PDA

Zobacz pełną wersję : D700 - wywolanie RAW - lightroom - packshoty

fafniak
05-02-2009, 10:13
Juz raz sie o to pytalem ale odzewu wlasciwie nie bylo.
Jak mialem pentaxa to moj system pracy byl taki :
K10D + RAW
wywolanie w PPL (pentaxowy program) przy WB 5600K ("sloneczko" ;) ) do TiFF 16 bit Adobe RGB i jpg w sRGB dla "szefostwa"

Dla D700 dysponuje tylko ACR z PS3 i lightroom 2.2 + profile ktore dostepne sa w sieci
Pelnej proby nie robilem (w studio) ale z tego co widze jest problem kurcze
Czy ktos moze podpowiedziec ktory profil jest najwierniejszy? Lub moze jest dostepny taki neutralny profil pod packshoty do lightrooma ?

(pomijam cala reszte - lampy/ przestrzen barw / kalibracja monitora - to "mam"/wiem)

sote
05-02-2009, 11:21
To nie mozesz na probe wywolac jedna fote z roznymi profilami i zobaczysz ktore sa najwierniejsze?
Watpie w to zeby byl jakis "neutralny profil pod packshoty do lightrooma" ;)
Taki zestaw jak piszesz ze dysponujesz (ACR z PS3 i LR +profile) powinien Ci w 100% wystarczyc do takiej roboty.

kichu
05-02-2009, 12:37
fama glosi ze najbardziej neutralny jest dx2-mode II

problem moze tez polegac na tym, ze Lightroom nie do konca czyta ustawienia WB z puszkowego NEFa, szczegolnie gdy ustawi sie
w puszce kelviny... cyfra tu i tam niekoniecznie sie zgadza, a i tinta bywa przesunieta...

prz3mo
05-02-2009, 12:58
fama glosi ze najbardziej neutralny jest dx2-mode II

Tyle, że fafniak pyta o NEF, a nie jpg :)

kichu
05-02-2009, 13:15
no ale przeciez o nefach mowimy

jakis profil kolorystyczny trzeba temu nefowi nadac

wiec maja tandem ACR/LR ma do wyboru albo camera raw default, albo ktorys odpowiadajacy temu z puszek, a z tych najbardziej neutralny jest jak fama glosi dx2 mode II

R
05-02-2009, 13:22
d2x mode II uscislajac.

sevenoo
05-02-2009, 13:33
ja robie tak , cykam w d2x mode II ( najwierniejszy jak dla mnie ) , potem przegladam w View NX -> Convert to Tiff 16bit i juz :)
z tym ze ja uzywam d300 ... ale mysle ze to to samo bedize:)

fafniak
05-02-2009, 15:30
sote - realnie to musialbym sciagnac do studia rozne kolorowe ubranka itp. i zrobic probe.
biorac pod uwage czas potrzebny na to (studia nei mam "pod reka") zadaje pytanie - ale widze ze odpowiedzi dosc niewiele

thor88
05-02-2009, 16:10
odpowiedzi niewiele kolego fafniak bo zadajesz pytania na poziomie sześciu cyfr które dziś będą w lotto. Wiemy jakie cyfry są w maszynie, wiemy ile będzie wylosowanych i nawet wiemy jakie jest prawdopodobieństwo ich wylosowania. Tak samo trzeba losować dla ciebie odpowiedzi. A ustawianie na "słoneczko" i takie podpowiedzi nic nikomu nie mówią. Nie wiemy jaka barwa światła w studio, jakie tła, jakie artykuły... mamy zgadywać??

Musisz pójść do studia, zrobic próbne zdjęcia i będziesz miał wszystko jasne. Skoro robisz packshooty to wiesz czego oczekujesz od siebie. Weź laptopa, pójdź do studia i zrób kilka prób i na bierząco sobie zapisuj ustawienia.
Tyle ode mnie:)

fafniak
05-02-2009, 16:26
thor88 - mam wrazenie ze jednak niechcialo ci sie doczytac dokladnie tego co napisalem. Oprocz "sloneczka" dopisalem wyraznie 5600 K
tlo jest nieistotne a co do artykulow - wiernosc barwowa zalezy od produktu ?
Ja zadaje pytanie nie o stosowaeni temp. barwowej tylko o wstepne ustawania aparatu (stosowac profil jakis ktory zostanie odczytany przez capture NX - ? )lub czy nalezy dobrac jakis profil w lightroomie przy wywolywaniu.
Faktem jest ze nie napisalem ze sa to lampy blyskowe ale z temp. barwowej o ktroej wspomnialem mozna domyslic sie ze chodzi o swiatlo dzienne.
Faktem jest ze moga byc to lampy HMI ale nie sadze zeby dla calego procesu robilo to ew. roznice w sposobie pracy.

acha - jezeli wpadlbys na forum pentaxa to zaproponowalbym ci taki system wywolywania jak napisalem w pierwszym poscie

thor88
05-02-2009, 16:30
to jeśli tło jest nieistotne, a aparat jakkolwiek ustawisz a robisz w RAW to potem możesz pozmieniać...

fafniak
05-02-2009, 16:41
thor88 - widze ze nie rozumiesz kompletnie
opisze to na przykladzie problemu jaki mialem raz z pentaxem K10D
zrobilem sesje i zeby ulatwic sobie prace wywolalem w lightroomie - efekt byl dramatyczny -czerwien skopana strasznie - zielen troche a chyba tylko niebieski byl wzglednie ok.
I to nie byla sprawa WB tylko INNEJ "interpretacji" danych z pliku
Jedynym wyjsciem byl powrot do PPL (soft pentaxa) ktory byl najbardziej neutralny.
Pewnie ze zawsze mozna sobie pozmieniac - tylko po co dodawac sobie roboty? Lepiej chyba doprowadzic do jak najbardziej neutralnej wersji i robic niewielkie korekty

thor88
05-02-2009, 16:51
Może mnie zlinczują ale odpuść sobie Lightroom... ja wypróbowałem i szybko zapomniałem... przekłamuje kolory... i to na prawdę duże różnice są.

Co do ułatwiania pracy to nie wierzę w takie cudowne programy. Wszystkie zdjęcia a z każdego ślubu mam ich około 1tyś obrabiam pojedynczo... żadnych wsadówek...

robin102
05-02-2009, 17:21
Może mnie zlinczują ale odpuść sobie Lightroom... ja wypróbowałem i szybko zapomniałem... przekłamuje kolory... i to na prawdę duże różnice są....
Nie przekłamuje tylko inaczej je oddaje, jak każdy wywoływacz. Każdy robi to inaczej.
Mój dziadek mawiał, że nigdy nie kupi sobie kolorowego TV bo kolory są nie naturalne. Do końca życia oglądał dziennik telewizyjny na czarnobiałym TV w którym oczywiście kolory miał naturalne :)
Kwestia kolorów to kwestia zrobienia ich pod siebie. Minimalne różnice każda wywoływarka ma, ale LR nie jest tylko wywoływarką rawów. Ten program to warsztat dla fotografa, taki kompletny prawdziwy warsztat od A do Z dla kogoś kto musi dobrze, skutecznie i tanio obrabiać duże ilości zdjęć. Podparty w razie konieczności najprostszym PSem pozwala na wszystko. Poza tym cholernie prosty i przyjazny w obsłudze jest. LR czy inny to wszystkim kolegom eksperymentatorom polecam uczepić się jednego programu i poznawać go poznawać na wskroś i na wylot :) oswajać sie z nim i po prostu się go nauczyć. Wtedy żadne kolory nie straszne. No może poza nasza ukochaną firmową dominatą z nowych matryc ;)

yogur
05-02-2009, 19:13
Było na tym forum (chyba Czornyj dawał instrukcję), że można sobie skalibrować kolory dla NEF dla LR np. z D700 tak jakby były z innej puszki. Ja tak dla siebie zrobiłem i jestem z kolorów bardziej zadowolony niż jak ustawiałem w LR kalibrację np. DX II czy standard etc.