PDA

Zobacz pełną wersję : Horyzontalne linie biale z D700

Motospart
07-02-2009, 15:49
Przegladajac zdjecia z D700 natrafilem na bardzo dziwne zdjecie zrobione D700 na ktorym widac poziome biale linie
oto fotka , mozna tez sciagnac wersje oryginalna gdzie widoczne jest jeszcze bardziej to dziwne zjawisko:

http://www.flickr.com/photos/youngrobv/2901975380/sizes/l/

Mozecie mi powiedziec od czego to zalezy ???
PS autor twierdzi ze to banding ktory powstal w czasie kompesji przy ladowaniu na flickr ?

Inkognito
07-02-2009, 16:36
No banding to to jest definitywnie :) ale czy przy kompresji? Już przecież chłopcy-testerzy z naszego forum przemaglowali ten temat kilka razy :) Po prostu przy silnym punktowym źródle światła (jak latarnie uliczne) przy ciemnicy wokoło i wysokim iso ten aparat tak miał, nie wiem czy coś z tym zrobili - ale na forum było i to nie raz ;)

prz3mo
07-02-2009, 17:32
nie wiem czy coś z tym zrobili

Niestety chyba nic nie zrobili póki co, aczkolwiek nie wczytywałem nowego firmware, więc pewności nie mam. Niech ci co wczytali najnowszy firmware się wypowiedzą czy w kwestii bandingu coś się zmieniło ;)

Inkognito
07-02-2009, 18:00
Niestety chyba nic nie zrobili póki co, aczkolwiek nie wczytywałem nowego firmware, więc pewności nie mam. Niech ci co wczytali najnowszy firmware się wypowiedzą czy w kwestii bandingu coś się zmieniło ;)

No ja powiedziałem "nie wiem" zachowawczo - bo nie mam d700 ani pełnej wiedzy o nim :)
Ale fakt faktem, że dla zwolenników nocnego pstrykania z ręki to dramacik może być.

Chociaż z drugiej strony, przeciez i tak do takich zdjęć powinno się wziąc statyw - więc pewnie wielu nawet nigdy nie widziało tego bandingu i będą twierdzić że ich puchy tego nie mają - w takiej sytuacji najkon nie ma co się silić, skoro problem dotyczy śladowej ilości puszek ;)

Niemniej, mogliby coś z tym zrobić.

btw.
d3, ew d3x też to ma?

W sumie musiałbym kiedyś w d300 sprawdzić :P

prz3mo
07-02-2009, 18:01
d3, ew d3x też to ma?

d3 też ma, d3x nie wiem...

messer
07-02-2009, 19:20
No nie. I kolejny temat do spędzania snu z powiek: Czy mój aparat ma banding?! :-D
A poważnie - ja z D700 wykonałem dość sporo nocnych zdjęć w opisywanych warunkach i efektu nie uświadczyłem. Ale najczęściej nie było to ISO powyżej 600, zawsze statyw i mała dziura rzędu f8.

Siupes
07-02-2009, 19:24
chyba nie wiadomo jakie bylo iso na tym zdjeciu, ze nie wspomne ze zawsze sie zastanawialem po co wysokie iso na statywie,

a jesli chodzi o aparaty, to ja wychodze z zalozenia ze kazdy aparat jaki kupie bedzie mial banding albo inne go...no wiec po co sie przejmowac.

messer
07-02-2009, 20:03
Eno. Wysokie ISO na statywie również ma sens.
ISO to czułość matrycy. Można z tego skorzystać nie tylko w przypadku braku światła, ale również w innych celach - np. przejścia tonalne. Są okoliczności, w których podwyższone ISO powoduje ładniejsze i pełniejsze przejścia tonalne niż "ostre" iso niskie. Zależy od sytuacji, szczególnie w przypadku zdjęć w trakcie tzw. "blue hours", kiedy niebo nie jest jeszcze czarnym kosmosem a światła uczline/itp są już zapalone i dopełniają kadru.

Siupes
07-02-2009, 21:46
o przejsciach nie myslalem za duzo, ale wydaje mi sie jednak ze iso podnosi czulosc calej klatki, wiec jak wyciagniesz cienie to wyjarasz swiatla, majac jeszcze korekte ekspozycji nigdy nie myslalem o ruszaniu iso. ale jak mowilem nigdy nie poswiecilem temu wieksyzch przemyslen do teraz.
ps. przeciwicze w najblizszym czasie, jednak nadal teoretycznie szkoda mi straconych detali przy wyzszym iso.

messer
08-02-2009, 00:39
Widzę, że masz d700. Sam wiesz, ze detale są zachowywane bardzo dobre do sporych wartości ISO :)
Właśnie zrzucam zdjęcia z dzisiejszego koncertu - ze wzgłędu na światło robione w ISO począwszy od 1000 i włosy można liczyć (co zresztą jest megafajne w tej puszce!) :)

desper
09-02-2009, 13:45
chyba nie wiadomo jakie bylo iso na tym zdjeciu, ze nie wspomne ze zawsze sie zastanawialem po co wysokie iso na statywie,

a jesli chodzi o aparaty, to ja wychodze z zalozenia ze kazdy aparat jaki kupie bedzie mial banding albo inne go...no wiec po co sie przejmowac.

Proszę bardzo:

[Camera]
Exposure Time = 1/50"
F Number = F2.8
Exposure Program = Normal program
ISO Speed Ratings = 6400

PrintScreen z Opandy :)
Pozdr.

Siupes
09-02-2009, 19:58
messer - jak zobaczylem iso po przesiadce z d200 to sie prawie rozplakalem ze szczescia, szczegolnie ze gladkie iso w nikonach robilo sie mniej realne niz star wars w 2010 roku :D
jednak ja bardziej mowilem o zdjeciach nocnych architektury na przyklad gdzie masz pol godzinki zeby jedno ujecie zrobic perfekt, a nie o koncertach gdzie wszyscy biegaja szybciej niz male dzieci :D

desper - probowalem sprawdzic ale cos mi nie wyszlo, wiec jak ktos ma cos do tych ledwo widocznych pasow w tym zdjeciu robionym przy iso 6400 to zgroza (jeszcze pewnie z reki robione :mrgreen:)

messer
11-02-2009, 14:36
Ponadto takie linie bardzo łatwo jest wystemplować. 10 sek i po liniach. ;)

desper
12-02-2009, 10:34
desper - probowalem sprawdzic ale cos mi nie wyszlo,

Otwórz to zdjęcie w rozmiarze oryginalnym, a zapewne zadziała :)
W rozmiarach mniejszych po przeskalowaniu też mi nie pokazuje

TomaSzSz
05-11-2012, 14:04
Coś sie ruszyło w sprawie d700 i bandingu? ostatnio widziałem spory banding z d700 przy iso 320.

dem
05-11-2012, 20:42
Banding jest nawet na iso 200, jeśli sporo wyciągasz z cieni. Niestety taka już przypadłość tej matrycy. Punktowe źródło światła i banding gotowy. Oczywiście jeśli nie wyciągasz za mocno z cieni, to będzie on niemal niezauważalny do pewnej granicy ISO. Do jakiej, już nie pamiętam, bo moja siedemsetka poszła w świat.

luczek
08-11-2012, 12:40
A jak z bandingiem w d600/800 ?

qah
17-11-2012, 15:36
Miałem podobnie na D700 przy iso powyżej 1600 na nocnych ujęciach dobłyśniętych SB900.Soft najnowszy.Program do odszumiania załatwiał sprawę.W D600 na razie nie zaobserwowałem zjawiska.