Zobacz pełną wersję : Sunpak PF30X czy SB-28
brayan20
07-02-2009, 18:45
Witam mam D70 i 18-70 chciałbym do tego lampę waham się między Sunpak PF30X a SB-28. Wiem ze sb-28 nie ma iTTL więc bede zdany tylko na autmatyke ale supnak troche taki bidny. Od razu mowie ze nie mam kasy na SB600 i nie moge dozbierać. przeczytalem duzo watków o tym ale w zadnym nie ma odpowiedzi.
z gory dzieki
tomekk_gdy
09-02-2009, 21:19
Mam Sunpaka PF30X.
Gdyby nie to że ssie bateria jak szalona to byłoby wszystko ok. Warto jest przy niej miec z 3 komplety akumulatorków ;) - mi starczają na około 150 -200 zdjęć
Ogólnie jestem zadowolony, na pewno dzięki niej pojawiają się większe możliwości niż przy wbudowanej.
Pozdrawiam
blackside
14-02-2009, 17:02
A jak z wygodą pracy?
Sam mam D60 i też myśle o lampie. SB-600 odpada z winy ceny. Myślałem o SB-400 , lub owym własnie supaku...
Sam nie lubię robić zdjęć z lampą ale czasem trzeba, mocy nie potrzebuje dużych stąd myśl o SB-400 , z koleji na supaka patrzę ze wzg na wspomaganie AF. Czy jest skuteczne i jak to wygląda w praktyce ?
Generalnie chce mieć lampę "zapasową" w wypadku nagłej awarji wbudowanej< :-) > oraz możliwość odbicia światła od sufitu w mieszkaniu. Myślę że do moich potrzeb LP 21 będzie ok... choć wiadomo więcej nie zaszkodzi, ale to niestety wiąże się z rozmiarem i prądożernością. A zależy mi na czymś małym i zgrabnym.
tomekk_gdy
15-02-2009, 16:30
co do wspomagania AF to jak dla mnie jest ok. jeśli wybierzesz sunpaka to nie będziesz żałował.
wyżej pisałem że jest problem z trzymaniem baterii... jak się okazało rozwiązaniem problemu jest zakup akumulatorów eneloop 2000 minh.
wczoraj porobiłem na jednym komplecie 220 zdjęc ( każde zdjęcie robione z lampą ) - jest to całkiem zacny wynik.