PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] przed zachodem

jacol4
07-02-2009, 20:27
co o tym myślicie?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/3266/dsc0064tp0.jpg)

borregaard
07-02-2009, 20:40
Każdy to ma i boi się pokazać......:mrgreen:

Calme
07-02-2009, 20:43
Każdy to ma i boi się pokazać......:mrgreen::twisted:

mikkay
07-02-2009, 22:02

:)

mOOnlight78
07-02-2009, 22:48
też mam tak zrobić?

:)

Ja napisze więcej - mnie się zdjęcie podoba i to bardzo.

harb
07-02-2009, 23:18
powiem tak - gdybyś ustawił własciwie balanas bieli, fotka by była zróznicowana kolorystycznie nie miała by takiego dominujacego jednego koloru i przez to byłaby o wiele ciekawsza :-D

borregaard
07-02-2009, 23:25
Jasiu......widziałem ,że w temacie ...WB ktoś mnie poprze........:mrgreen:

Artur_A
07-02-2009, 23:34
Z komentarzy wnoszę, że to właśnie jest fotograficzny "jeleń na rykowisku"?

morzon
07-02-2009, 23:36
Ja nie mam ;x
jestem jakiś wybrakowany? ;>

harb
07-02-2009, 23:38
to jest tylko przykład - KIERUNEK aby Ci pokazać jak mniej wiecej fotka mogłaby wygladać , pamietaj ze robiłem z jpga o wadze 63kb

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img252.imageshack.us/img252/5420/dsc0064tp0kopiaaq4.jpg)

kulten
08-02-2009, 02:21

Ale trafiłeś. Idealne słowa :mrgreen:.

jacol4
08-02-2009, 23:42
bardzo fajnie że choć jednej osobie fotka się podoba,może każdy takie zdjęcie ma ale....tylko jedno spostrzeżenie-osoby które mają trzy ,cztero liczbowe ilości postów żeby nie wiadomo co wstawiły to i tak się tym wszyscy zachwycają,dziwne...może geniusze? nie po to jest chyba forum żeby dołować tylko po to aby czegoś się nauczyć i dowiedzieć, panowie trochę taktu...

pinokio
08-02-2009, 23:48
2 zajefajna! ;)
Ile to jeszcze człowiek się musi uczyć... :(

PaweleM
09-02-2009, 00:16
a mnie sie podoba takie zolte i juz! (moze to z tesknoty za Sloncem? ;-) )

ps.a ja wcale nie mam :-(

borregaard
09-02-2009, 00:20
a mnie sie podoba takie zolte i juz! (moze to z tesknoty za Sloncem? ;-) )

ps.a ja wcale nie mam :-(
Bo się szlajasz po obcych landach......:mrgreen:

mOOnlight78
09-02-2009, 11:49
Jak już pisałem w tym wątku - mnie się zdjęcie podoba takie, jak przedstawił je autor wątku.
Nie lubię robienia czegoś na siłę, wyciągania z czegoś naturalności, kiedy tej naturalności brakowało w sytuacji zastanej.
Na tym forum niektórzy polecają lekturę "Szerokiego kadru" jako takiego poradnika.
Zacytuję fragment z tej strony dotyczący balansu bieli:
Neutralność ponad wszystko?
Warto pamiętać, że zasady są po to, żeby je łamać. Starając się o naturalne kolory bez przekłamującej wygląd fotografowanej sceny dominanty barwnej, nie zapominajmy, że fotografia to medium, które w dwóch wymiarach musi oddać całość: nie tylko trójwymiarowość rzeczywistości, ale też nasze emocje i wrażenia związane ze zmysłami innymi niż wzrok. Dlatego w wielu sytuacjach neutralne kolory się nie sprawdzają. Oświetlona jarzeniówkami stacja metra będzie wyglądała znacznie ciekawiej, jeśli sfotografujemy ją przy ustawieniu dla światła dziennego. To samo dotyczy jednego z najczęstszych tematów fotograficznych – zachodu słońca. Nie warto więc przesadzać z neutralnością.

Zainteresowanych odsyłam na stronkę:
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/balans_bieli_czyli_cyfrowe_kolory/
gdzie o tym mowa.
A jako ćwiczenia na koniec polecają zrobic takie doświadczenie:
Sfotografuj zachód słońca przy dwóch ustawieniach balansu bieli. Pierwsze zdjęcie zrób z ustawieniem gwarantującym neutralność (np. po manualnej regulacji równoważenia bieli). Drugie z ustawieniem dla światła dziennego. Porównaj rezultaty. Która fotografia lepiej oddaje nastrój chwili? Która kojarzy się z ujęciem czysto informacyjnym? Która bardziej pasuje do tego, jak odczuwamy zachód słońca (nie tylko za pomocą zmysłu wzroku)?

A mówia, że prawidłowy, właściwy WB ponad wszystko :)

borregaard
09-02-2009, 12:12
mOOnlight78,chyba zbyt mocno to przeżywasz......:mrgreen: :mrgreen:

Jessus
09-02-2009, 12:45

:D :D :D
święta prawda. Proponuję założyć wątek w którym każdy zaprezentuje swój zachodzik, z bardziej lub mniej pojechanym WB ;) Tylko będzie dylemat który wybrać bo wszystkie prawie takie same.

Co do samego zdjęcia. Mz wieje nudą, choć kocham zachody rzadko widuję dobre zdjęcia tego tematu.

jacol4
09-02-2009, 12:49
może i wieje nudą ale jednak niektórych to ruszyło...

jacol4
09-02-2009, 12:56
z drugiej strony to chyba każdemu chodzi o ocenę ze strony technicznej a nie czy podoba się panu x ,jak to mówią jednemu podoba się córka drugiemu teściowa

Jessus
09-02-2009, 13:26
z drugiej strony to chyba każdemu chodzi o ocenę ze strony technicznej a nie czy podoba się panu x ,jak to mówią jednemu podoba się córka drugiemu teściowa

OK. sorry mam nadzieje, że nie uraziłem. Masz rację o stronie technicznej nie napisałem co zaraz uczynię. Bardzo trudno jest zrobić dobre zdjęcie zachodu nad jeziorem jeśli nie ma jakiejś dramaturgii w chmurach łódeczki na wodzie albo czegoś innego co przyciąga uwagę. Mz wybór tematu zdjęcia jest priorytetem w fotografii.

A co do strony technicznej, kadrowałbym niżej, tak aby słońce było w mocnym punkcie, i dodał trochę kontrastu w chmurach.

harb
09-02-2009, 17:22
moi drodzy ale tutaj widać na pierwszy rzut oka ze jest zły WB - napisał mOOnlight78
Nie lubię robienia czegoś na siłę, wyciągania z czegoś naturalności, kiedy tej naturalności brakowało w sytuacji zastanej.
mOOnlight78 popatrz dokładnie na zdjęcie a być moze zobaczysz to czego jeszcze nie dostrzegasz - fotka jest ewidentnie za ciepła, nie ma więc naturalnosci WB został nienaturalnie skalibrowany - jezeli czytasz ze zrozumieniem, to zauważ ze piszę o KIERUNKU w jakim mozna się udać ---- mój przykład na obrobionej przezemnie fotce nie jest ślepym wzorcem do naśladowania
ale skoro wydobyłem kawałek niebieskiego nieba jednym kliknięciem w przycisk do ustalania balansu bieli to ta niebieskosc jest w tym zdjęciu zawarta -----ja nie wklejałem warstw, WB ustaliłem w programie Nikon Capture NX i nie były to jakies specyjalne zabiegi , a ponieważ te słowa będzie czytać wielu początkujacych forumowiczów więc należy o tym powiedzieć, podłoga w naturze nigdy nie jest taka sama jak niebo, więc nie ma sensu pisać że jest to naturalne - potrafię zrozumieć że moze się komuś podobać tak jak jest, ale nie jest to naturalność
WB - czyli balans bieli powinien na samym poczatku obróbki fotki zostać własciwie skalibrowany, bo to jest podstawa do wszelkich dalszych kroków :-D