PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Początki z lampami

jerezano
05-02-2009, 11:03
Zaopatrzyłem się w jakieś lampy, blendy itd., i próbuję...:-D
Proszę o uwagi, które pomogą mi w dalszej "pracy" :-D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

P.S. Po wklejeniu zdjęcia na forum, lekko zmieniły się odcienie. Dlaczego?

sote
05-02-2009, 11:05
na moje oko przeostrzone i za duze przepaly po obu stronach twarzy :(

sebah
05-02-2009, 11:07
zmarszczki, przeostrzone, przeppalenia na twarzy, jakies syfy na twarzy, wlosy malo starannie ulozone

Damianus
05-02-2009, 11:23
Balans bieli tragedia
Przepały tragedia
Tło jakieś takie dziwne ni to białe ni to jakieś ...

ale poza tym w porządku :)

próbuj próbuj nie od razu Rzym zbudowali

Naithsabes
05-02-2009, 11:23
Jakieś lampy, blendy, itd jakoś źle zaświeciły zdjęcie i jakoś mi się nie podoba:)

moonrage
05-02-2009, 11:28
Jak na początek to jeden wielki przepał, przeostrzona obróbka że ojeju. Bida, że aż piszczy.

stock
05-02-2009, 11:33
za kolegami - plus zbyt agresywne kolczyki

jerezano
05-02-2009, 12:36
1. Chciałem żeby było biało! Nie wiem czy to jakaś różnica, ale zdjęcie nie jest przepalone tylko rozjaśnione.
2. U mnie nie jest przeostrzone, "że ojeju"
3. Syfy to ma się na matrycy :mrgreen: modelka ma natomiast pieprzyk a la MM. Nie widzę powodu, żeby go wymazywać.
4. Kolczyki agresywne? Normalne - używane przez tancerki.
5. Czy o to chodzi żeby włosy były koniecznie ułożone perfekcyjnie (tzn. nie wiem jak?).
6. U mnie tło jest białe - więc nie wiem o co chodzi. Może jam mam źle skalibrowany laptop, a może nie ja...

Ale dzięki za konstruktywne uwagi (nie wszystkie są konstruktywne - a o to prosiłem)

Naithsabes
05-02-2009, 13:08
Chciałeś opinii, więc ją dostałeś.
Możesz się z nią nie zgadzać, bo takie Twoje prawo.

slawekw
05-02-2009, 13:16
Ja się tam za wiele nie znam ale:
- przeostrzone (tak mi się zdaje),bo widać białe obwódki - taki mini efekt halo:mrgreen:
- tło niestety nie jest białe,wpada w lekką czerwień - to widać na moim laptopie a lepiej widać na próbniku w PSE
- jakoś nie pasuje mi kolor szminki - usta wydają się sine(?) ale to tylko moje odczucie
- z prawej strony za mocno zaświecone,twarz zlewa się z tłem
- bruzda między brwiami odciąga uwagę
- mina modelki też do mnie nie przemawia
ale tak jak powiedziałem to tylko moje subiektywne uwagi.
Ale jako że masz sprzęt,to pozostaje Ci fotografować i porównywać .Praktyka czyni mistrza.
Pozdrawiam

Jarema
05-02-2009, 13:20
ja sie w ogole nie znam, ale oczy mnie zabolaly od "jasnosci" tego portretu (i chyba przez ta jasnosc poznikaly wszelakie detale z policzkow) :)
i u mnie tez przeostrzone.

edit: przez te poznikane detale zmarszczka na czole (czy jak to tam nazwac) strasznie sie rzuca w oczy...

venice
05-02-2009, 13:25
1. Chciałem żeby było biało! Nie wiem czy to jakaś różnica, ale zdjęcie nie jest przepalone tylko rozjaśnione.
2. U mnie nie jest przeostrzone, "że ojeju"
3. Syfy to ma się na matrycy :mrgreen: modelka ma natomiast pieprzyk a la MM. Nie widzę powodu, żeby go wymazywać.
4. Kolczyki agresywne? Normalne - używane przez tancerki.
5. Czy o to chodzi żeby włosy były koniecznie ułożone perfekcyjnie (tzn. nie wiem jak?).
6. U mnie tło jest białe - więc nie wiem o co chodzi. Może jam mam źle skalibrowany laptop, a może nie ja...

Napiszę prostacko - śmieszy mnie taka argumentacja. Poniżej kilka moich uwag chociaż nie mam zdolności jak np. sailor albo inni dobrzy fotografowie.

Biel sprawdza się na kanałach RGB a nie "na oko". Widzę, że zdjęcie zrobione w AdobeRGB. Do prezentacji w internecie stosuje się sRGB.
Teraz coś z konkretów. Tło przyjmuje wartości dalekie od bieli. 255 248 oraz 240 dla prawego górnego rogu. W innych miejscach nie sprawdzałem bo nawet nie warto.
Modelka nie jest odseparowana od tła. De facto wygląda to jakby z niego wychodziła. Musisz zapanować nad światłem. Przede wszystkim ograniczyć jego moc. Zgubiłeś detale na skórze... w ogóle zgubiłeś detale.
Zdjęcie jest przeostrzone co widać doskonale na artefaktach przy włosach i rzęsach.

jerezano
05-02-2009, 13:39
venice - to jest to, czego oczekiwałem! Takie właśnie posty bardzo mi mogą pomóc i dlatego bardzo sobie je cenię. Dziękuję :mrgreen:

venice
05-02-2009, 13:43
Pamiętaj żeby jak najwięcej wyciskać już na etapie robienia zdjęcia. Korekcje w photoshopie ogranicz do wyrównania koloru skóry (chociaż to powinno się robić makijażem), ogólnego wyrównania tonów i ewentualnym lekkim podciągnięciu koloru i selektywnym wyostrzeniu. Pamiętaj że każde zdjęcie musi mieć pewien wyraz. Warto jednak uważać aby z tym "wyrażaniem" nie przesadzać. Pracuj nad każdym "mankamentem" zdjęcia na osobnych warstwach. W taki układzie możesz zawsze wrócić i zjechać suwakiem aby ograniczyć wpływ danej poprawki na efekt końcowy.

pozdr.

jerezano
05-02-2009, 14:23
Trochę mnie skonfundował fakt, że mój trialowy NX2 wyszedł był:-D A tak ładnie wywoływał profile. CS2 robi to w nieco innej kolorystyce. To mnie najbardziej męczy - takie dopasowywanie suwaczkami. Muszę chyba zakupić NX-a, bo wydaje mi się bardzo przyjazny, przynajmniej do nefów.

frostic
05-02-2009, 15:32
jasność, widze, jasność i rozbłyski.... twarzy brak ;)