Zobacz pełną wersję : 18-105 vr POMOCY
Witajcie.
W czwartek wyjazd wiec dzisiaj zrobiłem przeglad sprzetu. Okzało się ze w nikorze 18-105 wyłamało sie mocowanie.
Powiedzcie mi drodzy forumowiecze czy samo mocowanie można wymienic ? chodzi mi o to czy dostepna jest taka cześć , najlepiej metalowa.
Znacie może jakis serwis w Łodzi? W czwartek rano wyjezdzam i zostałem bez podstawowego szkła
http://www.sdn.com.pl/nik.jpg
http://www.sdn.com.pl/nik1.jpg
http://www.sdn.com.pl/nik2.jpg
Jak widac na zdjeciu do wymiany sa obydwa elementy mocowania . HELP!
zamiast naprawiać (co pewnie potrwa) może lepiej sprzedaj jako uszkodzony na części (ktoś na forum szukał do nauki składania i czyszczenia szrotów) i kup 18-70 (w 600zł powinieneś się zmieścić)
jacek.gold
03-02-2009, 20:48
uuuuu a myślałem że to szkło z metalowym bagnetem
szukaj 18-55 moze ma taki sam bagnet i dało by się przekręcić ale to tylko moje spekulacje bo nie mam żadnego z tych szkieł
trzeba uważać przy podpinaniu obiektywu... i zdejmowaniu z aparatu...
kup coś z metalowym bagnetem, np.: 18-200 VR :) albo 18 - 70
18-200 miałem, bez rewelacji.
Czy to mocowanie występuje jako element wymienny?
18-200 miałem, bez rewelacji.
posiadam i popieram twoją opinie, trochę ciemna spacerówka na różne okazje :-D
jacek.gold
03-02-2009, 21:07
zapytaj tu może coś będzie miał http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2676897
Jest serwis na Piotrkowskiej 85, w bramie na I piętrze. Może oni coś pomogą na szybko...
Kundzior
03-02-2009, 23:29
Ładnie ładnie musiałeś się postarać, miałem kilka obiektywów z plastikowym bagnetem i nie oszczędzałem ich ale tego jeszcze nie udało mi się zrobić. Ogólnie uważam plastikowe bagnety nikona za bardzo wytrzymałe. Nie pozostaje mi nic innego napisać jak GRATULUJE!! :) I życzę powodzenia w szukaniu czegoś na zamianę. Proponuje kupić jakiś uszkodzony obiektyw i wymienić. Serwis NIKONA nie sprzedaje części zamiennych.
Ładnie ładnie musiałeś się postarać, miałem kilka obiektywów z plastikowym bagnetem i nie oszczędzałem ich ale tego jeszcze nie udało mi się zrobić. Ogólnie uważam plastikowe bagnety nikona za bardzo wytrzymałe. Nie pozostaje mi nic innego napisać jak GRATULUJE!! :) I życzę powodzenia w szukaniu czegoś na zamianę. Proponuje kupić jakiś uszkodzony obiektyw i wymienić. Serwis NIKONA nie sprzedaje części zamiennych.
Hmm, to już drugi taki post w stosunkowo krótkim czasie dotyczący wyłamanego bagnetu w 18-105... może mamy do czynienia z jakąś wadą materiałową ?
a z drugiej strony - ktoś niedawno dowodził w innym jeszcze wątku, że plastikowe bagnety to żadna wada szkła, bo są w praktyce równie trwałe jak metalowe :)
zauważcie, że nie było takich problemów np. z 18-55, czy aby w tym przypadku nie została przekroczona krytyczna długość i masa szkła ? może mimo wszystko - dla dłuższych i cięższych szkieł metalowy bagnet to jednak podstawa ?
pozdrawiam,
brzezior
03-02-2009, 23:56
Niestety mój post nie przyniesie Ci dobrych wieści:
1. Serwis na Postępu nie sprzeda Ci podzespołu - sprawdzałem odnośnie 18-70.
2. Serwisy nieautoryzowane nie mają dostępu do części oryginalnych - warto zapytać, choć szansa 1:1000
3. Kup drugie szkło, a to wyślij do serwisu na Postępu - uszkodzone na Allegro pójdzie za śmieszne pieniądze. Naprawa nie powinna być droga - element jest wart kilkadziesiąt PLN.
Wniosek jest taki, że warto jednak zwracać uwagę na metalowy bagnet.
Łączę się w bólu i pozdrawiam
Kundzior
03-02-2009, 23:56
Raczej nei sądzę 55-200 jest dłuższy niż 18-105 i bagnet się tam trzymał że aż miło, a sam plastik. Naprawdę nieźle się trzeba natrudzić aby to wyłamać. Mi mimo że intensywnie użytkuje sprzęt nie raz udało mi się nie chcąc uderzyć a bagnety miałem zawsze całe. Piszę o tych plastikowych.
Raczej nei sądzę 55-200 jest dłuższy niż 18-105 i bagnet się tam trzymał że aż miło, a sam plastik. Naprawdę nieźle się trzeba natrudzić aby to wyłamać. Mi mimo że intensywnie użytkuje sprzęt nie raz udało mi się nie chcąc uderzyć a bagnety miałem zawsze całe. Piszę o tych plastikowych.
I tu się kolego mylisz :) obiektyw poddał się po 3 dniach, założony tylko 1 raz. Dzisiaj biorąc go do ręki zauważyłem że jest dziwnie luźny. Po zdjęciu z body efekt jak na fotce. Również przerabiałem rożne szkła z plastikiem (chociażby 55-200 ) i było ok. Najprawdopodobniej to jakiś parszywy egzemplarz. Przedzwonię jutro do serwisu zobaczymy jakie padną cyfry.
Ale co tam się w ogóle stało? Ten plastik się odkleił? Urwał? Przecież nie da się zniszczyć plastiku przy wkręcaniu go do body, to musiała być wada ukryta istniejąca od początku.
Temat do zamknięcia :) Wysłałem uszkodzony obiektyw do serwisu, naprawa ok 100zł. Pan w serwisie raczej nie był zdziwiony usterką
czyli opychają w KITowych zestawach buble?
infer - szkiełko wróciło z serwisu?
jacek.gold
16-02-2009, 16:12
infer - szkiełko wróciło z serwisu?
optymista jesteś :)
Pewnie jeszcze nie zdiagnozowali uszkodzenia :)
TomGdynia
09-03-2009, 11:35
witam. Dołączam się do tematu gdyż... pękł mi bagnet w nikkorze 18-105 - mam go niespełna 3 tygodnie. Czy mogę ubiegać się o naprawę w ramach gwarancji? Widzę, że tych przypadków jest więcej? Czy to jakaś partia bubli? CO jest?
Uszkodzenia mechaniczne pod gwarancje nie podchodzą...
Kurcze nie straszcie mnie, bo właśnie się przymierzam do kupna tego szkiełka.
Napiszcie jak to zrobiliście, jak się to stało.
Może ktoś uderzył w obiektyw z wysuniętym tubusem? Jest dość długi na 105mm. A może wystarczyła jakaś siła łamiąca podczas transportu.
I mam taki pomysł (może niemożliwy) jeśli naprawa w serwisie kosztuje 100zł to może zamiast plastiku zmienili by na metalowy np od 18-200? za 150zł-200zł???
witam. Dołączam się do tematu gdyż... pękł mi bagnet w nikkorze 18-105 - mam go niespełna 3 tygodnie. Czy mogę ubiegać się o naprawę w ramach gwarancji? Widzę, że tych przypadków jest więcej? Czy to jakaś partia bubli? CO jest?
Masakra... Po prostu masakra... Nikon sobie chyba w kulki leci. Z czego i jak oni robią te bagnety, że ten plastik może pęknąć? Nowoczesne tworzywa są tak wytrzymałe, że nawet walenie młotkiem nie robi im różnicy.
Blasius.G
14-03-2009, 22:36
Ostry byl ten przeglad sprzetu przed wyjazdem;) Az na wylot go przejrzales:D
Ok. Koniec smiechow. Przykra sprawa.
Witajcie koledzy :) Przepraszam za odgrzanie kotleta. Ale przesiadłem się na 50D i jakoś starciłem kontakt z forum.
Co do uszkodzonego 18-105, to naprawili mi to za 140zł w serwisie na ul.Postępu , naprawiony wrócił w kwietniu 2009.
PS. Znowu wróciłem do D90 :) jednak jakoś canon mi nie podchodził.
Pozdrawiam
dmilewski
06-07-2011, 22:10
Odgrzeje kotleta trochę a nóż się komuś przyda.
Na allegro bagnety do tego obiektywu obecnie można kupić w cenie do 50pln na allegro. Polecę usera (http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=7485169)
Wymiana dla niedzielnego majsterkowicza pod warunkiem zachowania olbrzymiej ostrożności z przewodzikiem zasilającym :-) zajmie w okolicach 15min.
W moim przypadku nakręcony na D5000 z battery packiem i zrzucony z plecakiem ze stołu - wysokość ok 80cm.
Bagnet już wcześniej był spękany a po tym dokonał żywota.