Zobacz pełną wersję : manfrotto 410 vs. 808RC4 (gdzie w wawie?)
Witam,
Waham się pomiedzy głowicami manfrotto modele: 410 i 808RC4. Skłaniam się ku tej pierwszej, ale mam wątpliwości czy pokrętła nie są przypadkiem niewygodne w użyciu, bo są one dość małe. No i pewnie głowica z przekładniami nie grzeszy szybkością, choć dokładność w ustawianiu kusi... Głowica służyłaby mi do ogólnego zastosowania, głównie portrety i krajobraz
Czy są tutaj użytkownicy 410-ki? Jak wrażenia?
Zastanawiam się też czy nogi 055XPROB są dobrym wyborem i czy nie rozważyć lżejszego meodelu 190XPROB. Satyw będę nosił w górach gdzie każdy gram się liczy. Dysponuje tym, co w stopce oraz lekkim średnim formatem. W sumie, pod średni format nie jest potrzeby mi wysoki statyw, bo i tak celując przez kominek muszę mieć aparat dość nisko zamocowany, więc dolna sekcja i tak będzie złożona
Gdzie w Warszawie mają duży wybór sprzętu manfrotto? Przed zakupem chciałbym przymierzyć sprzęt. Na giełdzie ostatnio prawie nie było manfrotto
Mam 410 i jestem zadowolony. Kupiłem w sumie przez przypadek (przymierzałem się do niej, ale nie mogłem się zdecydować ze względu na małą ilość opinii o niej i brak możliwości przekonania się samemu) w sklepie we Wrocławiu, mieli w dobrej cenie, a do tego dostałem rabat. W Warszawie pobawisz się nią w Imfoto.
Co do samej głowicy - jak dla mnie rewelacja. Co prawda nie używam jej do portretów, ale martwa natura, makro studyjne czy krajobrazy robi się nią bardzo wygodnie - zwłaszcza ze względu na jej precyzję. Wygoda użytkowania jest niezła, gdy już się przyzwyczaisz do sposobu pracy. Pokrętła na początku mogą wydawać się małe, ale momentalnie przywykniesz. Jedyna wada - tą głowicą pracuje się bardzo wolno. Za to bardzo precyzyjnie, a to było dla mnie dużo ważniejsze. Polecam tę głowiczkę, do tego warto zapatrzeć się w poziomicę zakładaną na sanki lampy.
EDIT: w góry może być za ciężka, to jest niezły klocek.
Mam 410 i jestem zadowolony. Kupiłem w sumie przez przypadek (przymierzałem się do niej, ale nie mogłem się zdecydować ze względu na małą ilość opinii o niej i brak możliwości przekonania się samemu) w sklepie we Wrocławiu, mieli w dobrej cenie, a do tego dostałem rabat. W Warszawie pobawisz się nią w Imfoto.
Co do samej głowicy - jak dla mnie rewelacja. Co prawda nie używam jej do portretów, ale martwa natura, makro studyjne czy krajobrazy robi się nią bardzo wygodnie - zwłaszcza ze względu na jej precyzję. Wygoda użytkowania jest niezła, gdy już się przyzwyczaisz do sposobu pracy. Pokrętła na początku mogą wydawać się małe, ale momentalnie przywykniesz. Jedyna wada - tą głowicą pracuje się bardzo wolno. Za to bardzo precyzyjnie, a to było dla mnie dużo ważniejsze. Polecam tę głowiczkę, do tego warto zapatrzeć się w poziomicę zakładaną na sanki lampy.
EDIT: w góry może być za ciężka, to jest niezły klocek.
Dzięki za odzew. W międzyczasie skontaktowałem się z imfoto, odwiedzę hesję niebawem. Wiem już na pewno, że kupię 055XPROB, bo nogi 190 są za delikatne. Głowica 808RC4 także mi przypasiła i chyba jednak przy niej zostanę, o ile ta 410 mnie nie zaskoczy pozytywnie. Chyba jednak potrzebuję czegoś szybszego i łatwiej mi będzie pobawić się w dokładne ustawienie 808RC4 (krajobraz nie ucieknie), niż walczyć z pokrętłami w przypadku 410
Pomysł, aby zabierać 055 w góry chyba nie jest najlepszy. Niewykluczone, że za jakiś czas pomyślę o dodatkowym statywie na tego typu wyjazdy. Jak wspominałem, robiąc na średnim, mogę focić nawet z pozycji przykucniętej, więc nie muszę rozkładać wszystkich sekcji nóg. Coś lżejszego niż 055 powinno być zatem równie stabline.
pozdr
Pomysł, aby zabierać 055 w góry chyba nie jest najlepszy. Niewykluczone, że za jakiś czas pomyślę o dodatkowym statywie na tego typu wyjazdy.
Ten zestaw ( 055 i 808RC4 ) nie nadaje sie na takie wyjazdy. Jest bardzo ciezki. Głowice 808RC4 bardzo polecam. Jest super wygodna w ustawianiu.
studiofocus
17-05-2012, 17:42
Odkopię trochę temat żeby nie zakładać nowego.
Zdecydowałem się już na "nogi" 055XPROB i do tego chcę dorzucić mf 410 lub 808rc4.
Czym zasadniczo różnią się te 2 poszczególne modele?
410 jest wolniejszy w ustawieniu ale za to precyzyjniejszy, czy coś jeszcze?
Robson_87
17-05-2012, 21:29
a kulki nie chcesz lub pistoletowej?
sam mam glowice 3d i jakbym teraz kupowal to bym sie za kulowa rozgladal.
studiofocus
18-05-2012, 15:00
Raczej zostanę przy 3d, cenie sobie precyzję i stabilność nad szybkość ;)