Zobacz pełną wersję : co sadzicie o tym zestawie
znalazlem cos takiego (http://www.cowboystudio.com/product/c04/p0402-01.php) grzebiac po necie. cena wydaje sie rozsadna za prawie kompletne studio.
jako ze jestem studyjnym imbecylem, potrzebuje cos na poczatek a nie chce inwestowac ciezkiej kasy.
nie pytam czy ktos to uzywa, tylko raczej co sadzicie o calosci.
mam chińszczyznę bo na topowe lampy nie mam zbędnych funduszy, ale o tym bym nawet nie myslał.
Nawet jak na chińszczyznę to wygląda tandetnie – jak zbieranina tego co im nie schodzi na siłę dopasowana i wciskana jako zestaw :)
To tylko moje skromne zdanie, ale przyglądnij się temu – czemu zamazują napisy na lampie, ona jest też sprzedawana pod innymi nazwami. Pominę niestandardowe mocowania, głębokość osadzenia palnika, prawdopodobnie moc nawet nieprzypominającą deklarowanej, czas ładowania dłuższy od błyskotek 68Ws, wygląd jak z minionej epoki, mocowanie softboxu zasłaniające dziury wentylacyjne, delikatne motylki przy statywach ...........
Może jakby dali większe zdjęcia, na których widać zalety tego zestawu zmieniłbym zdanie ale że jest jak jest to odpowiadam na zadane pytanie tak a nie inaczej.
Luźna gumka
11-02-2009, 10:44
Za mobilem, ten zestaw nie wygląda za ciekawie. Lampa przypomina mi tą:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p52_CY100MR.html
Myślę, że najgorsze w tej lampie jest głębokie osadzenie palnika w lampie. Dzięki temu uzyskałbyś bardzo skupiony snop światła i softbox nie spełniłby swojego zadania. Poza tym patrząc na spasowanie plastiku i rurek w statywach to przewidywałbym, że statywy mogłyby się Tobie wyginać na wszystkie strony. Poza tym nogi od statywów, "na wygląd", rozstawiają się w bardzo ograniczonym zakresie i to także negatywnie wpłynęłoby na stabilność lampy i softboxa.
Poza tym jak chcesz skompletować sobie kompletny zestaw na początek, to napisz do któregoś ze sklepów z akcesoriami studyjnymi, żeby Ci zrobili zestaw za 1700 i gotowe. Dorzucasz linka, którego zamieściłeś na forum i mają bazę wyjściową.
Jeżeli miałbym dodać coś od siebie, to raczej bym nie wchodził w takie chińskie zamienniki. Jeżeli ktoś chce się zacząć uczyć oświetlenia studyjnego z myślą o rozwoju tego studia, zacząć naprawdę tanio - żarówki błyskowe, parasolki, a potem wejść w coś lepszego (chociażby lepszą chińszczyznę typu Boling, Quantuum, albo Powerlux) lub od razu topową półkę dla amatorów - Bowens (ze względu na tanie modyfikatory).
Lampa przypomina mi tą:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p52_CY100MR.html
akurat cy100 w wersji bez mr dzialaly u mnie w studio o momentu kiedy zostaly wprowadzone na rynek. nie wiem ile zdjec zrobily.. multum. dlugo byly na stale zamontowane w pare sztuk jako podsiwietlenie dolu sotlu bezcieniowego. zajechalem je na smierc. poslalem do serwisu funsportowego rczej w ramach prezentu na czesci niz prosby o naprawe. wrocily po liftingu i co najsmieszniejsze... nadal czasem dzialaja jako dodatek do stolu bezcieniowego gdy potrzeba jeszcze paru ws, czy tez jak jzu wszystko swieci i brakuje jakiejs plamki swiatla
że statywy mogłyby się Tobie wyginać na wszystkie strony. Poza tym nogi od statywów, "na wygląd", rozstawiają się w bardzo ograniczonym zakresie i to także negatywnie wpłynęłoby na stabilność lampy i softboxa.
statywy do kosza z zalozenia. szkoda kasy
Poza tym jak chcesz skompletować sobie kompletny zestaw na początek, to napisz do któregoś ze sklepów z akcesoriami studyjnymi, żeby Ci zrobili zestaw za 1700 i gotowe. Dorzucasz linka, którego zamieściłeś na forum i mają bazę wyjściową.
zgadzam sie w 100% - dzwon do dystrybutora powiedz ile masz wytarguj ile sie da, powiedz ze sie zastanowisz i za pare dni wytraguj jescze troche :)
topową półkę dla amatorów - Bowens (ze względu na tanie modyfikatory).
dobrze ze ludzie z bowensa nie czytaja forum :D
bowens to ta sama polka co hensel czy elinchrome .. ciezko w przypadku kompletnych systemow mowic o amatorskiej polce.
wyzej zostaje juz jedynie broncolor, briese i profoto
Podłączę się pod ten temat.
Od jakiegoś czasu myślę sobie, coby pobawić się w małe studio (z naciskiem na zabawę i naukę) i postanowiłem nabyć mały zestaw "studyjny". Jako, że ma to być zabawa na razie, nie stać mnie na sprzęt dla zawodowców, więc postawiłem na chińskie lampki z Funsports. Trochę poczytałem o tym i chciałbym oprzeć zestaw na 3 takich lampach:
http://www.funsports.pl/p,pl,339,lampa+studyjna+kh-150m.html
Do tego statywy, 2 softboxy, strumienica, plaster miodu i 2 parasolki, tak na początek.
I teraz pytanie, co sądzicie o tych lampach, ktoś miał z nimi do czynienia?
Czy moc będzie wystarczająca do małego studia w pokoju domowym?
Nie spodziewam się cudów, ale chciałbym tym jakieś przyzwoite portrety robić.
Przyjmijmy, że lampę mogę odstawić od modela max jakieś 2,5-3 m, jakie wyjdą wtedy przysłony przy softboxie i lampie na 100% mocy, ISO powiedzmy 200???
A może warto dołożyć po 60 zł na sztuce do tych:
http://www.funsports.pl/p,pl,428,lampa+studyjna+kh-200.html
??
..bowens to ta sama polka co hensel ..oj nie, hensel przynajmniej w mojej ocenie stoi wiele wyżej. Oni mają kompletnie wszystko w ofercie, stawiam ich prawie na równi z broncolorem.
j_szczygiel
16-02-2009, 16:27
jacekmarysienka - spokojnie mozesz brac KH-150. To czy ktos juz je testowal czy nie raczej nie ma wielkiego znaczenia - jakosc wszystkich chinczykow jest mniej wiecej taka sama i niewiele od siebie odbiega ;) Wg. mnie na KH-200 szkoda pieniedzy. Za niewiele wiecej kupisz sprawdzone lampy juz z bagnetem bowensa (a to wazne! w tych wymienionych przez Ciebie palnik jest gleboko schowany w pseudoreflektorze), najpierw lepiej sie nauczyc na tych tanszych, a jak sie spodoba to pozniej smialo mozna wymieniac na cos drozszego i lepszego. Szkoda tylko ze maja regulacje tylko do 1/8, ale przezyjesz (chyba tylko jedne lampy na rynku maja do 1/16) ;)
Siupes - sadze ze tam gdzie mieszkasz ceny sprzetu sa lepsze niz u nas napewno znajdziesz cos lepszego w dobrej cenie. Jesli chcesz napisz do mnie na PW, podrzuce Ci jakies linki ;)