PDA

Zobacz pełną wersję : Mieszek, czy pierścienie do N 50mm f1,8

werter85
04-02-2009, 22:29
Co będzie lepszym rozwiązanie do Makro
mieszek czy pierścienie?
mam na oku http://www.allegro.pl/item543402757_pierscienie_posrednie_makro_ze_styka mi_do_nikon.html coś takiego

posiadam jeszcze N 18-105vr

A może lepiej poczekać i uzbierać na N 105 Micro ?

Proszę o radę, wiosna tuż tuż, to i owady się pokażą

Pewnie były podobne tematy, czytalem, ale nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi co lepsze będzie do w/w obiektywów

aparat D80

kazzi
05-02-2009, 01:04
Z tym obiektywem,który posiadasz to raczej ani mieszek ani pierścienie.Oczywiście da się takim zestawem zrobić fotę ale o jakości lepiej nie wspominać.Piszesz,że chciałbyś fotografować owady więc lepszy byłby zestaw pierścienie+standardowy obiektyw a jeszcze lepszym obiektyw do makro ze skalą odwzorowania 1:1.Pierścienie trochę ograniczają bo czasami trzeba zmieniać zestaw w celu uzyskania odpowiedniej skali i nieraz okazuje się że już nie ma po co.Mieszek raczej do makro w skali powyżej 1:1 bo jego konstrukcja ogranicza odwzorowanie w mniejszych skalach a ze swoim korpusem stracisz również pomiar światła.Namawiałbym Cię do kupienia typowego obiektywu makro niekoniecznie z AF ponieważ swoboda pracy takim obiektywem jest nieporównywalna.

kazzi
05-02-2009, 01:11
Pisząc " z tym obiektywem ,który posiadasz to raczej ani mieszek ani pierścienie " miałem na myśli 18-105