Zobacz pełną wersję : Dlaczego Nef tak brzydko wyglada w adobe lightroom ?
shizzerekk
03-02-2009, 22:53
Witam
Gdy otwieram zdjęcia formacie NEF przez Adobe lighroom po 3sek nastepuje automatyczna zmiana kolorów zdjęcia ( zdjęcia tracą kolory robią się zamglone) , Nef'y zupełnie inaczej wyglądają jak otwieram przez przeglądarkę windows.
kazdego to boli, adobe ma swoj profil na nikona i nie wydaje sie on zbytnio trafny. jako ze ja mam 1.4 gdzie olali nefy z d700 to ja olalem nefy calkowicie (prawie calkowicie) a teraz planuje olac lightroom chyba (zastanawiam sie nad tym przyznajmniej).
ale nie lam sie, aperture ma tak samo.
Siupes - to raczej nie jest tak, że "adobe ma swój profil na Nikona" tylko po prostu LR wczytuje domyślny profil jaki jest ustawiony.
A temat wyświetlania NEFów był już wielokrotnie wałkowany (średnio co miesiąc się taki wątek pojawia), a wynika on głównie z tego, że nie każdy zdaje sobie sprawę czym właściwie jest NEF (lub szerzej RAW) - uzupełniając tą wiedzę bardzo szybko można dojść do odpowiedzi na swoje wątpliwości.
shizzerekk
03-02-2009, 23:32
w Capture NX NEF'y wyglądają tak jak powinny a w lightroomie już niestety nie. Moze jest opcja wyłączenia domyślnego profilu narzucanego przed Adobe??
mi sie nigdy nie udalo doprowadzic nefa do wygladu sprzed tej nieszczesnej konwersji.
shizzerekk
03-02-2009, 23:44
a już tak zaczynał mi się podobać ten program ehh..
no i właśnie o to chodzi nikonowi - jedyny soft, który "poprawnie" albo lepsze słowo zgodnie wyświetli NEFy w stosunku do zawartych w nim jpegów ...to soft nikona. elix ma rację - trzeba sobie zdać sprawę po co się w ogóle robi RAWy i jaki jest sens odnoszenia ich pierwotnego wyglądu po wgraniu np do LR w stosunku do zawartych w nim miniaturek. Pamiętajcie: NEF to format edycyjny, a jpeg wynikowy.
alexkoz - ale musisz przyznac, ze duzo lepiej i szybciej sie pracuje ze zdjeciami ktore wygladaja prawie dobrze niz z niebieskimi i przejaranymi.
czasami to w jaka legede raw sie zamienil mnie zadziwia, ciekawe kiedy ludzie zaczna mowic ze ich zdjecia dupnie wygladaja bo nefy robia :twisted:
ps. ciekawe kto softu nikona uzywa
szczerze mówiąc, to sobie już takich czasów nie przypominam, kiedy stosowałem soft nikona do edycji, a w rawach robię 100% zdjęć. Po prostu pokornie grzebię w nich od podstaw nie sugerując się wyglądem jpegów.
A testowaliście profile które Adobe przygotowało razem z update ACR do wersji 5.2? Podobno są bardzo dobre (ale nie wiem czy w przypadku Nikona, mówię o Fuji). Jak otwierałem rawy z D90 to miałem do wyboru jakieś 7 profili pasujących chyba do tego co da się wybrać w aparacie.
A testowaliście profile które Adobe przygotowało razem z update ACR do wersji 5.2? Podobno są bardzo dobre (ale nie wiem czy w przypadku Nikona, mówię o Fuji). Jak otwierałem rawy z D90 to miałem do wyboru jakieś 7 profili pasujących chyba do tego co da się wybrać w aparacie.
Są bardzo dobre i renderują bawy z grubsza w identyczny sposób jak konwertery Nikona.
przynajmniej sie przeznam, wiec wykazujac sie kompletnym lenistwem i ignoranctwem, zapytam sie skad je wytargac
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4219
W archiwum oprócz update ACR jest zawarty instalator nowych profili. Wybiera się je później na odpowiedniej zakładce w ACR.
shizzerekk
04-02-2009, 02:44
dzieki zaraz zobacze jak to bedzie gralo z d60
ACR 5.2 bangla z CS3?
A nie można przeczytać opisu?
A nie można przeczytać opisu?
Mejbi hi ejnt spika dat lengłicz.
Nie bangla - CS3 działa z ACR do wersji 4.6 włącznie. 5-tki chodzą już tylko z CS4.
Aby zapewnić sobie kompatybilność ACR-a 4.6 z RAW-ami z nowych puszek można sobie skonwertować je do DNG darmowym DNG Converterem, wtedy można je otworzyć wszystkim od wersji 2.4 wzwyż.
to ja sie jeszcze tylko upewnie, czy jest jakis sposob na nefy z d700 w lightroom 1, jakos nie chce mi sie wydawac kasy na 2 tylko dla nefow (teraz konwertuje do dng - moze jest lepszy sposob?).
Cześć,
Wcinam się ale nowy wątek niepotrzebny: zapis NEF+JPG; lcd aparatu który format pokazuje?
Zbigniew
10-03-2009, 00:00
To, co przetworzył z NEFa zgodnie z ustawieniami.
Nie bangla - CS3 działa z ACR do wersji 4.6 włącznie. 5-tki chodzą już tylko z CS4.
A nie istnieja takowe profile wlasnie do 4.6?
P.S.
Znajac polityke Adobe pewnie nie, ale wole sie upewnic :)
A nie istnieja takowe profile wlasnie do 4.6?
P.S.
Znajac polityke Adobe pewnie nie, ale wole sie upewnic :)
Nowy format DNG z profilami tablicowymi wprowadzili za ACR-a 4.x, więc jak najbardziej działa w CS3.
ooo... jak milo :) Dzieki.
Jakby ktos chcial sobie pobrac - klik (http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles).