PDA

Zobacz pełną wersję : Fotocela nie reaguje na wbudowany flash D200

1979
04-02-2009, 14:22
Jak w temacie, mam problem z wyzwoleniem studyjnej lampy Boling-a. Gdy zamocuje SB600\800 jestem w stanie wyzwolić więc zakładam że Boling jest ok. Natomiast wbudowana nie daje rady. Ten sam problem na dwóch D200. Na pewno błysk dociera do fotoceli tj. nie wyzwalam w łazience lampy w kuchni :) Może problem jest z ustawieniami body. Może ktoś zna rozwiązanie zanim zresetuje body do ustawień fabrycznych.

macmac
04-02-2009, 14:43
Sprawdź ustawienia wbudowanej lampy. Jeśli ustawiona jest na Comander może nie odpalić. Ustaw na maual i poeksperymentuj z mocą.

sailor
04-02-2009, 17:31
instrukcja obslugi -> ustawienia lampy -> tryb manualny -> moc odpowiednia by wyzwolic lampe.

jesli nie dziala to znaczy ze fotovele jest zbyt zaslonieta by dotarl do nie blysk

1979
04-02-2009, 17:56
sailor, jest manual, wyzwalam z odległości 10 cm od fotoceli. Jednak przed chwilą sie pobawiłem i lampa się wyzwala ale klatka czarna czas 1\125. te same ustawienia na body + SB i jest ok. Nie mam pojęcia co to jest ?

Jacek S
05-02-2009, 12:45
Bawiłem się trochę z lampami błyskowymi (zwykłe lampy na gorącą stopkę, postawione na jakiejś chińskiej fotoceli) i też miałem ten sam problem, nie wyzwalały się kiedy trzeba. Przestawiłem lampę w aparacie na tryb błysków stroboskopowych i to pomogło, błysk widać na zdjęciu. Może to nie fachowe podejście, ale działa. Spróbuj tak.

1979
05-02-2009, 12:59
dzięki sprawdzę

eldritch
05-02-2009, 14:03
a jaki masz program w aparacie? A czy M?

Bo lampa wbudowana działa w trybie BL w każdym programie za wyjątkiem M o ile pamiętam.
A w takim przypadku lampy zdalne odpalane są przez przebłyski monitorujące a nie przez główny błysk

1979
05-02-2009, 14:37
tryb "M"

eldritch
05-02-2009, 14:45
A czy w D200 nie ma oddzielnej funkcji w menu do sterowania sposobem dziłania wbudowanej lampy? Czy np z poziomu menu nie trzeba przestawic z TTLBL na TTL?

pebees
05-02-2009, 14:48
Bo lampa wbudowana działa w trybie BL w każdym programie za wyjątkiem M o ile pamiętam.

Że co?

eldritch
05-02-2009, 14:49
Że co?

no tak było np. w F80 i tak jest też w moim D70s - wbudowana lampa działa w trybie TTLBL - a w programie M przedbłyski są wyłączane...
przebłyski wyłącza też wybranie trybu punktowego pomiaru światła

pebees
05-02-2009, 14:51
no tak było np. w F80 i tak jest też w moim D70s - wbudowana lampa działa w trybie TTLBL - a w trybie M przedbłyski są wyłączane...
Znaczy nie masz możliwości przełączenia lampy z trybu TTL na M?

U mnie w defifty działa w TTL zawsze, jeśli jest ustawiona na TTL, i w M zawsze, jeśli jest ustawiona w M. Bez względu na program.

eldritch
05-02-2009, 14:54
nie no pebees

mówię o wyłączeniu trybu BL a nie przełączeniu z TT-La na Manual

lampa ma trzy tryby pracy prawda?
TTL BL - działa w PAS - nie działa w M i w spotcie
TTL - działa w M i przy wybraniu spota
Manual - jak sobie przełączę w menu

pebees
05-02-2009, 15:13
Może tak, może nie, ale i tak to nieważne. U mnie, jak sprawdziłem, jeśli mam ustawione TTL to bez względu na PSA czy M (bo piszesz, że jest róznica BL i nieBL), wyrzuca jakieś przedbłyski. Więc jeśli przełączę ją na M to nie ma znaczenia, czy używam PSAM, wyzwala zawsze dobrze.

PS Pewnie o to samo nam chodzi tylko się zrozumieć nie możemy :D

eldritch
05-02-2009, 15:52
no bo się trochę namieszało z tym "M"
M jako tryb manual lampy
i M jako program M Z PASM

owszem jak przełączysz lampę na manual (M) to nie ma przebłysków

a jak przełączysz lampę na TTL to to czy działa ona w trybie TTL czy TTLBL (z przebłyskami) zależy od wybranego programu pracy tzw. PASM lub od wybranego trybu pracy światłomierza. Wybranie trybu M - ręczne ustawianie parametrów ekspozycji lub wybranie trybu spot pomiaru światła - powoduje przejście wbudowanej lampy błyskowej z tryby TTL-BL do TTL

szloser
21-02-2009, 04:22
nie kumam dyskusji.
Fotocela to fotocela.
Jak podasz odpowiednią ilośc światła to wyzwala albo nie.
Ja bym dla sprawdzenia strzelił światłem nieważne w jakim trybie na czujnik fotoceli i tyle.
U mnie światło jarzeniówki w momencie startu potrafi wyzwolić lampuy jak jest wystarczająco blisko

darsedz
22-02-2009, 01:04
jak masz ustawioną lampę w body? "command mode"? pytam bo te ustawienia mają wpływ na tą lampę a nie mają wpływu na lampę na sankach...

fotomarek_k
22-02-2009, 13:57
:-) Ustaw w aparacie lampę wbudowaną w tryb M i na 1/32 mocy i musi wyzwolić studyjną - sprawdź tylko, czy fotocela studyjnej nie jest ustawiona przypadkiem na "drugi błysk" - bo możesz mieć brak synchro...
Miłej zabawy :-)

Ups :-) Pewnie autor już dawno problem rozwiązał przez te dwa tygodnie od założenia wątku... :-)