Zobacz pełną wersję : Ustawienie do zdjęcia grupowego
qamil_d_dg
05-02-2009, 19:49
Witam
Za pewien czas będę robił kilka zdjęć grupowych i chciałbym się was zapytać o rady odnośnie ustawienia itp. Będzie to ok 40 osób. Zdjęcia będą robione w sali,może podeślecie mi kilka porad odnośnie ustawienia i podstaw takich zdjęć
ceekay78
05-02-2009, 20:45
Ja bym tak kombinował z ustawieniem: podzielić na 3 grupy. Pierwsza stoi -> druga stoi za tą pierwszą na stołkach (więc stołki potrzebne) -> trzecia przykuca przed pierwszą. Grupy równo podzielone choć 40 osób na trzy równe części podzielić się nie da :):). No i jeżeli sala nie jest duża...to przydałoby się coś szerszego niż 18mm.
Ustaw ich na schodach, najlepiej w takim miejscu gdzie jest jasno (wtedy wystarczy tylko lekko doświetlić lampą), i rób zdjęcia ze stołka lub drabiny. Jeśli schodów brak to: pierwszy rządek (najważniejsi lub seniorzy) siedzi, drugi stoi, a trzeci stoi na długiej, wysokiej na ok. 30 cm ławce.
qamil_d_dg
05-02-2009, 22:50
Nie będzie schodów a innych obiektywów mieć nie będę, ale sala jest duża także z objęciem wszystkich nie powinno być problemu. Tylko nie wiem za bardzo jak to zrobić bo np jeśli będzie 40 osób czyli będzie 20 par. I dziewczyny przed chłopakami np siadają na ławce a oni stoją za mimi, dalej można jeszcze najwyżej dać ławkę żeby na niej staneli jednak to są trzy rzędy i nie wiem jak to z parami pogodzić
witam!
może macie jakieś rady co do zdjęcia grupowego dzieci idących do pierwszej komunii? jak je ustawić? na przemian? chłopiec dziewczynka? czy chłopcy w jednym rzędzie z tyłu a dziewczynki w jednym rzędzie z przodu? no i jak to powinno wyglądać jeśli chodzi o wzrost tych osób? będę wdzięczna za rady:-) dodam tylko, że dzieci będzie ok 15
Qamil, dwie ławeczki. Na pierwszej siedzą, pomiędzy ławeczkami stoją i trzeci rząd stoi na ławeczce. Najlepiej najwyższych posadzić (ławeczki gimnastyczne są niskie), średniaków stawiasz na ławeczce w trzecim rzędzie, a tych najniższych stawiasz w środkowym. Jeśli trafiają się wybitnie wysokie osoby to środkowy rząd ale po bokach.
Pozdrawiam
ok, dzięki za podpowiedź:-)
I ostrość zawsze ustawiasz na pierwszy rząd (no i o dużej GO nie zapomnij). Zamknij przysłonę do F8 i musi być dobrze ;)