Zobacz pełną wersję : Nikon P5100- martwe pixele
Witam, niedawno zakupilem NIkona jak w temacie... Gdy właczam go na wyswietlaczu LCD na czarnym tle widze kilka bialych kropek (naliczylem moze z 5-10) wiem ze to chyba martwe pixele ;/ czy to normalne?? czy moze wada fabryczna czy moze zle uzytkowalem??;/ mam go 5 dni.. Czekam na opdpowiedzi, POzdrawiam :)
Nie wiem co napiszą inni, ale ja bym się nie przejmował. Całkowicie nie zwracam uwag na takie rzeczy. W każdym zdjęciu zmieniam tysiące pikseli (jak nie więcej) w trakcie korekty, że poprawieni tych 5-10, nie robi mi różnicy. bardziej martwi mnie to że tyle zdjęć robię, a tylko kilka mi się podoba. Piksele niby dobre, a zmarnowane :).
ale wiesz to martwe pixele na LCD czy matrycy?? bo nie wiem w koncu...;/
marszull
06-02-2009, 14:48
a na zdjeciach sa? w komputerze
na zdjeciach raczej nie ma (ciezko zaoobserwowac) Przejrzalem kilka zdjec i nie widze zadnych kropek etc. Na filmach tylko sa szumy duze w ciemnych miejscach (malo doswietlonych) ale to juz chyba normalne jest.. Reasumujac nie ma martwych pixeli na zdjeciach tylko na LCD w aparacie
idź kolego robić zdjęcia, za rok, dwa, trzy ten aparat będzie technologicznym trupem. Szkoda twojego czasu na takie rozterki. Powodzenia.
ale to jest wada fabryczna wyswietlacza LCD czy co (czy ja go zalatwilem ale przez 5 dni to raczej niemozliwe nawet zdjec na dworze nie robilem)?? jak juz jestesmy przy temacie martwych pixeli robiac zdjecia zachodu slonca nie nabawimy sie tego na matrycy?? P.S Panie Jerzy piekne zdjecia na stronie, ale tego cyfrowka sie nie osiagnie ;)
ale to jest wada fabryczna wyswietlacza LCD czy co (czy ja go zalatwilem ale przez 5 dni to raczej niemozliwe nawet zdjec na dworze nie robilem)?? jak juz jestesmy przy temacie martwych pixeli robiac zdjecia zachodu slonca nie nabawimy sie tego na matrycy?? P.S Panie Jerzy piekne zdjecia na stronie, ale tego cyfrowka sie nie osiagnie ;)
lwia część to minolta d7i, zanim kupiłem d300 przed 4 miesiącami. Nie, zachody słońca można.
"ale to jest wada fabryczna wyswietlacza LCD czy co (czy ja go zalatwilem ale przez 5 dni to raczej niemozliwe nawet zdjec na dworze nie robilem)?? jak juz jestesmy przy temacie martwych pixeli robiac zdjecia zachodu slonca nie nabawimy sie tego na matrycy??" odnosnie tego to co sadzisz?? zdazyly ci sie moze martwe pixele na LCD kiedys?? chyba ze wysle ci kilka fot i sam ocniesz czy sa martwe pixele??
odpowie ktos?? bo nie wiem co mam robic;/
Sam do konca nie wiem czy to na LCD w aparacie czy na matrycy bedzie... ale chyba na LCD bo jak go wlaczam to na ekranie powitalnym juz widac male biale pixele ok. 5-7 sztuk rozsianych...
Sam do konca nie wiem czy to na LCD w aparacie czy na matrycy bedzie... ale chyba na LCD bo jak go wlaczam to na ekranie powitalnym juz widac male biale pixele ok. 5-7 sztuk rozsianych...
Jak Ci to przeszkadza ( a widzę, że tak ) to najlepiej dla własnego świętego spokoju ( jak masz możliwość to wymień ) wymienić na inny pozbawiony tej wady, na pewno Twoje samopoczucie się poprawi i przestaniesz zajmować się pixelami, a zaczniesz robić zdjęcia.
az tak bardzo nie przeszkadza :) tyle ze nie wiem czy ich liczba bedzie sie zwiekszac czy nie?? bo one sa praktycznie niezauwazalne w trybie fotografowania tylko na ekranie powitalnym (jest caly czarny) to widac je ;/
az tak bardzo nie przeszkadza :) tyle ze nie wiem czy ich liczba bedzie sie zwiekszac czy nie?? bo one sa praktycznie niezauwazalne w trybie fotografowania tylko na ekranie powitalnym (jest caly czarny) to widac je ;/
Czy się będzie powiększać, czy nie, to nikt niestety się nie wypowie jednoznacznie.
Reszta niestety jak wyżej.
tzn. moze sie powiekszac a nie musi?? a wydaje mi sie ze dla swietego spokoju chyba wymienie...
tzn. moze sie powiekszac a nie musi?? a wydaje mi sie ze dla swietego spokoju chyba wymienie...
Jeżeli od początku Cię to denerwuje, to zdecydowanie wymień. Najgorszą rzeczą w życiu jest stres.
gdanio prawdopodobnie to martwe piksele na wyświetlaczu LCD, jeżeli nie widać tych świecących punków na fotografiach.
Nowy aparat nie powinien tego mieć. Najlepiej wymienić i sprawdzić przy wymianie wyświetlacz.
aha ok bede probowal sie odwolywac w sklepie:) wlasnie cos mi tu nie gralo ;/
jest moze jakas norma ktora dopuszcza ilosc martwych pixeli na LCD??
jest... każdy producent ma inną...
ale nawet jak oddasz aparat to zapewniam Cię, że oni nic z tym nie zrobią... a może się okazać, że jeszcze zapłacisz za ekspertyzę, bo to po prostu jeden z elementów, które mogą mieć kilka procent złych pikseli...
aha rozumiem to chyba szkoda nerów i jazdy... jak to nice nie da, troche wku*wia oko ale da sie wytrzymac ;] ;) Dzieki za odpowiedzi:)