Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiejska droga
Z pewnę dozą niepewności wrucam to zdjęcię
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img10.imageshack.us/img10/3543/thewayeeeeeeehhhhhhhhhhry8.jpg)
i mam nadzieję,że Wasze opinie rozwieją moje wątpliwości co do tego focisza.
Dzięki i pozdrawiam
Żmijka fajna ale BW kiepskie
też tak uważam, kadr jest ok
borregaard
06-02-2009, 08:39
Smutne...i mdłe B&W...
Marcin T
06-02-2009, 09:57
Fajny kadr, kiepska winieta psuje efekt.
A mnie się właśnie podoba ten mglisty i melancholijny charakter tego b&W.
Nic bym tu w konwersji nie zmieniał. jedyne co mi przeszkadza to brak choćby minimalnej przestrzeni nad drzewem.
Marcin T
06-02-2009, 10:05
To by nawet w kwadracie dobrze wyglądało.
A ja dodatkowo odnoszę wrażenie ( być może błędne ), że trochę krzywo jest. Leci w prawo.
Fajne jest, ale za poprzednikami - prosi się o lepsze BW
a co jest nie tak z WB, co do poprawy?
Nikonozaur
06-02-2009, 14:54
A mnie się właśnie podoba ten mglisty i melancholijny charakter tego b&W.
Nic bym tu w konwersji nie zmieniał. jedyne co mi przeszkadza to brak choćby minimalnej przestrzeni nad drzewem.
Podpisuję się.
Przyjęło się w niektórych kręgach uważać że dobre b&w to takie w których jest widoczny znaczny kontrast. Gdzie można znaleźć mocną czerń i biel a im mniej szarości tym lepiej. W takim wypadku nie ma miejsca na zdjęcia z atmosferą gdzie nastrój tworzą właśnie szarości.
Moim zdaniem dobre b&w powstaje poprzez ustawienie poziomów jasności poszczególnych składowych kolorów obrazu, metod jest kilka. Złe b&w powstaje najczęściej poprzez zwykłą desaturację czyli zwykłe usunięcie koloru z obrazu.
Ja osobiście nie mam nic do twojej konwersji, zdjęcie uważam za udane i klimatyczne.
To co się dało jest czarne, a ze względu na to iż było mgliście zostawiłem jak jest.pozdrawiam
Zdjęcie złe nie jest ale zbyt mdłe. Mimo, że tę mgiełkę chciałeś uratować to samo zdjęcie wcale jej dobrze nie oddaje. Ponadto mglisty klimat gryzie się w mojej opnii z brakiem plastyki na tym zdjęciu, które przeostrzyłeś.