Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony AF-S NIKKOR 18-55

lucasmadry
04-02-2009, 23:55
Witam

Jestem szczesliwym posiadaczem Nikona D40 z ww obiektywem. Problem polega na tym, że w trybie AF nie mam możliwości zrobiebia zdjęcia, gdyż aparat nie potrafi "złapać" ostrości - słychać jak silniczek w obiektywie pracuje, jednak dochodzi do pewnego ustawienia i dalej następuje blokada. Przy przełączniu na tryb M można odnależć opór, który przy niewielkim uzyciu siły pokonuje się wraz z charakterystycznym "kliknięciem". Opór wydaje się być tylko w jednym punkcie.

Mam nadzieje, że jasno to opisałem. Bardzo proszę o pomoc, chyba, że pozostał tylko serwis.
Nie przypominam sobie, by amarat upadł, lub w inny sposób został uszkodzony.
Z góry dziekuje za odpowiedz.

Lucas

carl00s
05-02-2009, 08:03
z tego co mowisz wywnioskowac mozna doslownie wszystko. Albo nic.
Ja z doswiadczenia stawaim na pourywane zatrzaski prowadnic mechanizmu AF na zespole soczewek przednich.
Nie oplaca sie tego naprawiac w serwisie - taniej jest kupic uzywane szklo - lepiej jest kupic uzywane, lepsze szklo.

brzezior
05-02-2009, 08:44
Z mojego doświadczenia wynika dokładnie to, co napisał carl00s.
Kiedyś naprawiłem taki obiektyw przklejając urwane zatrzaski. Z tego co wiem, obiektyw działa do dziś. Jeżeli masz nieco talentu do majsterkowania, zrób następującą rzecz:
1. Zdejmij gumę z pierścienia nastawiania ogniskowej - nie jest przyklejona.
2. Pod gumą obiektyw jest sklejony taśmą - :) - to nie żart. Dwa pierścienie są połączone po obwodzie taśmą.
3. Jeżeli usterka jest w gatunku, o którym piszę, to będzie widać zaczepy przyczepione do taśmy, a oderwane od swojego normalnego miejsca. Ewentualnie będą luzem "brykać" wewnątrz obiektywu. Są to dwa maleńkie (2-3mm średnicy) kawałki tworzywa.
4. Pewnym problemem jest ustawienie pierścienia z przednią soczewką we właściwej pozycji (po sklejeniu zaczepów) - ale to już kwestia prób i błędów.
Myślę, że wymiana tego elementu w serwisie może okazać się nieopłacalna - o ile sam element może być niedrogi, to robocizna pochłonie znaczne koszty.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w majsterkowaniu!

lucasmadry
05-02-2009, 10:50
Bardzo dziekuje za odpowiedz.

Dodam jeszcze, że sytuacja opisana powyżej ma miejsce tylko przy dużych zbliżeniach lub przy próbie fotografi oddalonych miejsc. W przypadkach pośrednich aparat "łapie ostrość" w trybie AF. Kręcąc pierścieniem (tym do ustawiania ostrości) opór jest tylko w jednym miejscu - prawie pod sam koniec maxymalnego obrotu w prawo - po pokonaniu oporu pierścien można przekręcić jeszcze około 0,5 cm (liczone po obwodzie)

Jeśli to pomoże i sprecyzuje to bardzo proszę o pomoc.

Lucas