PDA

Zobacz pełną wersję : jaki laptop do pracy nad foto ... ?

krzysztof jot
08-08-2006, 01:53
chyba tu bedzie lepsze miejsce na to pytanie , niz tam w dziale foto-techniki - wiec raz jeszcze:

Mam pytanko do doswiadcznych - bo czas zmusza mnie do nabycia laptopa gdyz szybkośc
działania tego wymaga. Nie mam tu doswiadczenia - stacjonarny wiem doskonale co mi
wystarczy ale w wersji "mini" - juz niezupełnie. Musze miec maszyne pozwalajaca szybko
obrobić troche fotek do przesłania na serwisy internetowe.
I nie mac (chos byłby najlepszy). Musze miec i worda i internet i pare drobiazgów jak soft
do komunikacji przez telefon komorkowy - wiec bedzie to "tradycyjny" laptop - najchetniej
w przedziale 3-4tys. Napewno procesor "mobilny" - jestem fanem pentium :) ale moze
mobilny athlon jest super ? I co dalej ?
- dual core czy nic mi to nie da, i wystarczy pentium centrino ?
- zintegrowana grafika ( gier nie bedzie :) czy oddzielna karta graficzna ?
Beda Jobrabiane JPG lub czasem RAWy do szybkiej wysyłki w sieć. Pakiet office plus NC
i PS. Co raadzicie - na czym udaje wam sie szybko pracowac z grafiką?

Al Bundy
08-08-2006, 08:50
...a tyle wątków o laptopach juz było...

Dual Core w PS2 sprawdza się świetnie - pod windą jednak różnic nie ma. Znajdź też coś z grafiką minimum Ati X300 i najlepiej panorama 15,4 - będziesz miał więcej miejsca. Poszperaj za jakimś ASUSem - mają sporo gadźetów o które pytasz i powinieneś się zmieścić bez systemu do 4 tys...

System + Office to kolejny 1000 zł !

yossarian
08-08-2006, 08:57
Karta graficzna do operacji 2D może być wbudowana, różnica jest jedynie w generacji obrazu 3D.

Mobilny pentium jest super, mobilny athlon conieco mniej (ale niewiele) - wydajność podobna, ale mobilny pentium bardziej oszczędza prąd. Dual core coś tam da (szczególnie jak mowa o PS), ale sądzę że Pentium M by wystarczyło.

Duuużo ramu. Jest to jeszcze ważniejsze niż w stacjonarnym, bo dyski laptopowe są mniej wydajne od stacjonarnych, i warto żeby wszystkie dane były trzymane w RAMie.

Zwróć uwagę na jakość ekranu LCD. W niektórych laptopach zmienia się balans bieli (i w ogóle kolorystyka) zależnie od kąta patrzenia (np. ja tak mam w Asusie). Tu nie umiem ci polecić konkretnych modeli.

krzysztof jot
08-08-2006, 12:29
dzieki za informacje - zadałem temat dwa razy - tam jest wiecej - wiec chodxmy tam :)
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=283265#283265