Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] po kursie fotografowania przyrody
Zrażony kolejnymi porażkami na polu fotografowania zwierząt postanowiłem wrócić do korzeni i odpaliłem kurs interaktywny, rozdział o przyrodzie. Następnie uzbrojony w wiedzę o różnych rozmyciach, wyodrębnianiach, światłach, cieniach itp. popełniłem poniższą fotkę. Czy to już dobre technicznie?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://comit.vipserv.org/artur/kaczucha.JPG)
PS. Wiem że modelka nie najciekawsza, ale to jedyne zwierzę, które stało w miejscu na tyle długo, że zdążyłem poustawiać wszystkie parametry w aparacie :)
Marcin T
05-02-2009, 07:57
Modelka jest ciekawa lecz podejście do niej niezbyt.
Popatrz na to zdjęcie jeszcze raz i pomyśl co chciałeś pokazać-rozmyte trawsko zasłaniające motyw główny czy jednak tego kaczorka?
adam1277
05-02-2009, 08:19
wszystko by było ładnie,gdybyś nie sasłonił trawskiem tej kaczki/kaczora
moonrage
05-02-2009, 11:33
Skosić trawsko na pierwszym planie lub przenieść kaczkę w miejsce bardziej odsłonięte i będzie git ;)
Kursy ok, ale to nie wszystko... najważniejsze iść i focić, focić, focić, focić... no i dodatkowo czytać co tam w necie wyszperasz - można znależć duuużo informacji. Ale podstawa to robić zdjęcia ;)
Dziękuję za uwagi, dają jakąś nadzieję na przyszłość.
Pozwolicie na cytat (w wolnym tłumaczeniu) " zastosowanie rozmytych elementów na pierwszym planie może sprawić wrażenie, że pokazujemy coś, co było do tej pory ukryte". Rozumiem, że nie chodziło o przesłanianie głównego motywu... po zastanowieniu to raczej oczywiste :-?
A sitowie zastąpię jałowcem płożącym, zanim kaczka wróci! Nie będzie szczęśliwa, ale w końcu chodzi o sztukę :twisted:
nie jest, jezeli fotografijesz ptaki to rob to nejlepiej z takie perspektywy jak ptak ma oczy ( lezacej, np ) szukaj lpeszego swiata, tutaj pierwszy plan przyslanai kaczke, nie jest to ladne ani fajne
Coś kiepski ten kurs ;)
Dla początkujących. Jakbyś zobaczył jak masakrowałem tę kaczkę wcześniej, to byś łaskawiej się o nim wypowiadał :)
Dla początkujących. Jakbyś zobaczył jak masakrowałem tę kaczkę wcześniej, to byś łaskawiej się o nim wypowiadał :)
Domyślam się. Ja też kiedyś stawiałem "pierwsze kroki".
jak zobaczyłem ostatnio przeglądając stare zdjęcia schowane głęboko na pawlaczy, to 9/10 wylądowało w koszu. AA kiedyś to było dla mnie coś :)
Dzięki wszystkim za komentarze, jak modelka wróci z zagranicznych wojaży spróbuję wykorzystać Wasze rady.
Na razie poczytam podręcznik o wykorzystaniu światła (leżąc na czymś zimnym i twardym, na brzuchu, podparty na łokciach ;) ).
Pozdrawiam
borregaard
06-02-2009, 17:46
Dzięki wszystkim za komentarze, jak modelka wróci z zagranicznych wojaży spróbuję wykorzystać Wasze rady.
Na razie poczytam podręcznik o wykorzystaniu światła (leżąc na czymś zimnym i twardym, na brzuchu, podparty na łokciach ;) ).
Pozdrawiam
No i bedą...okulary i następny gniot....do parku,lasu ,w plener...!:mrgreen:
Dzięki Andrzeju za wsparcie duchowe. Niewątpliwie wiedząc, że Twoim zdaniem następny będzie "gniot" czuję się zachęcony do pracy ;)
W plener owszem, ale najpierw chciałbym poprawić technikę, jako że (bez fałszywej skromności) nie mam talentu i tylko na technice mogę bazować, to moja jedyna szansa. Jak wiadomo nie od dziś, nie każdy urodził się borregaardem, ale to nie powód, żeby nie mieć przyjemności...