PDA

Zobacz pełną wersję : DxO Optics Pro

arczi_kuz
08-08-2006, 09:19
Witam. Jestem nowy na tyma forum... a to dlatego że przygotowuję się do zakupu mojej pierwszej lustrzanki... którą prawdopodobnie będzie D50 :) . Niemniej nie miałem jeszcze możliwości przejrzenia specjalnie dużej ilości tematów na tym forum więc nie wiem czy temat przeze mnie zakładany nie był wcześniej poruszany....

Mianowicie mam pytanie.

Bawił się może ktoś z Szanownych Forumowiczów programem o wdzięcznej :) nazwie:
DxO Optics Pro (http://www.dxo.com/intl/photo) ????

Interesują mnie głównie spostrzeżenia posiadaczy D50... ale oczywiście nie tylko :D
Jak w stosnku do innego softu prezentują się funkcje tego programu? Z opisów wygląda dosyć ciekawie...

witkow
08-08-2006, 11:55
Powiem Ci jak byłem ze mną, na początku po kupnie aparatu zacząłem testwoać różny soft do "wywoływania" raw-ów i szybko stwierdziłem, że za dużo czasu tracę przed kompem i teraz generalnie korzystam ze softu z Nikonowskiej stajni i całkowicie mi wystarcza, czasami jak potrzebuję przerobić zdjęcie do netu korzystam z darmowego gimp-a jego funkcje aż nadto wystarczają. Skupiłem się bardziej na zrobieniu tak zdjęcia żeby komp nie był potrzebny...

VonRays
08-08-2006, 16:36
IMHO bardzo dobry sofcik tylko tak samo "szybki" jak nikonowski :(.

arczi_kuz
08-08-2006, 17:03
Oj... ja wiem że czasami przesadna obróbka zdjęć jest nawet nie wskazana i warto umieć tak robić fotki aby nie trzeba już było siadać do blaszaka.... Ale na początku napewno nie będę miał perfekcyjnych zdjęć i chociażby zabawa z dobieraniem odp. balansu bieli itp. może dużo nauczyć i przydać sie do dalszego doskonalenia techniki robienia "czystych" zdjęć które faktycznie nie będą wymagały obróbki.

Ponadto z tego co pobieznie czytałem o programie - w jakims stopniu pozwala on rekompensować niedoskonałosci tanszych (i nie tylko) obiektyów - chociażby redukcja aberracji... Bazuje on na bazie inf. o fizycznych parametrach obiektywów (jest ich tam kilka)... Szybkoć zapewne nie jest najlepsza ze względu na zaawansowane technologie które tam wykorzystano...

No więc miał ktos przyjemnosc testowac ten program na swoich zdjęciach??? Bardzo interesuja mnie faktyczne możliwoci tego softu....

VonRays
09-08-2006, 15:12
To dlaczego sam nie sprawdzisz ?. Z softem jest tak jak z samochodami, jednemu pasuje merc innemu bmw choc oba robia to samo. Program robi to co do niego nalezy choc bywa ze przegwalci jakis efekt. Jak sam nie wiesz co poprawic ustawiasz sobie w "Mode" Fully Automatic a on zrobi Ci reszte.

arczi_kuz
10-08-2006, 09:40
No ok... ale ja JESZCZE nie mam aparatu... nie mam też jakiegoś specjalnego doświadczenia z obróbką zdjęć w innych programach - więc niby co mam porównywać? Program wydaje mi się że jest stosunkowo tani jak na soft tego typu.... więc tak się tylko zastanawiałem co sobą prezentuje. Ale faktycznie - postaram się znaleźć gdzieś na necie jakiegoś RAWa na którym dało by się troszkę poeksperymentować - i w wolnej chwili zobaczę jak to wygląda... mam tylko nadzieję że znajdę jakiegoś fajnego raw'a...

Dziwi mnie tylko że nikt tutaj nie zna tego softu - w końcu wspiera dosyć pokaźną ilość lustrzanek NIKON'a oraz dosyć dużo typów obiektywów... ale cóż... może faktycznie nie jest jakoś specjalnie interesujący (aczkolwiek opis na stronie wydaje się całkiem całkiem)...

VonRays
10-08-2006, 16:56
Jest to soft kierowany do ludzi ktorzy kosztem jakosci chca obrobic wieksza ilosc zdjec. Zapuszczasz automar i ora Ci fotki. Gdybys jednak chcial wydobyc wszystko ze zdjecia to zaden automat Ci tego dobrze nie obrobi a do recznego dziubania to sa juz znacznie lepsze (poreczniejsze, ze tak powiem) softy.

arczi_kuz
11-08-2006, 00:43
Dzięki VonRays za uwagi. Dzisiaj troszkę pobawiłem się demem tego softu... i faktycznie wygląda jakby nastawiony był głównie na "batch processing"... Ale wszystko również można ręcznie korygować na pojedynczych fotkach - nie jest to tylko automat... Niestety miałem zdjęcia demo z jakiej reklamówki którejs z lustrzanek... i zdjęcia były perfekcyjne - więc nawet nie wiedziałem bardzo co w nich korygować tym softem... ale "psucie" tych zdjęć pozwoliło mi w jakim marnym stopniu zapoznać się z tym programem... i chyba jednak nie przekonałem się jeszcze. Powrócę do testów jak będę miał już moje piersze lustro :) ...i parę skopanych fotografi na koncie. Pozdr.

duck.d.duck
19-08-2006, 16:19
powiem tak - w 95% przypadkach użwyam go jako pierwszy soft, zapisuje w dng, ewentualnie bawię się dalej w photoshope (ale rownie mozna to olac i zpaisac w jpg). Te 5% to zdjęcia na tyle odjechane, że chce mi sie dłubać znacnzie solidniej z kazdym. W mojej opinii, jest to jeden z najgenialniejszych softów do preobrobki i z d50 (rozumiem, żes nie profesjonal) zadziała świetnie, w szczegolnosci ze 'skopanymi" fotkami. Pewnie, w PS wyciagniesz to samo, tyle ze zajmie ci to pol dnia zamiast 5 minut. I byc moze PS bedzie lepszy przy powiekszeniu A0 :)

wlacz sobie expert mode, zdecydowanie to nie tylko automat. btw nagrod tipa za badziewie sie nie dostaje.

dd

franc
09-09-2006, 20:31
Używam DxO 3,5a i jestem bardzo zadowolony. Faktem jest, ze zapuszczenie automatu dla np. 400 zdjec zajmuje prawie cały dzień - w tym czasie komp jest wyłączony z użytkowania (100% zajęcia procesora).

Co do samych efektów - przy bawieniu sie amatorsko jest bomba.

lukas_78
12-09-2006, 19:37
czy decydując się na zakup tego oprogramowania zmuszeni jesteśmy dokupować tzw moduły związane z konkretnymi obiektywami.

Kto ściągał wersję demo wie o czym mówię... w trakcie pobierania musimy wybrać rodzaj obiektywu.

A co w wypadku kiedy ktoś korzysta z wielu obiektywów instaluje wielokrotnie to oprogramowanie czy dokupuje moduły ?

VonRays
22-09-2006, 17:03
Niczego nie musisz dokupowac, w trakcie instalacji wybierasz sobie jakie szkla program ma obslugiwac i tyle.