Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : I-TTL - Praca kilku lamp po kabelku

kielbach
05-02-2009, 14:20
Czy ktoś próbował może spiąć kilka lamp po kabelku przenosząc jednocześnie sygnały I-TTL? Wiem, że takie coś jest możliwe w Canonowskim E-TTL bez ingerencji w transmisję danych. Nie chodzi mi tutaj o połączenie Synchro.

Być może ktoś dokopał się do specyfikacji transmisji I-TTL, głownie chodzi o warstwę sprzętową + opisy ramek sterujących i sposobu nawiązywania transmisji oraz kwestję rodzaju transmisji.

puch24
05-02-2009, 15:45
Wg informacji w instrukcji obsługi lampy SB-800, za pomocą kabla w trybie i-TTL można podłączyć tylko jedną lampę, np. kablem SC-17. Myślałem, żeby użyć końcówki SC-17 jako rozgałęźnika i podłączyć dalsze lampy kablami SC-18/19, ale wg instrukcji nie jest to możliwe: "Z aparatami z systemem CLS i z cyfrowymi lustrzankami bez systemu CLS jedynym trybem pracy jest tryb manualny" (str. 90, "Fotografia wielolampowa z użyciem kabli"). W związku z tym darowałem sobie eksperymenty i zakup drogich kabli i używam błysku bezprzewodowego CLS.

kielbach
05-02-2009, 16:11
Własnie to jest bardzo ciekawe, że podobnie jest z informacją w Canonie, a istnieją zamienniki obsługujace dwie lampy poprzez E-TTL.

Mi chodziło bardziej o przeróbkę SC-17/SC-28/SC-29 pod katem obsługi kilku lamp. Coś w stylu obsługi i-ttl dla wielu lamp podwodnych tylko w zastosowaniu makro. SC-18/19 to juz poprzez Synchro, a to wiadomo że będzie manual.

TomaszR
06-02-2009, 00:48
Wredne jest też to, że SB-800 wyzwalana zdalnie w CLSie (tryb Remote w lampie) w ogóle nie daje sygnału na swoje wyjścia synchronizacyjne w momencie błysku głównego.
Przykładowo - mam 2 SB-800, którymi lubię robić w CLSie, bo mam szybką zmianę siły błysku dla każdej lampy osobno (2 grupy) w body aparatu - podkreślam - w trybie M, nie iTTL. Do tego mam jeszcze 2 tanie lampy, których czasem używam do oświetlania tła. W nich nie muszę często przestawiać siły błysku, wystarczy mi żeby dotarł do nich po kablu z "głównych" SB-800 sygnał synchronizacyjny. I porażka, nie da się. SB-800 puszczają sygnał synchronizacyjny tylko wtedy, gdy pracują w trybie fotoceli SU-4. A to oznacza ręczne ustawianie w nich parametrów i bieganiem do każdej lampy z osobna.
OK, rozumiem, że 'niesystemowa' lampa w iTTLu stanowi dodatkowe źródło światła okłamujące system. Ale dlaczego odcięto ten sygnał synchro również gdy lampy pracują po prostu w trybie M (choć nadal zdalnie), a nie iTTL?!
Powtórzę się... Wredne. :(

Jacek_Z
06-02-2009, 13:41
Mi chodziło bardziej o przeróbkę SC-17/SC-28/SC-29 pod katem obsługi kilku lamp.
niestety nowy ttl nie chodzi na rozgałęźnikach, nawet firmowych.
Stary, "analogowy" TTL chodził. Wolałem stary TTL, był bez "bajerów", ale był lepszy.