Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : af a af-s różnice

Jaworrr
06-02-2009, 12:58
cześć, prawdopodonie dla części z Was to bedzie debilne pytanie, część odeśle mnie do googli a część do wyszukiwarki forum.
Jednak jakoś nie mogłem znaleźć informacji nt temat dlatego zapytam;

Jakie są różnice w focusie af i af-s. Czy af-s ma coś wspólnego z SWM? Cicha praca i szybkość ogniskowania?

z góry dzięki, bo szukam obiektywu, właściwie to znalazłem N 35mm 2.0D i on ma własnie af bez s

wilk325
06-02-2009, 13:04
cześć, prawdopodonie dla części z Was to bedzie debilne pytanie, część odeśle mnie do googli a część do wyszukiwarki forum.
Jednak jakoś nie mogłem znaleźć informacji nt temat dlatego zapytam;

Jakie są różnice w focusie af i af-s. Czy af-s ma coś wspólnego z SWM? Cicha praca i szybkość ogniskowania?

z góry dzięki, bo szukam obiektywu, właściwie to znalazłem N 35mm 2.0D i on ma własnie af bez s

af-s wykorzystuje do ustawienia ostrości silnik obiektywu SWM,
af wykorzystuje do ustawienia ostrości silnik z body.

arturkrz
06-02-2009, 13:05
W uproszczeniu:
af-s = SWM = HSM (w Sigmie) = "silnik" (w Tamronie)
af=śrubokręt

tak sie przyjęło rozróżniać obiektywy na FN, chociaż af to po prostu autofokus :-)

JK
06-02-2009, 13:11
No nie do końca chodzi tu o to, co się przyjęło. To Nikon tak oznacza swoje obiektywy. Są to: AF Nikkor, albo AF-S Nikkor.

Kaleid
06-02-2009, 13:12
af-s wykorzystuje do ustawienia ostrości silnik obiektywu SWM,

Niekoniecznie. Najtańsze obiektywy af-s (przeważnie kity do D40 i D60) nie mają silników SWM, tylko zwykły silniki bezrdzeniowy. Pozna je poznac po tym, że nie mają funkcji FTM (czyli brak ustawienia a/m - m na obiektywie, a jedynie a/m.

Patio
06-02-2009, 13:13
Co do szybkości to Af-s rządzi, później HSM, no i na koniec AF
Je też pare wyjątków takich jak połączenie d2h z jakimś porządnym obiektywem AF no ale to juz inna bajka :)

Jaworrr
06-02-2009, 13:32
dzięki! to już wszystko wiem nt temat.
swoją drogą mam N AF-S 18-70 z swm, no i jak to pracuje to bajka! mam też N AF 50mm 1,8D i już wiem skąd różnica w odgłosie ostrzenia.

Jakubas
06-02-2009, 16:31
Je też pare wyjątków takich jak połączenie d2h z jakimś porządnym obiektywem AF no ale to juz inna bajka :)

Moze raczej F100? Nalezy pamietac, ze D2h nie ma jakiegos mocarnego srubokreta - ostrosc ustawia z predkoscia "fffffffft, fffffffffffft" ;) (przynajmniej jest cichy :mrgreen: )

Wiele zalezy tez od skoku pierscienia ostrosci - np w takim napedzanym srubokretem Tamronie 17-50 skok jest tak, maly, ze szybkosc ma conajmniej porownywalna do 18-70...

JK
06-02-2009, 16:40
No to już wiesz, dlaczego te Tamrony są takie niedokładne. :wink:

Jakubas
07-02-2009, 19:09
Akurat w Tamronie nie mialem nigdy problemow z ostroscia. W przeciwienstwie do owianego niechlubna legenda HSM Sigmy...

velaskez
08-02-2009, 02:15
Moze raczej F100? Nalezy pamietac, ze D2h nie ma jakiegos mocarnego srubokreta - ostrosc ustawia z predkoscia "fffffffft, fffffffffffft" ;) (przynajmniej jest cichy :mrgreen: )

Wiele zalezy tez od skoku pierscienia ostrosci - np w takim napedzanym srubokretem Tamronie 17-50 skok jest tak, maly, ze szybkosc ma conajmniej porownywalna do 18-70...

Tak mi się przypomniał cytat z Czornyja...mam je w wordzie pochowane dlatego będzie tylko w parafkach.

"-Nie ma wogóle o czym mówić, wykonałem megawyj....nie profesjonalnie dokładne testy, polegające na sprawdzeniu jak korpus przelatuje przez zakres 80-200 w tę i nazad.
Wyniki były jednoznaczne:
D2H - fffffft... - ffft (przynajmniej sqr jest cichy)
F100 - WIIZD - WIZD

Dla porównania sprawdziłem też
na F80 - PRRRRRRRRRRY! - PRRRRRRRRY!" - Czornyj :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jakubas
08-02-2009, 14:18
W zadnym momencie nie ukrywalem inspiracji ;)

darsedz
10-02-2009, 14:08
Co do szybkości to Af-s rządzi, później HSM, no i na koniec AF
nie można tak generalizować - szybkość AF zależna jest od silnika w body, np moim zdaniem N50 AF-S jest wolniejsza od N50/1.8 AF na D200 :)
ciekaw jestem jak to będzie z AF-S 35?