Zobacz pełną wersję : PROBLEM!!!!! NIKON D80 "f--"
division
07-02-2009, 21:38
Mam problem z moim aparatem. Mianowicie od czasu do czasu na wyświetlaczu pokazuje się "f--".
Nie wiem za bardzo co mam z tym zrobić, na jakimś zagranicznym forum przeczytałam, że to częsty problem D80, który często prowadzi do tego, że aparat całkowicie przestaje działać.
Wie ktoś może co z tym zrobić i jak przeciwdziałać? I z czego to wynika???!
Aha, jeszcze jedno. Problem z batrią, a przynajmniej tak mi się wydaje.
Bateria jest naładowana do pełna, robie zdjęcie i zaczyna migać, ostrzegając, że jest na wyczerpaniu.
Po wyłączeniu i włączniu aparatu znów pokazuje, że jest pełna.
Myślicie, że to problem baterii czy co gorsza, elektroniki?
byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie :)
okoterroru
07-02-2009, 21:44
F-- świeci czy miga?
jaki masz obiektyw?
wyczyść styki baterii drobnoziarnistym papierem ściernym.
witam.ja miałem pare lat temu taki problem jak podpiołem manualny obiektyw z mocowaniem M42.przestawiłem aparat na manual i było ok.a z baterią to nie wiem.może nie sformatowana??
okoterroru
07-02-2009, 22:05
czorny - zgadza się, jak się ma obiektyw bez procesora to trzeba ustawić puszkę na "M", inaczy sie nie do. Ale dziewczyna pisze, że od czasu do czasu coś takiego się pojawia.
a co do baterii to update firmware do najnowszej wersji rozwiązuje problem
okoterroru
07-02-2009, 22:08
Mrozu - chyba masz rację, bo ja też coś takiego miałem, zrobiłem upgrade i teraz problemu nie zauważam.
sam borykałem się dokładnie z tym samym
a w specyfikacji nowej wersji nawet na stronie Nikona było napisane że rozwiązuje problem błędnego wskazywania stanu baterii
pozdrawiam
division
07-02-2009, 22:37
Zdaję się, że miga.
Bardzo dziękuje za wskazówki.
division
07-02-2009, 22:38
ah, a jaka jest róznica w tym jesli świeci, a jeśli miga?:)
okoterroru
07-02-2009, 22:40
ah, a jaka jest róznica w tym jesli świeci, a jeśli miga?:)
Nie wiem, tak zapytałem.
napisz jaki masz obiektyw, może wystarczy wyczyścić styki.
division
07-02-2009, 22:53
nikkor 18-70
okoterroru
07-02-2009, 23:02
no to wszystko powinno grać, odepij go, zobacz czy na stykach nie ma syfu, podepnij i odpalaj i daj znać co i jak.
Acha... jak jest syf to wyczyść, a jak nie ma to nie czyść, no chyba żeby był.
division
07-02-2009, 23:46
a czy mogłabym prosic o linka?
i jak to zainstalowac?
nigdy nie update'owałam niczego a aparaciku
i wolałabym nie popsuc.
z góry dziękuje
www.nikon.pl
wsparcie techniczne
musisz utworzyc sobie konto - czytaj zarejestrowac sie
wklejam linka do najnowszego oprogramowania do D80
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25893&p_created=1222186402&p_sid=H-KV1Vpj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NiZwX3Byb2RzPTE5LDM3NCZwX2NhdHM9NjQ4JnB fcHY9Mi4zNzQmcF9jdj0xLjY0OCZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc 3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1
musisz uwaznie przeczytac opis, jest tam napisane krok po kroku co tzreba zrobic
nie jest to trudne
division
07-02-2009, 23:58
dzięki
:)
proszę :)
jak coś pisz
lepiej się zapytać niż coś sp.. :) znaczy się popsuć
taki błąd pojawia się również wtedy kiedy są duże luzy na bagnecie. obiektyw się nieco poruszy za bardzo i styki na siebie nie trafiają co skutkuje wywaleniem takiego komunikatu.
lepiej najpierw sprawdź obiektyw i styki. Miałem to samo z tamronem 28-65 - przeczyściłem styki i problem przestał istnieć..
A jak się pojawi wystarczy docisnąc obiektyw :)
cervandes
16-02-2009, 11:01
to na 100% jest błąd komunikacji puszki z obiektywem. Wystarczy poruszyć obiektywem względem aparatu i wszystko zacznie działać. Bardzo częsty problem dla 18-135, w innych może się zdarzyć przy zabrudzonych stykach. Aha, ja bym niczego papierem ściernym nie czyścił. Rdzą się przecież nie pokryło :)