Zobacz pełną wersję : wstępne podnoszenie lustra
witam mam pytanie czy nikon d90 posiada wstępne podnoszenie lustra i jak go używać przy długich czasach w instrukcji nic na ten temat nie ma domyślam się tylko ze możne chodzić o live-wiew pozdrawiam
ma podnoszenie, takie nie zwiazane z live view i takie zwiazane z live view, a poza tym wszystko jest w instrukcji
W LV to akurat macha lustrem dwukrotnie w czasie robienia zdjęcia :)
Jest za to w menu funkcja opóźnienia otwarcia migawki o sekundę względem podniesienia lustra.
ajt jeszcze mi powiedz jak to zrobić z ta migawka aby sekundę później zadziałała niż jutro gdzie mogę w menu aparatu znaleźć taki bajer
Posiada tzw. "Tryb opóźnienia ekspozycji", który chyba na tym polega:
Przy ustawieniu domyślnym Wyłączone wyzwolenie migawki ma miejsce po naciśnięciu
spustu migawki. W sytuacjach, kiedy nawet najmniejszy ruch aparatu może
spowodować rozmycie, można wybrać Włączone, aby opóźnić wyzwolenie migawki do
około 1 sekundy po naciśnięciu spustu migawki i podniesieniu lustra. Ta opcja jest
dostępna we wszystkich trybach fotografowania.
znalazłem i przetestowałem super opcja właśnie tego mi brakowało dzięki pozdrawiam
Możę trochę odświeżę temat - A czy w d90 można wstępnie podnieść lustro na dłużej niż to "wstępne podnoszenie lustra" wynoszące ok.1 sek????. np . ustawiam samowyzwalacz na 5 sek. i chciałbym aby lustro też uniosło się na 5 sek. Ta 1 sekunda może być za mało...
Nie można.
Tak myślałem. Dzieki..
Możę trochę odświeżę temat - A czy w d90 można wstępnie podnieść lustro na dłużej niż to "wstępne podnoszenie lustra" wynoszące ok.1 sek????. np . ustawiam samowyzwalacz na 5 sek. i chciałbym aby lustro też uniosło się na 5 sek. Ta 1 sekunda może być za mało...
Niestety, potrzeba pilota...
Piotr
Niestety, potrzeba pilota...
Piotr
Mógłbyś bardziej naświetlić temat jak się ma użycie pilota to wstępnego unoszenia lustra na dłużej niż 1s w d90 ?
Mógłbyś bardziej naświetlić temat jak się ma użycie pilota to wstępnego unoszenia lustra na dłużej niż 1s w d90 ?
Źle cię zrozumiałem, stąd ten baboć... :mrgreen:
Piotr
bronzeeyes
10-03-2011, 14:02
Witam,
szukam szukam i znalazlam w d90 w ustawieniach uniesienie lustra. Czy to jest to samo co wstepne uniesienie lustra? Nie moge na to naciskac, gdyz wyswietla mi sie komunikat, iz "ta opcja jest niedostepna przy biezacych ustawieniach", a ja tu sie zastanawiam o co chodzi :/ korzystam z manualnych ustawien....
Jezeli sie nie myle to uniesinie lustra stosuje sie, gdy chce sie np.wyczyscic matryce. Zeba ta obcja byla aktywna musisz miec dobrze naladowana baterie. D90 nie posiada wstepnego uniesienia lustra tylko "Tryb opóźnienia ekspozycji" juz kolega to opisal w poscie 5.
bronzeeyes
11-03-2011, 13:35
SzMuD, dzieki. Poszukam po pracy w ustawieniach D90, mozliwe ze to przeoczylam nie sadzac, ze TO jest wlasnie tym.