Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy uzywa ktoś NX2 na systemie 64 bitowym?

elanek
03-02-2009, 10:21
Na początku chcę przeprosić, że tutaj umieściłem wątek, ale sprawa dla mnie jest bardzo pilna, a Cafe często odwiedzane.

Muszę dziś zamówić 64-bitowy system (najprawdopodobniej Vistę) i nie wiem czy będzie działał z nim NX2. Spieszy mi się ponieważ mam robotę do zrobienia, poprzedni sprzęt z softem (XP+NC4) już sobie poszedł w świat. Zdecydowałem więc o zakupie 64 bitowego systemu do mojego kompa i Nikona Capture NX2. I tu pojawił się klops - w infolinii Nikona paniusia jakaś powiedziała, że takie połączenie działać nie będzie. Z kolei userzy z forum (niektórzy) twierdzą, że działa bez problemu, w Imfoto też mówili żeby brać.
Dodam, że na stronach Nikona nie ma nic na temat 64 bitowych systemów, piszą jedynie, że NX2 jest pod 32 bitowy system (może to stare informacje).

Proszę o opinie praktyków mających taką konfigurację - czy działa coś takiego, czy podczas użytkowania pojawiają się problemy...

Modów proszę o chwilowe nieprzenoszenie i niekasowanie wątku - mam czas do godziny 14, potem proszę o wysłanie wątku tam, gdzie jego miejsce (zdaniem moda).

Kaleid
03-02-2009, 10:32
Używam na Vista 64 Home Premium. Problemów żadnych. Działa bardzo dobrze.

elanek
03-02-2009, 10:42
Warto dopłacić do wersji premium z basic?

Kaleid
03-02-2009, 10:47
Premium ma Aero, Windows Media Center i jeszcze parę pierdół. Generalnie lepiej wziąć premium.

Tu (http://www.microsoft.com/poland/windows/products/windowsvista/editions/n/choose.mspx) masz porównanie wersji.

Wprawdzie Aero można teoretycznie odblokować w Basicu, grzebiąc w edytorze rejestru, ale działa połowicznie.

elanek
03-02-2009, 11:16
Za radą Kaleida zamówiłem Vista 64 Home Premium.
Dziękuję.
Proszę o usunięcie wątku.

elanek
03-02-2009, 16:00
(uuuuuu, od wczoraj NX2 zdrożał w Imfoto o 101 zł... lipa)

cahe
03-02-2009, 16:14
Proszę o usunięcie wątku.

A po co, może ktoś będzie miał takie samo pytanie? :-)... U mnie na Vista Ultimate 64 też śmiga. Dla pewności instaluj od razu SP1.

Kosti68
04-02-2009, 17:07
(uuuuuu, od wczoraj NX2 zdrożał w Imfoto o 101 zł... lipa)

Na imfoto wogole nie ma NX 2 pelnej wersji w sprzedarzy...wczoraj chyba patrzylem to jeszcze byla za 519 zl.

elanek
04-02-2009, 19:15
Na imfoto wogole nie ma NX 2 pelnej wersji w sprzedarzy...wczoraj chyba patrzylem to jeszcze byla za 519 zl.

Dzwoniłem - nie mieli - nowe w poniedziałek dotarły, ale jak chciałem wczoraj zamówic to ponad stówkę podrożały - wystraszony podwyżkami znalazłem na Ceneo jakąś firmę z Kielc, wczoraj zamówiłem po południu, dziś kurier przywiózł - 515,30 (+35 kurierowi za pobranie). Towar przyszedł z Warszawy, faktura przyjdzie z Kielc listem.