PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony przełącznik N80-200

laroc
05-02-2009, 01:37
witam, orientuje się ktoś ile może kosztować naprawa przełącznika A/M? AF działa lecz nie da się przestawić na manuala. nie posiadam jeszcze tego obiektywu lecz mam możliwość jego kupna. dodatkowo mam pytanie, czy jeżeli przełącznik ten nie działa na obiektywie, a zmienię tryb na body z AF na M to obiektyw mimo tego będzie łapał AF?
z góry dzięki za odpowiedzi :)

fIlek
05-02-2009, 02:26
Jeśli na obiektywie przełączysz na AF, a na body będzie M, to wszystko będzie w manualu. Jeśli zaś obiektyw przełączysz na M, a body na AF to znowu masz manuala. Reasumując, jeśli na chociaż jednym z urządzeń ustawisz manual, to będziesz go miał. Żeby działał AF, to musisz go mieć na body i obiektywie. Nie wiem ile kosztuje naprawa, u mnie zepsuło się to badziewie po 2 dniach, chociaż nawet tego nie używałem. Szczerze mówiąc, to najchętniej użyłbym kropelki i rozwiązał problem na stałe :D

laroc
05-02-2009, 02:44
czyli w sumie nie musiałbym oddawać tego do naprawy, skoro i tak manual będzie działał? a taki wniosek snuje się z Twojej wypowiedzi. dzięki bardzo za miłą wiadomość na koniec/początek dnia! ;)

fIlek
05-02-2009, 02:58
czyli w sumie nie musiałbym oddawać tego do naprawy, skoro i tak manual będzie działał? a taki wniosek snuje się z Twojej wypowiedzi. dzięki bardzo za miłą wiadomość na koniec/początek dnia! ;)

Ano da się z tym żyć. Ja pewnie w końcu to sobie jakoś zablokuję dla świętego spokoju w pozycji af :D

doktor
05-02-2009, 15:23
Mam ten sam problem, u pana Bieńka w Wawie ok 300 złotych jeśli wymiana całego pierścionka, ok 100 jeśli tylko zatrzaski

Michał Jędrak
06-02-2009, 00:34
U mnie też to padło po kupnie nowego obiektywu. I to pomimo, że używam tylko AF. Obkleiłem to czarną taśmą i mam spokój. Ale jeśli się ten przełącznik zaklei na pozycji AF to nie można ręcznie ustawiać ostrości. Zresztą kto by chciał dzisiaj tak robić...

Aberrator
06-02-2009, 00:40
Ja nie rozumiem, u mnie juz kupe czasu minelo jak mam to szklo i nic sie nie dzieje z tym przelacznikiem, a powiem ze uzywam i to dosc czesto bo jest to wygodniejsze anizeli sieganie do antyergonomicznie umieszczonego kutasika na body, zaznaczam jednak ze mam go od nowosci a przy uzywkach ktos moze sie wyzywal na tym badz co badz niezbyt solidnym elemencie tego instrumentu.
pozdro

doktor
08-02-2009, 01:05
Ja się nie wyzywałem i z tego co się dowiadywałem to dość częsta usterka tego szkła. Osobiście nie lubie tego mechanizmu. Po przełączeniu trzeba ruszyć pierścieniem autofokusa, żeby mechanizm zaskoczył. Ale co kto lubi. Pociechą jest to, że af działa poprawnie mimo usterki pierścienia