcze nie zblokowana) względem dolnej,która przykręcana jest do statywu (w przypadku BH-2 jest na niej podziałka)
tak, aby można było kadrować panoramy, chodzi mi o obrót aparatu z lewej strony na prawą(lub odwrotnie jak kto woli), gdy sam aparat jest w tym "rowku"...:-D
można kręcić jak się chce :), brak podziałki niezauważalny :)
Głowica BH-1 czy też BH-2 zawiera tylko jedno pokrętło do blokowania. Owszem – głowicę można obracać wokół własnej osi (cała górna część względem dolnej) ale nie uzyska się w ten sposób idealnego obrotu w poziomie (rusza się wtedy cała kulka w głowicy).
Bardziej profi głowicą do panoram będzie np KS-0, ale ona trochę bardziej kosztuje.
na KS-O chyba sobie nie pozwolę :)
dzięki za porady
januszteli
17-02-2009, 11:59
Witam!
saper! kupiłeś nogi A-500ex?
i z jaką głowicą?
Proszę napisz swoje zdanie na temat zestawu
Pozdrawiam
Jeżeli mogę coś doradzić, zwróćcie uwagę na nowe głowice Benro z serii B-00 do B-4. To są nowe konstrukcje, które podobno nie mają już błędów starszych głowic, o których mowa np. tutaj (http://www.tomwebsterphoto.com/Essays/Benro/benroks2.htm)
januszteli
18-02-2009, 23:59
A może ma ktoś Benro A-600EX?
Jeżeli mogę coś doradzić, zwróćcie uwagę na nowe głowice Benro z serii B-00 do B-4. To są nowe konstrukcje, które podobno nie mają już błędów starszych głowic, o których mowa np. tutaj (http://www.tomwebsterphoto.com/Essays/Benro/benroks2.htm)
Sęk w tym że te głowice kosztują tyle co zestaw A500-EX + BH-2 (440zl) B-0 399zl B-2 519zl :D ja gromadze wlasnie fundusz na A500ex+bh2 :)
marekm - dzięki za info
ja fundusze też gromadziłem...:-D
ale Narzeczona ostudziła trochę moje chęci do zakupu nóg na 4,5 m-ca przed ślubem... :(
chyba je wpisze do listy prezentów .. :mrgreen:
pozdrawiam
marekm - dzięki za info
ja fundusze też gromadziłem...:-D
ale Narzeczona ostudziła trochę moje chęci do zakupu nóg... :(
Pewnie jest o te nogi zazdrosna. :)
A może ma ktoś Benro A-600EX?
Ja mam od dwoch dni. Doswiadczenia ze statywami duzego nie mam. Pierwsze wrazenie - solidne, lekkie. Jedyne do czego moge miec uwagi to zaciski, moglby byc wykonane z troche lepszego materialu. Wysoki, przy wzroscie ponad 190 nie trzeba sie schylac. Ogolnie odczucia pozytywne.
Pewnie jest o te nogi zazdrosna. :)
chyba tak... :mrgreen:
w końcu są aż trzy... :-D
Ja dwa tygodnie temu kupiłem A-550EX + BH-1 bardzo fajny ale wydał mi się za delikatny do mojego zestawu i dzięki uprzejmości sprzedawcy dopłaciłem i wymieniłem na A-650EX + BH-2.
Rożnica spora, przy wadze 1,8 kg statyw jest super stabilny, głowica chodzi tak płynnie jak by była olejowa.
W tej chwili po lekkim poluzowaniu głowicy można spokojnie manewrować bez konieczności dociskania głowicy, to się pewnie z czasem zmieni (wyrobi), ale narazie bez konieczności ciągłego blokowania można zmieniać położenie.
Co do wykonania, to z pewnością dorównuje nogom z najwyższej półki, po prostu jest dopieszczony każdy element nawet futerał, który ma dodatkową kieszeń na kluczyki wewnątrz.
Na tą chwilę A-650EX + BH-2 udźwig max 8 kg to koszt około 480 PLN.
Po przewertowaniu wielu postów, dla mnie ta marka i ten zestaw A-650EX +BH-2 również wydaje się najlepszy (stosunek cena, jakość, użyteczność)
Chciałbym jednak przed zakupem (internetowym) sprawdzić sprzęt organoleptycznie, zna ktoś może sklep na Śląsku gdzie można obejrzeć statyw?
I pytanko do LuDa - zapewne testowałeś 500EX czy 600EX - twoim zdaniem 3 sekcje są w praktyce bardziej stabilne niż 4 (które posiadasz), czy nie odczuwa się różnicy?
27-02-2010, 19:25
Czy Benro A-500EX + BH-2 + d90 + 70-300VR przy wzroście 180cm zapewni dobry komfort pracy (niestety nie mam doświadczenia ze statywami) ?
Hej
Prośbę mam do tych co mają ten statyw - moglibyście zmierzyć, ile ma rzeczony benro a-500 z bh-1 bez wyciągniętej kolumny?
i jeszcze jedno - widzieliście gdzieś a500 bez głowicy do kupienia?
Hej
Prośbę mam do tych co mają ten statyw - moglibyście zmierzyć, ile ma rzeczony benro a-500 z bh-1 bez wyciągniętej kolumny?
i jeszcze jedno - widzieliście gdzieś a500 bez głowicy do kupienia?
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9132s
sam mam wielki dylemat między a500, a600 czy a269m8
Dzięki Ci panie - nie wpadłem na to żeby po prostu w ten sposób zapytać googla :D
sam mam wielki dylemat między a500, a600 czy a269m8
ten sam dylemat miałem, głowiłem się z tydzień - kupiłem 600+bh2 z uwagi na max wysokość
słuszna waga, stabilność. Jeśli jednak ma być mobilnie to zdecydowanie coś z 4 sekcjami polecam bo 500/600 to gabaryt