Zobacz pełną wersję : CLS problem z zamkniętymi oczami !
Próbowałem dzisiaj pstryknąć coś z cls-em - było to pierwsze podejście z dwoma lampami.
Konfiguracja następująca SB 800 na grupie A SB 900 na grupie B CH 1 obie oczywiście , lampa w body tylko jako sterownik.
Problem jest następujący :
próbowałem robić zdjęcia moim dzieciom - niestety wszystkie zdjęcia są z zamkniętymi oczami .Pytanie dlaczego ?
Próbowałem różnych czasów od 1/30 do 1/250 nic się nie zmienia.
Ten problem występuje tylko w trybie TTL w Manual jest OK .
Przemek Paśnik
05-02-2009, 23:14
W TTL lampa sterująca (w body) wysyła przedbłyski, pewnie dzieci w reakcji na nie odruchowo zamykały oczy
trochę do bani jak tu dzieciakom zdjęcia w CLS-ie zrobić ?
Zapałki w oczy ? :-D
trochę do bani jak tu dzieciakom zdjęcia w CLS-ie zrobić ?
Zapałki w oczy ? :-D
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=85197 :)
Zbigniew
05-02-2009, 23:36
Albo osłonka (działa, próbowałem na moich), albo manual. Osłonka jest jednak o wiele lepsza, bo w manualu też męczy się dzieci niepotrzebnie nadmiernym błyskaniem po oczach.
No dobra no ale czegoś nie łapie.. jak lampy (np 2 szt po lewej i prawej) wiedzą jak mocno błysnąć..? W TTL sa przedbłyski i one równeż chyba błyskają, więc co mi da panel IR na wbudowaną lampkę w body?
..........
Przed chwilą sprawdziłem na jednej lampie w TTL na s=1s błysk na rear... i lampa "zewnętrzna wysłała przedbłyski.. Więc myślę jednak, że lepiej sobie zrobić np ze 3 zdjęcia testowe na "M" i za pomocą histogramu ustawić odpowiednią moc błysku lamp "zewnętrznych"
PS. Może bez ładu i składu napisane, wiec przepraszam:)
pzdr:D
No dobra no ale czegoś nie łapie.. jak lampy (np 2 szt po lewej i prawej) wiedzą jak mocno błysnąć..? W TTL sa przedbłyski i one równeż chyba błyskają, więc co mi da panel IR na wbudowaną lampkę w body?
Zarowno blysk jak i przedblysk emituja fale roznej dlugosci... z jednej strony jest to pasmo widzialne (czyli to blysniecie ktore widac), z drugiej takze - niewidoczna dla oczu - podczerwien. Filtr IR odcina pasmo widzialne
a zostawia tylko niewidoczna podczerwien. W efekcie wilkt syty (przedblyski nie macz oczu) i owca cala (komunikacja CLS dziala).
Na tej samej zasadzie dziala bezprzewodowy wyzwalacz SU-800 (blyska, ale w podczerwieni).
Skorzystaj z funkcji pamięci pomiaru błysku (FV Lock) - wówczas przedbłyski pomiarowe, które powodują zmrużenie/zamknięcie oczu, następują po naciśnięciu przycisku aktywującego pomiar. Później samo zdjęcie wykonywane jest praktycznie bez opóźnienia, a jeśli nawet wykonywane są jakieś przedbłyski sterujące, to są one niezauważalne. Działa to zarówno przy pracy z jedną lampą (na aparacie) jak i z kilkoma.
Wadą tego rozwiązania jest to, że trudno fotografować szybko zmieniającą się sytuację, przy zmiennej odległości, itp. - nie ma czasu na ręczne wykonanie wcześniejszego błysku pomiarowego. Poza tym jednak metoda sprawdza się znakomicie.
widzę i czytam ... i problem rozwiązany .... klapkę trza zamówić .... już zamówiona ... bardzo dziękuję doświadczonym kolegom.
Mam jeszcze jedno pytanie w instrukcji lampy błyskowej SB 900 przeczytałem o tym że można ustawić lampę na tryb z długimi czasami przesłony - na stronie 55 jest lakoniczny opis - wynika z niego chyba że mam reszty danych szukać w instrukcji body . Szukałem jest tryb slow ale nie da się go włączyć z założoną na sanki lampą ?? coś chyba nie tak rozumiem ??
Moim zdaniem czarny panel SG-3IR może nie wystarczyć. Przedbłyski pomiarowe i komunikacyjne wysyła nie tylko lampa Master czy Commander na aparacie, ale także lampy zdalne (Slave). Panel stłumi przedbłyski lampy wbudowanej w aparat, ale nie stłumi już przedbłysków normalnej lampy używanej na aparacie ani przedbłysków lamp Slave. A są one na tyle silne i powodują na tyle duże opóźnienie wyzwolenia migawki, że obiekt zdąży zamknąć oczy.
Dlatego proponuję raczej użyć pamięci błysku FV Lock, jak pisałem wyżej. Właściwy błysk oświetlający następuje natychmiast po naciśnięciu spustu i nie daje obiektowi czasu na zamknięcie oczu.
Chyba chodzi Ci o długi czas otwarcia migawki, a nie przysłony? Tryb Slow powinien się włączyć także przy założonej lampie. Nie wiem, jak jest w Twoim aparacie, ale w D70 i D80 tryb lampy ustawia się tylnym pokrętłem przy naciśniętym przycisku lampy (jeśli lampa zewnętrzna jest założona i włączona, lampa wewnętrzna nie wyskoczy), a potem trzeba puścić przycisk lampy błyskowej i sprawdzić na panelu jaki tryb się ustawił - bo np. ustawienie na Rear automatycznie włącza też tryb Slow, i oba wyświetlane są dopiero po puszczeniu przycisku. Tryb Slow oczywiście nie włącza się przy trybie naświetlania M lub S - bo to Ty ustawiasz potrzebny Ci czas naświetlania.
okoterroru
07-02-2009, 01:12
coś tu nie gra. Lampa wbudowana nie wysyła żadnych przedbłysków, przynajmniej w D80 a ustawiona w trybie sterownika błysku wysyła błysk synchronizacyjny dla lamp zdalnych. Lampy zdalne aby uzyskać informacje o motywie wysyłają tuż przed błyskiem głównym serię przedbłysków, które są wysyłane bardzo szybko jeden po drugim i są nierozróżnialne od błysku głównego, więc dzieci nie zamykają oczu od przedbłyskówani od błysku synchronizacyjnego.
Jeżeli masz włączoną redukcję czerwonych oczu to wtedy lampy przed błyskiem głównym wysyłają trzy krótkie widoczne błyski aby zawęzić źrenicę i aby światło nie odbiło się od dna oka i wtedy dzieciaki zamykają oczy.
Zarowno blysk jak i przedblysk emituja fale roznej dlugosci... z jednej strony jest to pasmo widzialne (czyli to blysniecie ktore widac), z drugiej takze - niewidoczna dla oczu - podczerwien. Filtr IR odcina pasmo widzialne
a zostawia tylko niewidoczna podczerwien. W efekcie wilkt syty (przedblyski nie macz oczu) i owca cala (komunikacja CLS dziala).
Na tej samej zasadzie dziala bezprzewodowy wyzwalacz SU-800 (blyska, ale w podczerwieni).
Co to za herezja?
Panelem IR założonym na lampę wbudowaną odetniesz pasmo widzialne i zostanie podczerwień, która wystarczy do wyzwolenia lamp zdalnych, lampa wbudowana wyemituje jednak normalny błysk. Przedbłyski i błysk synchronizacyjny to dwie diametralnie różne sprawy. Lampa wbudowana nie wysyła przedbłysków tylko błysk synchronizacyjny pisałem wyżej. Przedbłyski wysyłane są przez lampy zdalne a nie słyszałem, żeby SB800 lub SB900 w swojej konstrukcji posiadała jakieś filtry podczerwieni.
A czym ma błyskać SU800 światłem widzialnym, to wyzwalacz a nie lampa.
powiem wam że robiłem próby z różnymi ustawieniami i mam takie wrażenie jak patrze przez wizjer że podczas błysku lamp widze otwarte oczy . Wydaje mi się tak jak by aparat rejestrował zdjęcie zaraz po błysku ( lub tak jak by na jego końcu ) kiedy oczy są już zamknięte .Wiem że to chore że wyczuwam tą różnice ale naprawdę tak jest. Zamknięcie oczu nie następuje podczas przedbłysków ale podczas błysku głównego.
okoterroru
07-02-2009, 01:25
A jaki czas otwarcia migawki?
wrzuć fotę najlepiej
Moim zdaniem czarny panel SG-3IR może nie wystarczyć. Przedbłyski pomiarowe i komunikacyjne wysyła nie tylko lampa Master czy Commander na aparacie, ale także lampy zdalne (Slave). Panel stłumi przedbłyski lampy wbudowanej w aparat, ale nie stłumi już przedbłysków normalnej lampy używanej na aparacie ani przedbłysków lamp Slave. A są one na tyle silne i powodują na tyle duże opóźnienie wyzwolenia migawki, że obiekt zdąży zamknąć oczy.
Oczywiście, genialne, tyle że jak gość ustawia czas otwarcia migawki na 1/250s to błysk musi zmieścić się w tym czasie, a błysku od przedbłysku praktycznie nie odróżnisz. Wiesz ile czasu trwa mrugnięcie oczami - 1/10s, zdążą zamknąć? NIE ZDĄŻĄ.
robiłem testy od 1/20 do 1/250 i nic się nie zmieniło
zdjęcie mam tylko jedno bo resztę odruchowo kasuje
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img222.imageshack.us/img222/7628/dsc8960wi9.jpg)
okoterroru
07-02-2009, 01:55
A co z redukcją czerwonych oczu, może wtedy zamykają?
Ja mojemu łebkowi walę lampą prosto w oczy i ani mu brew nie drgnie, twardy.... po ojcu. Albo mamy jakieś inne ustawienia, tylko zastanawiam się o co chodzi?
oko - napisalem dokladnie to samo co Ty, tylko troche inaczej, proponuje przeczytac jeszcze raz :)
Natomiast lamba wbudowana (czy tez SB800/900) tez wysyla przedblyski, jesli sama bierze udzial w ekspozycji
(a mozna ja tak ustawic).
okoterroru
07-02-2009, 18:36
kichu - piszesz, że panel IR odcina pasmo widzialne i przedbłyski nie męczą oczu. Jakie przedbłyski? przecież jak założysz panel na wbudowaną, to oczywistym jest, że ustawiasz ją w tryb sterownika błysku i wyłączasz z ekspozycji, wtedy nie ma żadnych przedbłysków tylko błysk synchronizacyjny.
kichu - piszesz, że panel IR odcina pasmo widzialne i przedbłyski nie męczą oczu. Jakie przedbłyski?
czepiamy sie terminologii... piszac przedblyski mam na mysli cala komunikacje ze zdalnymi... ty piszesz poprawnie frazeologicznie... ja mowie potocznym jezykiem (piszac przedblyski mialem na mysli
cala CLSowa komunikacje przed wlasciwym blyskiem polaczonym z wyzwoleniem migawki)... ale obu nam w istocie chodzi o to samo...
okoterroru
07-02-2009, 19:02
No bo to nie jest to samo, bo jeżeli pozbędziemy się panelem IR nazwijmy to jakiegokolwiek błysku wbuowanej, to w żaden sposób nie pozbędziemy się przedbłysków lamp zdalnych. Muszą wyzwolić w trybie TTL, aby czujnik TTL aparatu mógł odpowiednio zareagować na oświetlenie sceny, tyle, że jak już wcześniej pisałem nie są one rozróżnialne od błysku głównego. Więc dalej nie mamy rozwiązania zamkniętych oczu. Myślałem, że to przez redukcję efektu czerwonych oczu kiedy to zdalna wali po gałach zanim błyśnie właściwie. Zaciekawił mnie wątek, bo nigdy nie miałem takich problemów u osób które fotografowałem.
IMHO w takiej sytuacji aby sie przekonac, czy te zamkniete oczy to wina przedblyskow lamp zdalnych, trzebaby przestawic tryb pracy lamp zdalnych z TTL na M i zrobic kilka fotek. Wowczas zdalne nie beda wysylac przeblyskow, a tylko blysna raz z moca zadana przez sterownik (ktory mamy odciety filtrem IR).
Z drugiej strony z praktycznego punktu widzenia to ten sam efekt osiagniemy robiac w TTLu z FV Lockiem, gdzie przedblyski beda oddzielone od blysku glownego.
Staralem sie pilnowac frazeologiczine, zeby nie bylo niedomowien :)
Zbigniew
07-02-2009, 19:18
Pamiętajcie, że błyski zdalne (podczas komunikacji), niezależnie ile by ich było, nie są zazwyczaj w prostej linii w stosunku do oczu (a ten z wbudowanej jest). Miałem ten sam problem i wyeliminowałem go poprzez zasłonę wbudowanej plus praca w trybie manualnym.
okoterroru
07-02-2009, 19:33
kichu - a co masz na myśli mówiąc, że w FVL przedbłyski będą oddzielone od błysku głównego, bo moim zdaniem nie będzie ich w ogóle jeżeli zablokujemy moc błysku?
no jak to nie bedzie
1/ w momencie wcisniecia fv lock lampy wymeituja przedblyski i puszka ustawi ekspozycje
2/ a jak bedziesz wciskal migawke, to lampy blysna z moca uprzednio ustawiona w czasie fv locka
rozmawiamy o tym samym, a jakbysmy mowili innymi jezykami :) takie mam momentami wrazenie :)
beda oddzielone w tym kotekscie oznacza odstep czasowy miedzy czynnoscia z pkt 1 a pkt 2, ktory jest w 100% zalezny od fotografa i jego widzimisie :)
okoterroru
07-02-2009, 19:43
Nie ma ciśnień, ja na razie dryfuję w tej tematyce, więc chcę jak najwięcej się dowiedzieć bo z instrukcji można gówno wyczytać. No więc jeżeli błyśniemy po raz pierwszy lampami to wyślą one przedbłyski dla czujnika TTL, teraz blokujemy moc błysku czyli puszka już wie z jaką mocą zdalnych chcemy wykonać następne zdjęcie, czyli nie ma potrzeby, żeby następnym razem zdalne wysyłały przedbłyski - dobrze czaję?
Dokladnie. FV Lock w praktyce sprawdza sie przy przekadrowywaniu, czyli masz np. czlowieka na tle czegostam
i zalezy Ci zeby blysk w trybie TTL poprawnie naswietlil twarz. Jak walniesz blyskiem majac skadrowana cala
scene, to aparat dobierze moc blysku do ekspozycji calej sceny.
Z FV Lockiem robisz tak, ze np. kadrujesz na sama twarza. Naciskasz i tzymasz FV Lock, po wcisnieciu ktorego lampy wysla przedblysk, puszka dobierze ekspozycje odnosnie twarzy. Teraz przekadrowywujesz tak jak ci pasuje i robisz zdjecie. Lampy blysna z moca jaka puszka dobral gdy kadrowales twarz.
okoterroru
07-02-2009, 20:09
Tak, tyle że za drugim razem już nie wyślą przedbłysku. Mało tego jak zablokujesz FV to możesz zmieniać inne parametry - ogniskową, ISO, przysłonę, lampy błysną z mocą wcześniej ustaloną.
czyli Panowie z całej dyskusji wynika że są dwa rozwiązania
1. tryb manual i to sprawdziłem - oczy nie są zamknięte
2. w trybie TTL blokada FV Lock tego nie sprawdziłem - ale sprawdzę
Pytanie dodatkowe na jaki przycisk ustawić FV Lock moim zdaniem jedyny słuszny to Fn obok obiektywu.
okoterroru
07-02-2009, 23:25
Albo na Func - ten o którym mówisz albo na AE-L/AF-L o ile go nie używasz. Ale wygodniej chyba Func. Mówię na przykładzie D80, nie wiem ile przycisków da się programować w D300.
Pytanie dodatkowe na jaki przycisk ustawić FV Lock moim zdaniem jedyny słuszny to Fn obok obiektywu.
Masz 3 kofigurowalne przyciski, czyli AE Lock, Func i ten nad nim. Wiec w kwestie ich konfiguracji proponuje ogarnac kompleksowo, czyli jak i co poustawiac pod tymi trzema, tak aby Tobie bylo wygodnie.
A nie tylko samo - gdzie ustawic FV Lock.
Nie ma ciśnień, ja na razie dryfuję w tej tematyce
I na tym bym na Twoim miejscu zakończył udział w tej dyskusji.
okoterroru
08-02-2009, 12:48
Ekonet - ale na szczęście nie jesteś na moim miejscu.
Ekonet - ale na szczęście nie jesteś na moim miejscu.
Ja również się z tego cieszę.