Zobacz pełną wersję : Czy 80-200/2.8 ma klekotać?
Michał Jędrak
04-02-2009, 10:02
A więc przymierzam się do sprzedaży obiektywu 80-200/2.8D. Ta nowsza wersja z obracanym pierścieniem zooma a nie z 'pompką'. Obiektyw używany ostrożnie, nigdy ie obił się czy upadł. Robi ostre zdjęcia. Jednak jak go biorę do ręki i potrząsam to w środku coś klekocze. Wiem, że jedne obiektywy mają taką konstrukcję, że coś się w środku porusza a inne nie wydają dźwięków przy potrząsaniu. Po prostu nie pamiętam jaki on był od nowości, czy klekotał czy nie...
Bardzo proszę innych użytkowników tego obiektywu o potrząsanie nimi. Nie chcę wyjść na chama, że sprzedaję uszkodzony sprzęt. A jeśli jest uszkodzony to wolę go naprawić i potem sprzedać.
Robert_P
04-02-2009, 11:13
Wprawdzie nie mam juz tego obiektywu ale nie przypominam sobie żeby jakiekolwiek dzwięki z niego dochodziły ,zresztą co by miało w nim latać ?
u mnie jakby tez cos sie w srodku przemieszcza. I mocniej to slychac bagnetem do gory. A szkielko zadbane, chuchane, czyste i nie obijane :) moze ten typ tak ma :???:
arachiusz
04-02-2009, 11:56
i u mnie też coś pstryka delikatnie...
Michał Jędrak
05-02-2009, 00:32
No dzisiaj zaklekotałem nim tak z większym skupieniem i uwagą... U mnie jest lekkie pstrykanie bardziej przy końcu obiektywu. Być może to jakiś luz, który musi być, aby AF sprawnie chodził? Klekotanie nie zmienia się zależnie od pozycji ogniskowej, więc to chyba dobrze, zwłaszcza że pierścień pracuje równomiernie i z miłym oporem od 80 do 200. No poczekam jeszcze na kilka opinii o tym stukaniu i jeśli inni to mają to będę spał spokojnie...
Robert_P
05-02-2009, 10:15
u mnie jakby tez cos sie w srodku przemieszcza. I mocniej to slychac bagnetem do gory. A szkielko zadbane, chuchane, czyste i nie obijane :) moze ten typ tak ma :???:
Dochodzę do wniosku że chyba nigdy nie używałem go jako szejkera, skoro tego nie zauważyłem :mrgreen:
Tomekvti
07-03-2009, 21:52
A u mnie jest troszke inaczej ... w momencie ostrzenia dochodzi z niego jakiech chrobotanie? ostrzy OK nie mam z nim żadnych innych problemów oprocz tego chrobotania . wiecie może co to ?