PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Spacer w bardziej ciasnym kadrze

mOOnlight78
04-02-2009, 22:07
Witam ponownie
Dziś krytyce poddaję kolejne zdjęcie z tego samego spaceru.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/4625035729d04599med-2.jpg
źródło (http://images37.fotosik.pl/56/4625035729d04599med.jpg)
Liczę na ponowne słowa komentarza, krytyki ale i polemiki.

Zdjęcie chyba bardziej pasowało by do działu Przyroda, ale skoro "jadę" seria, to działu już nie zmieniam.

kulten
04-02-2009, 23:42
Coś zdjęcie nie chce przynajmnien mi się w całości załadować.

mOOnlight78
04-02-2009, 23:44
Coś się chyba stało ze zdjęciem na serwerze, więc wrzucam jeszcze raz, bo wcześniej chyba nie było nic widać

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/a01e72d998f2cbffmed-2.jpg
źródło (http://images33.fotosik.pl/457/a01e72d998f2cbffmed.jpg)
Mam nadzieję, że teraz jest wszytsko OK i zdjęcie widać.

kulten
04-02-2009, 23:51
Ale się uprałeś na bałagan, który prawie wychodzi mi przez ekran :).
No nie wiem czy mi się tak podoba. Niech wypowiedzą się inni. Nie chcę Cię dołować tak od razu.

mOOnlight78
04-02-2009, 23:53
A bo ja taki bałaganiarz jestem :]

Seeker
05-02-2009, 00:04
Najlepiej wyszlo swiatlo.

mOOnlight78
05-02-2009, 00:06
Bo głównym bohaterem zdjęcia jest światło... gra światła i barw... więc dziękuję za tę uwagę :)

harb
05-02-2009, 00:23
Bo głównym bohaterem zdjęcia jest światło... gra światła i barw... więc dziękuję za tę uwagę :)

ale bez dobrego kadru swiatło samo nie zagra :-D a tutaj niestety w kadrze nic ciekawego nie ma

mOOnlight78
05-02-2009, 00:25
ale bez dobrego kadru swiatło samo nie zagra :-D a tutaj niestety w kadrze nic ciekawego nie ma

Wiem, wiem, ale akurat Ty wiesz czemu akurat to zdjęcie :) Czemu gra światła pełni tu zasadniczą rolę :)

Gosia
05-02-2009, 01:20
Wiem, wiem, ale akurat Ty wiesz czemu akurat to zdjęcie :smile: Czemu gra światła pełni tu zasadniczą rolę :smile:

a dlaczego? czy to swiatlo od harba plynie? ;)

adrian
05-02-2009, 09:00
Mało spaceru w tym kadrze.

mOOnlight78
05-02-2009, 09:37
W poniedziałek i wtorek zamieściłem po jednym zdjęciu, które strzelałem podczas spaceru po lesie. Uwagi do moich prac dotyczyły m.in. koloru sniegu i wywiązała się mała dyskusja na ten temat. Wczorajsze zdjęcie zamieściłem więc po to, by pokazać, jak na jednym zdjęciu wygląda śnieg w róznych kolorach/zafarbach.
Moim zdaniem śnieg nie zawsze musi być biały, ba- uważam, że w cieniu ma mniej lub bardziej intensywny kolor niebieski i nie trzeba z tym walczyć, poprawiać, bo to naturalne, bardziej naturalne niż sprowadzanie na każdym zdjęciu koloru sniegu do białego i odcieni szarości.
To zdjęcie, ciaśniejsze niż wcześnijsze dwa kadry, pokazywać miało, jak ciekawie [według mnie oczywiście] wygląda gra kolorów, gdzie oświetlony snieg jest biały, nabiera często barwy żółtej, ciepłej, a snieg znajdujący się w cieniu ma naturalnie zimny odcień/kolor czyli niebieski.

Jessus
05-02-2009, 09:58
Całkowicie się z tobą zgadzam mOOnlight78, śnieg może mieć praktycznie dowolny kolor. Gdy słońce jest nisko w cieniach prawie zawsze jest naturalnie niebieski, o zachodzie wpada bardziej w fiolet, czasem mieni się na żółto, czasem przyjmuje kolory otoczenia. Co to wogóle za pomysł z tym białym śniegiem :-) ? Biały śnieg w przyrodzie występuje tak samo często jak czerń.

Co do samego zdjęcia moim zdaniem jest zupełnie nieciekawe.

mOOnlight78
05-02-2009, 10:02
Zdjęcie nie ma niczego szczególnego w sobie, kompozycyjnie leży - wiem. Chodziło w nim wyłącznie o grę światła, barw...

borregaard
05-02-2009, 11:08
Czując się wywołany do odpowiedzi,po raz ostatni,wyjaśniam....Śnieg nie musi być zawsze biały..!Prawda jest taka ,że b.często ma nienaturalny odcień,poprzez to ,że prawidłowy balans bieli jest dla części z grona wystawiajcych pojęciem tak popularnym jak ...entalpia,żeby nie szukać długo..:mrgreen:
A dorabianie teorii i płacz,że się tępi artystyczne wizje....wybaczcie...:wink:
Możecie wstawiać jaki Wam sie rzewnie podoba,ale bez przesady...i tak będą uwagi na ten temat...Zwykle robił je Bombel,nie tylko n/t śniegu,jak i ja zresztą,ale jakoś ostatnio jest nieobecny...
I prawo do swobodnej oceny działa w dwie strony..Ja też mam prawo do własnej wizji...:wink: I tyle w tym temacie....

mOOnlight78
05-02-2009, 12:09
:)
I o to chodzi - by dyskutować, sugerować, co by ktos inny zmienił w zdjęciu, poprawił.
Na pierwszym pokazanym przeze mnie zdjęciu można było zdjąc część zafarbu, ale część a nie całość - śnieg bez niebieskiego zafarbu na mojej pierwszej pracy z tegoż spaceru, moim zdaniem wyglądałby malo naturalnie i zgadzam się, że było tego niebieskiego ciut za dużo, ale nie zdejmowałbym go całkiem.
Na drugiej pracy już nie korygowałbym z niebieskim zafarbem nic i tak mam prawo do takiej wizji jak Wy macie prawo do komentowania i zwracania uwagi na to, co Wam w danym zdjęciu nie pasuje.
Ostatnie zdjęcie, te z tego wątku to kompozycyjnie zupełnie nic ciekawego, wiem, chciałem pokazac tylko jak na jednym zdjęciu snieg może mieć różne odcienie i podjąc polemikę, czy zawsze z niebieskim kolorem sniegu tzreba walczyć.

Dziękuję wszytskim za komentarze, uwagi, rady. Na pewno nie pozostają one [wbrew pozorom] bezowocne i nie jest tak, że ze wszytskim się nie zgadzam. Zdjęcia robię długo ale lustrzankę mam od niedawna i poznaję ją ciagle, ciagle jestem amatorem, któremu baaardzo daleko do wielu z wystawiających na tym forum. Jednakże podstawy fotografii znam i choć mój warsztat jest dalece niedoskonały, to wystawiam swe prace pod ocenę, by sprawdzić co powiedzą ludzie, którzy się bardziej na tym znają, gdyż mniej wtajemniczonym w sztukę fotografii moje prace się często podobają.
Mógłbym się zamknąć w domu, ograniczyć do pokazywania zdjęć osobom, którym moje prace się spodobają, ale nie chcę by moje zdjęcia podobały się tylko jeszcze większym amatorom niż jestem nim ja.
Praca zaprezentowana jako pierwsza spotkała się ze sporym zachwytem moich znajomych, w tym fotografików entuzjastów, w tym pochwalił ja jeden zawodowy fotograf.
Zaprezentowałem ją tutaj by sprawdzić co Wy o zdjęciach powiecie by wyciągnąć z tego wnioski.
I wiem teraz, że na pierwszym zdjęciu przesadziłem z niebieską dominantą koloru śniegu, ale [jak już pisałem] na drugim osobiście bym już niczego nie zmieniał jeśli chodzi o kolor śniegu.
Dlatego raz jeszcze dziękuję za wszystkie uwagi.

A jutro wrzucę zdjęcie z tego spacerku, które tym razem powinno się Wam już kolorystycznie spodobać :) ale ciekaw jestem co powiecie o reszcie.

Pozdrawiam