PDA

Zobacz pełną wersję : D300 + MB-D10 wyłączenie funkcji aparatu

whiteonyx
03-02-2009, 15:56
Witam Wszystkich,

Dotąd wszelkie niejasności udało mi się rozwiązać czytając forum, ale na ten kłopot nic w wyszukiwaniu nie znalazłem.
Dotarł dziś do mnie nowy grip nikonowski - MB-D10. Po podłączeniu do D300 (firmware 1.10) przestają działać przyciski na tylnym panelu aparatu, joystick w gripie też nie działa, nie mogę włączyć menu, w sumie nic nie funkcjonuje z tyłu aparatu. Działają za to pokrętła, zarówno w aparacie i w gripie i przycisk MODE w aparacie. Co ciekawe nie działa też autofokus. Problem występuje tak samo w przypadku - jeśli w gripie jest akumulator i jeśli go nie ma.

Jakiekolwiek sugestie?

Pozdrawiam serdecznie.

docxxx
03-02-2009, 17:35
Chyba serwis/reklamacja. Ew. przeczysc styki.

whiteonyx
03-02-2009, 20:35
Aparat ma miesiąc, grip właśnie dotarł - to raczej nie styki....
W sumie powód całego problemu zlokalizowałem, jednak nie wiem dlaczego występuje.
Otóz podczas dokręcania gripu - pod sam koniec, kiedy grip jest już dociśnięty do body, tak jakby gdzieś siła docisku powodowała taki efekt jakbym nacisnął lekko spust migawki i w tym momencie zaskoczył autofokus. I tak zostaje. Właśnie dlatego przyciski na body nie działają - tak jest zaskoczeniu autofokusa.

Niestety jakbym miał lekko nie dokręcić mocowania, to się raczej mija z celem takie rozwiązanie problemu. To nie występuje w chwili gdy dokręcam za przeproszeniem "na chama" tylko przed końcowym oporem śruby.
Jakieś podpowiedzi? Tylko serwis pozostaje? Ktoś miał może do czynienia z serwisem Nikona w Wawie - jak podchodzą do takich usterek? Jest opcja naprawy tego? Bo reklamacja i zwrot kasy ze sklepu bardzo mi w tej chwili nie odpowiada niestety.

Pozdrawiam.