Zobacz pełną wersję : Sigma 150 2.8 - odległość ostrzenia
mam głupie pytanie,
macałem ;) dwa egzemplarze i przy każdym na wizjerze odległości ostrzenia zatrzymuje się na 0,45 powinno na 0,38 czy może się mylę ?
Moja bez problemu kreci do 0,38m.
dzięki, zaczynałem się już zastanawiać czy mam rację bo w dwóch kolejnych egzemplarzach było tak samo
Mariusz888
05-02-2009, 17:47
Skoro 1:1 jest na 38cm to musi z takiej odległości ostrzyć ;) Nie wiem jak inne ale moja też spokojnie łapie te 38cm :)
________
EDIT:
Nawet specjalnie sprawdziłem :) nie ma żadnych problemów z dojazdem na 0.38m :)
A suwak był przesunięty na macro? Tam sa trzy pozycje do wyboru.
A suwak był przesunięty na macro? Tam sa trzy pozycje do wyboru.
ręcznie, pierścieniem ostrości, można kręcić w całym zakresie - bez względu na pozycję tego suwaka
Racja, ale kolega nie sprecyzował jak kręcił.
Mariusz888
05-02-2009, 18:34
Ogranicznik nie ma znaczenia - u mnie bez problemu złapie 1:1/ 0.38m nawet kiedy jest ustawiona na zakres FULL... co oznacza że musi łapać - zresztą ogranicznik ma za zadanie przyspieszać pracę AF'a mówiąc elektronice gdzie ma NIE SZUKAĆ ostrości poprzez skrócenie mu pola pracy - co to ma do tego czy łapie 38cm czy nie skoro i na minimalnej i maksymalnej pozycji wciąż te 38cm się łapie po zakres ostrzenia? ;)
kręciłem ręcznie i AF w każdym wypadku skala zatrzymywała się ok. 0,45 wydobywając z siebie jakieś stuknięcie :/
Mariusz888
05-02-2009, 23:39
Ja zauważyłem różnice jak wybierałem 10-20 - tak samo różne egzemplarze różniły się nawet pomiędzy sobą bardziej pracą HSM'a niż BF/FF - jeden miał tak głośny że zrezygnowałem i poczekałem na kolejną dostawę - a z dwóch kolejnych wybrałem i tak lepszy bo drugi był głośniejszy - na dodatek S 10-20 ma głośniejszy HSM niż w mojej S 150/2.8 w której jest perfekcyjnie cichy tak więc jak widać jeśli nie mówmy i hasselu za 100k to wszystko trzeba testować ;)
kręciłem ręcznie i AF w każdym wypadku skala zatrzymywała się ok. 0,45 wydobywając z siebie jakieś stuknięcie :/
to ciche stuknięcie na końcach zakresów to normalka i chyba w każdym obiektywie tak jest :)
a to, że zatrzymuje się na 0,45 to oznacza, że skala za szybką nie wskazuje poprawnie, choć zapewne jest to koniec zakresu, czyli rzeczywiste 0,38 m
Mariusz888
05-02-2009, 23:43
W mojej nic nie stuka - chyba że kręcę manualnie ;) na AF dojeżdża idealnie do końca bez obijania się ;)
Jak wam się zachwouje to szkiełko? - Mam na myśli szybkość i celność autofokusa.
Mam ten obiektyw i mam wrażenie że ustawia ostrość trochę zbyt długo, szczególnie przy niewielkich odległościach.
Zastanawiam się czy to wada egzemlparza czy ten typ tak ma?
Mariusz888
06-02-2009, 16:50
Jeśli na małe odległości masz odpowiednio ustawiony ogranicznik to w mig :) na zakresie Full też sobie ładnie radzi i nie ma tak żeby przejechał i spudłował - szybki jest i celny baaardzo :) chyba że potrzebujesz nagle przejść z nieskończoności do 1:1 to wtedy w każdym szkle może to trochę potrwać ;)