Zobacz pełną wersję : Co mogę łatwo przerobić pod Nikona?
Chodzi o ostrzenie na nieskończoność.
Mam takie zabawki na M42:
Tessar 50/2.8
Pancolar 50/1.8
Takumar SMC 55/1.8
Jupiter 135/1.8
Takumar S-M-C 135/1.8
Pentacon 50/1.8
Wiem że można łatwo przerobić Jupitera (przez wykręcenie mocowania i wymianę chyba na T-mount). Czy któryś z tych obiektywów nadaje się do przeróbki (cofnięcia soczewek) w warunkach domowych? Chętnie bym rozkręcił Pentacona, bo i tak go nie używam.
velaskez
04-02-2009, 16:36
Jupiter 135/1.8 ?!...Myślałem, że jest tylko 135/3.5...
A co to pytanie ma wspólnego z filtrami???
Przenoszę do optyki.
Masz rację co do jupitera, o ile jest to Jupiter 135/2.8. Dodam tylko, że to dobry obiektyw, kopia Sonnara 135/3.5.
Jupiter 135/1.8 ?!...Myślałem, że jest tylko 135/3.5...
No tak, 3.5, zapędziłem się z tymi 1.8 ;>
Jest jeszcze fajny Tair 135/2.8, który przerabia się dokładnie tak jak Jupitera, ale rozumiem, że pytasz konkretnie o obiektywy jakie masz u siebie na stanie.
Tak, o te które mam. W tym momencie wykorzystuję je z Olympusem, ale że parametrami są raczej zbieżne, to mógłbym jeden czy dwa przerobić na Nikona.
Nikon pod tym względem nie jest łatwym partnerem. Ale powodzenia!
Nocturnal-Amnesia
24-06-2009, 17:25
Pancolar 50/f1.8 nadaje się do przerobienia, jedyne co trzeba to lekko odkręcić tylny tubus z soczewkami (zawiera wszystkie soczewki do przysłony) dosłownie o jakieś 10 obrotów (jest wkręcany) takie wykręcenie na dobrą sprawę nawet można lekko podkleić lub nawet zostawić. Z Tessarem to samo powinno być ale nie wiem czy w jego przypadku się nie pogorszy jakość w rogach. Wiem jeszcze że łatwo zmodować Primotara 135/3.5 trza tylko mieć xD starego pentacona 30/3.5. Zamiana mocowań wystarczy.
Jupitera po rozkręceniu blokady można bez problemu wyjustować na nieskończoność i skrócić odległość minimalnego ostrzenia. Kwestia zdemontowania czterech śrubek. Minus taki, że mozna go przypadkiem rozkręcić w terenie na dwie części :D
superkomornik
24-06-2009, 21:52
Takumar S-M-C 135/1.8
Co to? Pierwsze słysze
Z tego co się orientuje to takumar jest w wersji 135/2.5, 135/2.8 i chyba 135/3.5.
Nocturnal-Amnesia
27-06-2009, 15:31
Hmm a czy ktoś wie może jakich m42 przerobić się nie da? np Porst 28/2,8 po zamianie bagnetu nabiera masakrycznej aberracji w rogach. Pentacon 30/3.5 z kolei robi się mydlany po operacji cofnięcia tylnych soczewek.
A jeszcze dodać mogę heliosa 44m4, ten się przerabia bardzo ładnie i jest ostry jak jasna cholera XD.
Pentacona na 99% nie przerobisz - wczoraj w tym celu rozebrałem Pentacona 29 i nie ma ruchomej tylniej soczewki,
za to ruszyłem w Heliosie i jest git :D
jak z Pentaconem 50 to nie wiem, ale jak zdejmniejsz tylnia pokrywe to jesli zobaczysz 3 śrubki na obudowie do tylnej soczewki,
no to niestety to se ne da
ok, ok, to jak z tym Heliosem, co i jak :) zamienam się we wzrok ;)