Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Marta [7 lutego]
7 - luty - nad Warszawą piękne niebieskie niebo..
http://tkaczykmichal.eu/dp/DSC_4584marta.jpg
bez obróbki..
jacek.gold
07-02-2009, 19:38
niebo piękne niebieskie a zdjęcie mdłe i nieostre :(
takie miało być - wyostrzyć nie problem - jednak nie chciałem...
Mi się foto podoba. Ma swój klimat dzięki temu. I o to chyba chodziło autorowi.
...i robione pod słońce, szkłem które sobie niestety nie poradziło...
poza tym WB raczej położony (patrzę na laptopie)
a poza tym kadr za ciasny MZ, bałagan w tle i to kolano na pierwszym planie przeszkadza.
raczej przypadkowy pstryk.
jeśli autorowi się podoba, to niech tak zostanie. ale raczej od pozostałych nie spodziewaj się pisków zachwytów :)
Mi się foto podoba. Ma swój klimat dzięki temu. I o to chyba chodziło autorowi.
ludzie, dajcie spokój - "klimat"? tylko jaki? no i nie dorabiajcie jakiś ideologii do słabych technicznie zdjęć...
To zdjęcie ma coś w sobie, to spojrzenie to jest coś czego nie widuje się na chwalonych portretach, które się tu przewijają.
O ocenie techniki pod kątem forumowego szablonu napiszą inni, którzy jakość fotografii rozumieją tylko przez jej poprawność według konkretnych podpunktów (czy dobrze widać, czy jest ostro itd. :)). Niby nic w tym złego, ale mieć zdjęcie poprawne to nic nie znaczy, a mieć dobre to już coś.
szelas:
powiedz mi ile by mi zajeło zrobić nastawy pod modelkę? 5 sekund? mniej?
zrobiłem nastawy pod światło bo takie chciałem mieć foto amen :)
i niema tu żadnej ideologi...
a co do "szkło nie podołało" - kto jak nie wy mi je polecaliście?:) tamron 17-50/2.8
ps. z tej sesji mam tylko dwie fotki z expozycją pod "światło" i całą mase z expozycją pod modelkę - mimo to chciałem wam pokazać właśnie jedno z tych dwóch...
to drugie:
http://tkaczykmichal.eu/marta/DSC_4723.jpg
ten sam klimat te same bliki te same blade kolory - mówiąc "przypadkowe pstryki" obrażasz mnie - bo w pełni świadomie robiłem te 2 kadry wiedząc co w ten sposób otrzymam...
a co do "szkło nie podołało" - kto jak nie wy mi je polecaliście?:) tamron 17-50/2.8
ps. z tej sesji mam tylko dwie fotki z expozycją pod "światło" i całą mase z expozycją pod modelkę - mimo to chciałem wam pokazać właśnie jedno z tych dwóch...
ja Tamiego nie polecałem, bo trzeba mieć szczęście lub możliwość przetestowania i trafienia idealnej sztuki.
ok. chciałeś mieć takie zdjęcie to masz.
pokaż teraz coś "normalnego" :) z tego setu
pokaż teraz coś "normalnego" :) z tego setu
dopiero obrabiam - foty jeszcze ciepłe - daj złapać oddech...
ale masz jedno z pierwszych - ostrzejsze , bardziej kontrastowe - ale z kolorów zjechałem - wbrew tem co zaraz tu napiszesz:)
http://tkaczykmichal.eu/marta/DSC_4720.jpg
acha - jeszcze dodałem szczyptę szumu:)
a teraz pozwól że ja zapytam - czym do cholery jest "normalna fotografia" ?
jacek.gold
07-02-2009, 20:18
trójkąt nad głową na ostatnim to czemu służy?
poziom komentarzy wrecz zenujacy....
jacek.gold
07-02-2009, 20:46
poziom komentarzy wrecz zenujacy....
znaczy co? piać z zachwytu skoro się nie podoba?
kiedyś w jednym, czy dwóch wątkach wdałem się w takie dyskusje z autorami, którzy uważali że się mylę w każdym punkcie swej oceny i.............nie zrobię tego po raz trzeci :)
a do tego zmierza, bo autor ma swój punkt widzenia na swoją twórczość
co do poziomu komentarzy, to początkowo napisałem o co mi chodzi. a jeśli idzie o jacka, to on tak po prostu ma-krótko, a rzeczowo :)
przeciez widac ze autor swiadomie uzywa takiego swiatla (z reszta dosc trudnego do uchwycenia) i widac tego efekt - swietny efekt......
dla jednych mdle i nie ostre dla innych pastelowo bajeczne...
jacek.gold
07-02-2009, 21:23
dla jednych mdle i nie ostre dla innych pastelowo bajeczne...
czy to że Tobie się podoba określam jako żenujące? mi się nie podoba i tyle
dwójka dla mnie się broni, ale na jedynce mam wrażenie przypadkowości kadru i pomiaru światła...