Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Agnieszka (pierwsze próby ze sztucznym oświetleniem)
Sculptoris
04-02-2009, 23:17
Witam! Dość długo niczego nie wrzucałem. To dlatego, że zdjęcia robiłem tylko w plenerze, a teraz pogoda nie sprzyja. Ciężko jednak przez tak długi czas aparatu nie uruchomić więc spróbowałem pod dachem z lampą błyskową. Hmmm... no i nie bardzo sobie radzę, ale za to ramka nieźle wyszła :-P
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://hypno.interpc.pl/nikon_forum/aga/04.jpg)
Agnieszce dziękuję za cierpliwość :-)
coś bardzo niedobrego stało się z jej włosami. i kadr też nie przekonuje, taki nijaki - jak i całe zdjęcie. oświetleniowo ok, ale bez fajerwerków.
nonnatus
05-02-2009, 00:57
za gruba ramka.
zobacz co się stało z ramieniem modelki. wyglądają nieproporcjonalnie w stosunku do buzi. zbyt masywnie.
kadr mnie nie przekonuje.
wlaściwie to zdjęcie glowy, a nie portret IMO
modelka wygląda na znudzoną...
kombinuj, kombinuj...
Naithsabes
05-02-2009, 09:18
Dla mnie zbyt płasko to wyszło :)
Sculptoris
05-02-2009, 18:24
Włosy - tak, zgadzam się. To właśnie ten brak umiejętności w opanowaniu światła, bo modelka ma włosy jak najbardziej OK. Właśnie to mnie w tym ujęciu irytuje najbardziej.
Ramka - grubość jest jaka być miała. Próbowałem z cieńszą i odrzuciłem.
Masywne ramię - to fragment pleców i moim zdaniem nie jest masywny. Akurat to mi odpowiada. Próbowałem przed chwilą z kwadratowym kadrem tak aby złapać mniej pleców i nie pasuje mi. Zostaje tak jak jest.
Modelka wygląda na znudzoną? Bo się nudziła. Mnie całkowicie pochłonęły ustawienia aparatu, trwało to bardzo długo, a ja mruczałem pod nosem sam do siebie, że tutaj cień paskudny i trzeba go rozproszyć, że ujęcie niedoświetlone itp. ;-)
Płasko? Ma być płasko. W tym ujęciu chodziło mi o kontur twarzy i kontrast pomiędzy jasnym i ciemnym. Taki trochę staroegipski rzut postaci (a raczej jej półpiersia).
Powyższe nie jest na zasadzie, że schrzaniłem i teraz na siłę wmawiam, że tak miało być. Faktycznie akurat te elementy są świadome. Poza włosami irytujący jest dla mnie osobiście również brak ostrości. Miała być żyleta, ale nie wyszło i nie mam zamiaru teraz pisać, że chciałem aby było "miękko" :-)
Wracając do ramienia... może faktycznie lepiej byłoby nie z lekkiego ukosa, a centralnie z tyłu złapać plecy... może nawet z kawałkiem kręgosłupa, a na pewno z wyraźnie zaznaczoną łopatką. Pewnie jeszcze parokrotnie spróbuję tego kadru przy innych okazjach - może wyjdzie lepiej.