Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : lampy błyskowe-alternatywa

sojka06
06-02-2009, 12:38
Wiadomo, że najlepiej z aparatem współpracują lampy systemowe.Jednak dobra lampa Nikona to wydatek kilkuset a czasem dobrze ponad tysiąc złotych.Jest jednak wiele innych lamp, które przynajmniej z opisu, mają dobre parametry a są dużo tańsze.W związku z tym moje pytanie brzmi:
jaka jest najlepsza alternatywa dla lamp Nikona.Czy jest to metz, sunpak czy nissin a może jeszcze coś innego.
Czy wybierać wedle uznania biorąc pod uwagę tylko firmę, czy konkretny model /odpowiadający np. SB 800/.
Za wypowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam sznownych forumowiczów

__________________________________________________ _______________________________________________

D80 + S 18-200 Praktica BCA + 28/2.8

papajpo
06-02-2009, 12:42
jak coś to polecam metz :mrgreen:

puch24
06-02-2009, 13:07
Porządne są lampy Metza i podobno Sigmy, ale kosztują mniej więcej tyle samo co lampy Nikona. Kiedyś rozważałem Sigmę, ale wybrałem Nikona - oszczędność byłaby niewielka.

Natomiast lampy innych marek mają mniej funkcji, a niektórzy użytkownicy narzekali na problemy z poprawnym naświetlaniem, itp.

Motorniczy
06-02-2009, 13:24
Używane "młotki" Metza kosztują ok 250-300 zł ale nie więcej . Myślę , że nie ma się nad czym zastanawiać .

venice
06-02-2009, 13:34
No tak. Ale, które młotki metza są "tymi de beściakami"? I dobrze by było gdyby miały bezpieczne napięcie na stopce.

pozdrawiam

ragoo
06-02-2009, 15:03
Ja właśnie nabyłem dwie sztuki Vivitara 285HV. Nówki sztuki po 300pln (nie miałem farta i poszły na cło, i musiałem po 100 dołozyc).

Sorki nie doczytałem, że chcesz ich używać na aparacie, myslełem o ststywie i parasolkach)

ozzy
06-02-2009, 15:07
lampy sigmy też nie są rewelacyjne, mają problemy z prawidłowym naświetlaniem (być może te najnowsze- serii530 są lepsze...)

venice
06-02-2009, 15:17
Ja też myślałem swojego czasu o 285HV ale jednak skłaniam się do SB-28. Niewiele droższe a power jest.

sote
06-02-2009, 15:22
Ja właśnie nabyłem dwie sztuki Vivitara 285HV. Nówki sztuki po 300pln (nie miałem farta i poszły na cło, i musiałem po 100 dołozyc).

Sorki nie doczytałem, że chcesz ich używać na aparacie, myslełem o ststywie i parasolkach)

Z tego co czytalem, to te nowe Vivitary sa bezpieczne dla cyfrowek.

venice
06-02-2009, 15:24
sote - tak, nawet te starsze w wersji HV są generalnie bezpieczne.

cypherdid
06-02-2009, 16:30
lampy sigmy też nie są rewelacyjne, mają problemy z prawidłowym naświetlaniem (być może te najnowsze- serii530 są lepsze...)

No są lepsze...doświadczyłem ich trochę...Faktycznie seria 500 miała problemy z równowagą błysków...Każdy kolejny na manualu mógł się różnić względem poprzedniego...Co przy tych cenach było niedopuszczalne!! Tumax tak działa - a to taniocha.

Z alternatyw to jasne...Metz ---> Sigma ---> Sunpak <na prawdę ciekawe są te lampy>

malyr
06-02-2009, 17:02
Podepnę się do wątku,

Sunpak Power Zoom 42X : cena około 600zł

planuję zakup, więc się podzielę wrażeniami

Albert44
06-02-2009, 18:24
Wiadomo, że najlepiej z aparatem współpracują lampy systemowe.Jednak dobra lampa Nikona to wydatek kilkuset a czasem dobrze ponad tysiąc złotych.Jest jednak wiele innych lamp, które przynajmniej z opisu, mają dobre parametry a są dużo tańsze.W związku z tym moje pytanie brzmi:
jaka jest najlepsza alternatywa dla lamp Nikona.Czy jest to metz, sunpak czy nissin a może jeszcze coś innego.
Czy wybierać wedle uznania biorąc pod uwagę tylko firmę, czy konkretny model /odpowiadający np. SB 800/.
Za wypowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam sznownych forumowiczów

Tak naprawdę zadaj sobie pytanie do czego i jak zamierzasz wykorzystywać lampę. Jeżeli "pro" :) plus różne CLS to raczej celuj w systemowe. Natomiast jeżeli okazjonalnie lub "amatorsko" nie wahaj się przed innymi. Metz, Sigma w 100% zaspokoją twoje potrzeby i między bajki możesz włożyć opowieści sabiniarzy o sabinkach i ich uzdrawiających właściwościach. Jeżeli nie boisz braku się osławionego i cudownego i-ttl'a to wybór masz ogromny. Np.czasem na ebay-u a pewnie i na allegro możesz wyłuskać np. Regule z serii 730 i 740 (w wersjach 1 lub 2 palnikowych) za 200-250PLN albo młotki Metza 45 Ct1 za mniej niż 200 PLN lub opisane już Vivitary 285 lub 283. Na pewno będziesz zadowolony, a jak za jakiś czas będziesz się chciał pomordować z kilkoma fleszami to masz już świetny początek kolekcji lampek do fotocel lub radia. Pozdrawiam.

Motorniczy
06-02-2009, 18:57
No tak. Ale, które młotki metza są "tymi de beściakami"? I dobrze by było gdyby miały bezpieczne napięcie na stopce.

pozdrawiam

Dyskusja na temat Metza jest bezcelowa bo to jest klasa sama w sobie . Kup sobie np. model Metz 45 CL-1 a poniżej podaję link do strony Metza :

http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/lampy_metz

Wybierz sobie i poszukaj używki. Pozdrawiam

sojka06
06-02-2009, 21:54
Z uwagą przeczytałem wszystkie wypowiedzi i opinie szanownych kolegów forumowiczów.Wszystkie bardzo ciekawe ale wydaje mi się, że nie wyczerpują tematu.Szczególne podziękowanie dla "alberta 44".
Wciąż pozostaje jeszcze jedna marka - jak to teraz się mówi "japońska legenda" a mianowicie nissin.
Czy ktoś mógłby się wypowiedziec na ten temat.
Serdecznie pozdrawiam.

D 80 + S 18-200 Praktica BCA + 28/2.8

sokrates
06-02-2009, 22:29
genealnie to wielkiej alternatywy poza Metz'em nie ma niestety. Ale dobry metz niekoniecznie będzie tańszy od Nikona.
Nie jestem jakoś ślepo zapatrzony w SYSTEM, ale nie pozostaje mi nic innego jak podpowiedź - bierz systemową lampę - minimum SB600, lub jakieś starsze SBxx jeśli chcesz się bawić w tylko i wyłącznie w trybie M.

szymoire
07-02-2009, 01:15
Podepnę się pod ten wątek. Wyszperałem w sieci lampkę Metz 36 AF-4N, teoretycznie obsługującą iTTL. Czy ktoś z forumowiczów miał okazję sprawdzić tą lampę w praktyce? Jak się sprawuje na aparacie? Bo cena jest dosyć kusząca (dziś wg skąpca 309PLN) chociaż z opisu na stronie Metza wygląda mi to na taką trochę mocniejszą SB-400

Albert44
07-02-2009, 11:36
Podepnę się pod ten wątek. Wyszperałem w sieci lampkę Metz 36 AF-4N, teoretycznie obsługującą iTTL. Czy ktoś z forumowiczów miał okazję sprawdzić tą lampę w praktyce? Jak się sprawuje na aparacie? Bo cena jest dosyć kusząca (dziś wg skąpca 309PLN) chociaż z opisu na stronie Metza wygląda mi to na taką trochę mocniejszą SB-400
Wszystko masz tu: http://www.metzflash.co.uk/pages/metz9.htm Zgodnie ze specyfikacją Metza dla nikona ma i-TTL.
Reszta w praktyce manualnie (zoom, iso, odległość) . Czyli lampa dla wiedzących czego chcą. SB400 to jednak mniejsza cena i działanie pstryknij i zapomnij... Wybór należy do ciebie :???:

karabud
07-02-2009, 17:48
Malyr:
Nie spiesz sie czekaj na nizsze cene
ja kupilem tydzien temu tego sunpaka za 400 z akumulatorami i wysylka i czekam na niego:)

dziur
09-02-2009, 22:54
a ja kupiłem za grosze lampkę sunpak auto zoom 333 thyristor i bardzo fajnie błyska na d90, tylko nigdzie w necie nie moge znalesc instrukcji.. dysponuje ktoś może pdfem lub wersją papierową?

wist
11-02-2009, 21:36
Jako alternatywę polecam Sunpaka PZ42X. Było już na ten temat trochę http://www.www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78349 . W stosunku do Sigmy, Tumaxa czy Nissina ta lampa spisuje się z Nikonem całkiem nieźle. Cena też przystępna Giełda czy allegro około 550 zeta.

Dulak2
13-02-2009, 13:16
Dołączę się do Sunpaka Pz42x, używam go i jestem zadowolony! Ciężko kupić lampę z dobrą automatyką w cenie do 350 zł bo żadna firma nie zaoferuje Ci w tej cenie dobrej automatyki + obracanego palnika i dużej mocy lampy. Lepiej kupić SB400 , czy sunpak PF30x, to mam sprawdzone!!! cena tych lamp to 250 i 320 zł. Co do PF30x dobra lampa tylko ma długi czas ładowania około 8-9 s.