PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Spaceru ciąg dalszy :)

mOOnlight78
03-02-2009, 23:37
Do odważnych świat należy :)
Dlatego po wczorajszym średnio pozytywnym przyjęciu mojego zdjęcia, dziś kolejne zdjęcie z tego samego spaceru po lesie - tym razem "cieplejsze" :)
Pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/e34c9394c0d9c41amed-1.jpg
źródło (http://images26.fotosik.pl/321/e34c9394c0d9c41amed.jpg)

borregaard
03-02-2009, 23:45
Nooo,już spory krok do przodu..Jeszcze niewielki zafarb jest,ale wygląda znacznie lepiej.:-D

kulten
03-02-2009, 23:55
Nooo,już spory krok do przodu..Jeszcze niewielki zafarb jest,ale wygląda znacznie lepiej.:-D

Zgadzam się z kolegą choć ja zafarbu, który by przeszkadzał, nie dostrzegam. Raczej plama słońca bez promyków mi przeszkadza.

Szuwar
04-02-2009, 00:03

Andrzej - ściągnij różowe okulary, bo Ty wszędzie widzisz zafarby :mrgreen:

Według mnie też jest OK.

borregaard
04-02-2009, 00:08
Andrzej - ściągnij różowe okulary, bo Ty wszędzie widzisz zafarby :mrgreen:

Według mnie też jest OK.

Bardziej mi przeszkadza brak nieba,jeśli już....o!
A zafarby będę tępił....:mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ozimnzo2ndrnatllvdy.jpg)

Co ,nie ma?...

Szuwar
04-02-2009, 00:10
Szacunek - masz rację. Ale nie było aż tak strasznie. Zresztą, wolę śnieg trochę na niebiesko niż na różowo

kulten
04-02-2009, 00:18
Fakt, zafarb jednak był hehe. Choć na zdjęciach innych osób w podobnych sytuacjach czytałem, że to odbicie nieba, więc jak to jest :P ?

mOOnlight78
04-02-2009, 00:18
Borregaard, nie znam się tak bardzo na technicznych sprawach, jak powinien wyglądać śnieg n zdjęciach, czy koniecznie zawsze musi być czysto biały....
Krytykę oczywiście przyjmuję, ale według mnie nie zawsze śnieg musi być "śnieżno" biały :)
Gyd idziemy zacienionym lasem, to im mniej słońca, tym bardziej niebieski zafarb widzimy gołym okiem i to samo będzie na zdjęciach i zdejmowanie go na zdjęciach to poprawianie "natury". Zwróć uwagę, że tam, gdzie jest słońce, gdzie ono pada, śnieg ma inny zafarb i gdy całe zdjęcie zrobimy w jednym, żółtawym zafarbie, zdjęcie zrobi się monotonne, żółte, nudne...
Ja tak to zdjęcie widzę, czuję, jak przedstawiłem....
Ale oczywiście wszystkim dziękuję za słowa komentarzy, krytyki, rad...

borregaard
04-02-2009, 00:30
Borregaard, nie znam się tak bardzo na technicznych sprawach, jak powinien wyglądać śnieg n zdjęciach, czy koniecznie zawsze musi być czysto biały....
Krytykę oczywiście przyjmuję, ale według mnie nie zawsze śnieg musi być "śnieżno" biały :)
Gyd idziemy zacienionym lasem, to im mniej słońca, tym bardziej niebieski zafarb widzimy gołym okiem i to samo będzie na zdjęciach i zdejmowanie go na zdjęciach to poprawianie "natury". Zwróć uwagę, że tam, gdzie jest słońce, gdzie ono pada, śnieg ma inny zafarb i gdy całe zdjęcie zrobimy w jednym, żółtawym zafarbie, zdjęcie zrobi się monotonne, żółte, nudne...
Ja tak to zdjęcie widzę, czuję, jak przedstawiłem....
Ale oczywiście wszystkim dziękuję za słowa komentarzy, krytyki, rad...

Nie,nie zawsze musi być biały,ale bez przesady...nie jest też różowy czy zielony...
Prawidłowy WB to podstawa...:-D
Powiedziałem ,że na tym zdjęciu żle nie jest i można uznać,że w granicach....wizji twórcy,ale to pierwsze...wybacz....
Porównaj i powiedz,z czystym sumieniem,że taka jest Twoja wizja śniegu,jak tam,w tamtym wątku,bo moja jak niżej....Nie jest idealnie biały,jak się bliżej przyjrzeć.....

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=35yd9chuip1utwaoc94f.jpg)

mOOnlight78
04-02-2009, 00:37
Szczerze? To bliżej temu co zobaczyłem, jak szedłem tą leśną drogą, było moje oryginalne zdjęcie. Tam jeszcze las był dość gęsty i śnieg bez padających nań bezpośrednio promieni wydawał się niebieski, zaś promienie słońca nie dość, że ujawniały biel sniegu, to nadawały samemu widokowi na żywo jak i na zdjęciu, zróżnicowania kolorystycznego.
Owszem, śnieg różowy czy zielony to dziwnie wygląda, ale niebieski odcień czy to nazywo czy na zdjęciach widac często.
...i Twoja przeróbka tego na odcień zółty, gdzie już tylko trochę brakuje do sepii, w ogóle do mnie nie przemawia.
Widać mamy różne gusta poprostu :)

borregaard
04-02-2009, 00:41
Widać mamy różne gusta poprostu :smile:
I tak ma właśnie być,nie jesteśmy wszyscy z jednej matrycy....:mrgreen:
A forum jest do wymiany poglądów...
Ja ,przecież,nie stawiam Ci żadnych zarzutów,a zrobisz i tak po swojemu...i dobrze...:-D

mOOnlight78
04-02-2009, 00:47
borregaard, każde słowa krytyki jak i wymiana poglądów uczą każdego z nas, dlatego się cieszę wręcz, że ktoś się podjął trudu dyskusji w ogóle z kimś takim jak ja...
Ba! Cieszę się, że zdjęcie nie zostało całkowice skreślone i choć trochę się podoba :)
Naprawdę wszystkim serdecznie dziękuję za wszelkie uwagi, sugestie, słowa krytyki.
Może jutro wrzucę więc resztę zdjęć z tego spaceru, zobaczymy jak reszta się spodoba :)

EDIT:
Poza tym ja się dopiero uczę :)

harb
04-02-2009, 00:48
Szczerze? To bliżej temu co zobaczyłem, jak szedłem tą leśną drogą, było moje oryginalne zdjęcie. Tam jeszcze las był dość gęsty i śnieg bez padających nań bezpośrednio promieni wydawał się niebieski, zaś promienie słońca nie dość, że ujawniały biel sniegu, to nadawały samemu widokowi na żywo jak i na zdjęciu, zróżnicowania kolorystycznego.
Owszem, śnieg różowy czy zielony to dziwnie wygląda, ale niebieski odcień czy to nazywo czy na zdjęciach widac często.
...i Twoja przeróbka tego na odcień zółty, gdzie już tylko trochę brakuje do sepii, w ogóle do mnie nie przemawia.
Widać mamy różne gusta poprostu :)

czy masz skalibrowany monitor - bo to bardzo wazne, szczególnie przy odcieniach np. bieli

mOOnlight78
04-02-2009, 00:52
czy masz skalibrowany monitor - bo to bardzo wazne, szczególnie przy odcieniach np. bieli

Mam, wczoraj sprawdzałem poprawność skalibrowania po uwagach o zafarbach przy moich zdjęciach jak i przy zdjęciach innych forumowiczów.
Poza tym [choć to nie do końca odpowiedni wyznacznik] na wyświetlaczu aparatu wyglądają kolory niemal identycznie.

EDIT:
...no chyba, że z oczami mam coś nie tak :)

harb
04-02-2009, 00:57
Mam, wczoraj sprawdzałem poprawność skalibrowania po uwagach o zafarbach przy moich zdjęciach jak i przy zdjęciach innych forumowiczów.
Poza tym [choć to nie do końca odpowiedni wyznacznik] na wyświetlaczu aparatu wyglądają kolory niemal identycznie.

na wyswietlacz nie patrz zbyt mały aby oddać to co na focie - zreszta sam wiesz ze snieg to trudny temat, ale niebieski być nie moze choc na lodowcu na dalekiej pólnocy widuje sie taki odcien czesto, ale tam jest inne swiatło

mOOnlight78
04-02-2009, 01:07
harb, już pisałem, iż wiem, że wyświetlacz to nie do końca odpowiedni wyznacznik. Zgadzam się też z Wami, że BW jest bardzo ważny i to, jaki kolor ma śnieg, jaki zafarb ma zdjęcie. Nie jest też tak, iż ja tego niebieskiego zafarbu na śniegu nie widzę. Jednakże nie zgodzę się z tym, że śnieg może mieć niebieski odcień tylko na dalekiej północy, a po drugie zauważ, iż na tym zdjęciu śnieg ma raz zafarb niebieski [tam gdzie cień] a żółtawy tam gdzie ostre słońce, najbardziej biały jest [według mnie] śnieg na oświetlanych gałązkach na pierwszym planie [i mowa tu głównie o zdjęciu z wczorajszego wątku: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86284]

harb
04-02-2009, 01:17
mOOnlight78 - skoro to wszystko wiesz ............. :-D