Zobacz pełną wersję : Instr. do SB-800
Witam serdecznie poszukuję instr. do ww lampy. Albo poradę jak wyzwolić błysk D-80 z lampą trzymaną w ręku. Nie wiem jak ustawić aparat aby lampa zsynchronizowała się z aparatem. W moim jest tak że czas mam ustawiony na dwie sek. następuje otwarcie migawki , błysk a po dwóch sek dopiero zamyka się migawka. Potrzebuję aby f była 5.6 natomiast t ok 1/60 a błysk aby lampa dobrała automatycznie. Dzięki za pomoc
mateo912
03-02-2009, 18:57
d80 w menu ostawień osobistych pozycja nr 22 lama jako sterownik błysku i wybierasz grupa A jako TTL wbudowana jako -- a sb-800 jako remote (koniecznie z ta sama grupa co wbudowana)
Instrukcję do lampy można ściągnąć ze strony Nikona (obecnie po uprzednim zarejestrowaniu).
Oprócz sposobu podanego przez mateo921 SB-800 można również ustawić na wyzwalanie z fotoceli i wyzwalać ją błyskiem z lampy wbudowanej w body.
mateo912
03-02-2009, 19:21
Pinio ale wtedy nie będzie działał TTL czyli błysk nie będzie dobierał się automatycznie
jacek.gold
03-02-2009, 19:25
manfred (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2234) bo nie przychodzisz na spotkania foto :)
jakbyś chodził to już byś umiał
a wszystko jest tak jak mateo912 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=18856) opisał
Pinio ale wtedy nie będzie działał TTL czyli błysk nie będzie dobierał się automatycznie
Nie będzie działał TTL, ale lampę można ustawić w tryb automatyczny bez TTL. Manfred nie napisał, że wchodzi w rachubę tylko TTL. Nigdy tego nie używałem, ale wydaje mi się, że tak można zrobić.
mateo912
03-02-2009, 19:51
Hmm no niby tak tylko wtedy ręcznie by trzeba było ustawiać ISO przysłonę itp itd... po co sobie tyle pracy dokładać :D
Hmm no niby tak tylko wtedy ręcznie by trzeba było ustawiać ISO przysłonę itp itd... po co sobie tyle pracy dokładać :D
Praca, pracą, ale w sumie to Manfred chciał, aby to lampa dobierała, a nie body ;) :)
Potrzebuję aby f była 5.6 natomiast t ok 1/60 a błysk aby lampa dobrała automatycznie
mateo912
03-02-2009, 20:26
heh może i tak :D
więc są wyjaśnione już chyba wszystkie możliwości:)
każda jest prawidłowa :)
Będe chodził póki co szkole sie intensywnie z fotografii i facet mi dał zagwostke z tą lampą ale od czego są przyjaciele na FN zaraz sprawdzę i zobaczę czy efekt będzie taki jaki oczekuję. Dalej nic nie rozumiem. Ustawiłem aparat na M tam dobrałem przesłonę 5,6 a czas ustawiłem wg światłomierza na 2 s Jest tak ustawiam na wyzwolenie czasowe otwieram wbud. lampe i ją zasłaniam bo nie chcę od niej błysku. Naciskam spust otwiera sie migawka i następuje od razu po 10 s (czasomierz) błysk lampy SB po czym po 2 sek. zamyka sie migawka i na zdjęciu nie widać że nastąpił błysk z lampy tylko jakbym naświetlał z przesłoną 5.6 i czasem 2 sek.
a sb-800 jako remote (koniecznie z ta sama grupa co wbudowana)
tzn przytrzymuje przycisk SEL nastepnie wchodzę tam gdzie są te wężyki i wchodze na remote czy na SU 4 ?
jacek.gold
03-02-2009, 22:37
remote bo su-4 to fotocela
No przy takich ustawieniach Manual f-8, t-2s. otwarta lampa wbudowana i zasłonieta SB-800 nie wyzwala błysku
mateo912
03-02-2009, 22:59
a ustawiłeś lampę wbudowana jako sterownik błysku?