Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : BF / FF i inne pomyłki AF

jpyt
03-02-2009, 10:08
Tak czytam, czytam to nasze forum, coraz bardziej boję się kupić jakikolwiek obiektyw bo BF/FF wychodzi, że będę miał na pewno :), ale powiem wam, że jednego nie kapuje. Proszę uświadomcie mnie, bo brakuje mi wyobraźni albo wiedzy na to, w jaki sposób BF/FF zależy od obiektywu? Przecież to puszka ma sensory AF, to ona wysyła do obiektywu polecenia kręć się w tym kierunku, kręć w tym, zatrzymaj. W przypadku starszych obiektywów to nawet nic nie wysyła tylko sama nim kręci i sama decyduje kiedy to kręcenie zatrzymać. Zrozumiałbym gdyby zatem BF/FF wychodził zawsze taki sam na wszystkich obiektywach i wówczas należałoby szukać przyczyny w body, ale kiego licho czemu efekt ten zależy od konkretnego obiektywu?

okoterroru
03-02-2009, 10:39
Co to jest BF/FF?

ajt
03-02-2009, 11:00
Co to jest BF/FF?

http://album.radom.pl/index.php?n=Foto.Slownik
:)

A odnośnie pytania głównego:
Na forum są dziesiątki wątków na ten temat. W skrócie - gdyby układ AF działał na zasadzie rozpoznawania największego kontrastu (choćby tak jak to się dzieje w trybie LV w D90) problemu by nie było. Rzecz w tym, że wymyślono fazowy układ AF, który jest znacznie szybszy, ale w przypadkach wielu obiektywów występuje BF/FF, gdyż istota działania detekcji fazowej polega na tym, że na podstawie analizy promieni światła biegnących różnymi drogami przez obiektyw układ AF stwierdza, że te promienie mają się do siebie tak i tak, więc teraz powinno być ostro. W przypadku starszych, niefirmowych, albo nawet czasem firmowych, ale źle zjustowanych obiektywów, często ostro nie jest.
To trochę tak, jak z ustalaniem owulacji przy pomocy kalendarzyka, pomiaru temperatury działa itp metod, z których wynika, że "powinna być teraz". No i zazwyczaj jest, ale zawsze może się trafić mniej typowy przypadek, gdzie to się nie zawsze sprawdza :)

Lagunman
03-02-2009, 11:26
koledze chodzi o ustawianie ostrości przed lub za obiektem :) polecam stronke optyczne (http://www.optyczne.pl) tam dokładnie jest to opisane. Niektóre obiektywy mają do tego większą tendencję inne mniejszą. Ja mam osobiście złe wspomnienia z S 25-60 masakra rzadko kiedy ostrzył dobrze. A co do kwestii czy to body steruje to niebyłbym taki pewien. Szkła posiadają swój procesor który też myśli. Poza tym to jest tak minimalnie nieostrzenie że dla body jest ok a szkło swoje. Podobno jest to do wyregulowania ale wymagania wysłania do serwisu zarówno body jak i danego szkła wtedy stroją szkło pod body. Z tego co pamiętam dużo użytkowników D300 miało problem z 70-200 S czy jakoś tak i wysyłali .... wysyłali ...

mathu
03-02-2009, 11:33
A co do kwestii czy to body steruje to niebyłbym taki pewien. Szkła posiadają swój procesor który też myśli.
Szkło nie może "myśleć", bo nie ma sensora AF...

Lagunman
03-02-2009, 11:48
Szkło nie może "myśleć", bo nie ma sensora AF...

no ok zgadzam sie z Tobą w kwesti AF ale ogólnie coś tam myśli mówiąc kolokwialnie ;p troszke się rozpędziłem to fakt :) chodzi po prostu o to że w momencie kiedy oddajesz szło do serwisu to jednak coś przy nim grzebią żeby nie było BF ani FF prawda ? być może to zupełnie mechaniczne działanie ... ale tego własnie pewien nie jestem :)

jpyt
03-02-2009, 12:16
No właśnie .... da się to wyregulować na obiektywie. Tylko właśnie nie rozumiem jak. Przecież obiektyw nie odpowiada za ostrzenie AF. Weźmy np. jakieś manualne body z poprzedniej epoko - układem AF było wówczas nasze oko i pomocniczo np. klin na matówce. I teraz przez analogię to co ... wadę wzroku korygowałoby się "jakimiś" ustawieniami obiektywu? Albo co ... widzimy na matówce, że jest super, a na zdjęciu wychodzi BF? Wówczas oznaczałoby to, że lusto, albo matówka są źle zamontowane. Nijak nie rozumiem tutaj wpływu obiektywu, a przecież na tym forum notorycznie ludzie mają problem, że BF wyłazi tylko na jednym szkle (D300 ma chyba nawet korektę BF/FF indywidualną dla każdego obiektywu).

Lagunman
03-02-2009, 13:30
no i tak to mniej więcej wygląda ... wydaje mi się że wzrok mam naprawdę super :) i ja na tym 24-60 o którym wspominałem widziałem ten efekt :) ale pomyśl jak chciałbyś to zobaczyć w takim wizjerze naprawdę trzeba się przyjrzeć :) pokazuje że niby ok a wcale nie jest ok :) ja przynajmniej to widzę :) dlatego jak miałem czas to ostrzyłem czasem trzy razy jedną scene ( makabra )

jpyt
04-02-2009, 23:29
Widzę, że wątek umiera :) Czy na prawdę nikt nie posiada sprawdzonych i pewnych informacji na temat jak to się dzieje, że to od szkła zależy BF/FF i w jaki sposób te szkła niby się koryguje? W takim razie skąd tu na forum takie wielkie przekonanie, że właśnie tam jest wina a nie w body?

PawelR
04-02-2009, 23:34
Widzę, że wątek umiera :) Czy na prawdę nikt nie posiada sprawdzonych i pewnych informacji na temat jak to się dzieje, że to od szkła zależy BF/FF i w jaki sposób te szkła niby się koryguje? W takim razie skąd tu na forum takie wielkie przekonanie, że właśnie tam jest wina a nie w body?

Proponuję abyś poczytał sobie poniższy artykuł, powinien Ci wiele wyjaśnić :)

http://www.cdrom.pl/artykuly/sprzet-fotograficzny/zasada-dzialania-lupy-nastawczej-i-af-w-slr.html

Zerknij również tutaj - koledzy z forum Pentaxa mają dość ciekawe przemyślenia na temat AF.

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=16204&start=20&sid=6c73716ba4506ee27521b6b9fa110b99

pozdrawiam,

Lagunman
05-02-2009, 01:01

ja nie wiem czy to nie po polsku czy jak ? poczytaj artykuły na www.optyczne.pl ! przy każdym szkle jest specjalna zakładka mówiąca o BF lub FF więc nie mówimy ze na forum panuje przekonanie ponieważ tu nie podaje się informacji wyssanych w palca.

Władca Pixeli
05-02-2009, 04:59
http://www.leongoodman.com/d70focuspart5.html

aries.mehehe
05-02-2009, 20:41
Dodam tylko, że zależy czy mamy do czynienia z obiektywem z własnym AF czy nie. Do tych z własnym AF można wprowadzić korektę (oczywiście w serwisie obiektywu).