Zobacz pełną wersję : help sigma 17-70 hsm
Witam.
Bardzo proszę o pomoc, chcę kupić sigmę 17-70 macro HSM, /2.8, ale mam takie pytanie:
Czy jej af jest cichy, na różnych portalach pisza o głośnej pracy silnika, jak jest faktycznie.
Czy jest to porównywalne z Nikorem 18-70, czy gorzej.
Może ktoś posiada taki obiektyw? Ciekaw jestem waszej opinii.
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
cypherdid
03-02-2009, 13:19
17-70 jest lepszy niż 18-70 Nikkor...przydatne jest te /2.8 na szerokim...szkiełko bardzo sympatyczne i dosyć ciche ;]
cezar1972
03-02-2009, 16:04
Sigma 17-70 występuje zarówno w wersji HSM jak i bez HSM. Z HSM af jest cichutki (przynajmniej w moim egzemplarzu). Ja wybierałem swoją Sigmę z pośród 4 egzemplarzy (wszystkie chodziły cicho) i jestem z niej bardzo zadowolony. Do amatorskich zastosowań jest to bardzo dobry obiektyw - dobrze wykonany, jasny na krótkim końcu, ostry, z uniwersalnym zakresem ogniskowych i niezłym makro.
Witam.
Ja kupiłem tą Sigmę niedawno, bo 2 tygodnie temu. Porównywałem ją z Nikkorem 18-105 VR. Muszę przyznać, że AF w Sigmie chodzi cichutko (dużo ciszej niż w 18-135 który posiadam), i szybciej niż w 18-105 który porównywałem w sklepie. W 18-105 AF chodził wolniej i jakby bardziej "miękko", Sigma ustawia ostrość bardziej "zdecydowanie":)
W każdym razie HSM (moim zdaniem) jest porównywalny z AF-S i chyba nawet nieco lepszy (oczywiście w tej klasie cenowej).
Oczywiście to moja subiektywna opinia.
Pozdrawiam.
Wojtek Mąka
04-02-2009, 12:06
Ze swojej strony moge tylko zachęcić do kupna i uzywania tego szkła. HSM jest IMHO o wiele lepszy niz napęd w kitowych nikkorach, cichy i zdecydowany. wykonanie - prawie bajka (przedni zestaw szkieł troche ma luzy, osłona trochę na mój gust zbyt lekko sie nakręca, ale to szczegóły). Jedyna wada tego szkła to lekko widoczna winieta przy 17 mm, ale ja ją akurat bardzo lubię; nie unikam robienia zdjeć na 17 mm. Niedawno w jakimś wątku jeden z modów napisał, że ta sigma jest niedoceniana, i ja sie z nim zgadzam. No i jeszcze jedne rzecz - u polskiego dystrybutora dostaniesz filterek UV sigmy gratis, a to jest 72 mm... :)
pozdr
cypherdid
04-02-2009, 12:18
polskiego dystrybutora dostaniesz filterek UV sigmy gratis, a to jest 72 mm... :)
a u któregoś z ProCentrów jeszcze wysyłkę gratis kurierem przy zakupie allegro ;]
za późno to zauważyłem niestety ;P
Wojtek Mąka
04-02-2009, 16:07
a u któregoś z ProCentrów jeszcze wysyłkę gratis kurierem przy zakupie allegro ;]
za późno to zauważyłem niestety ;P
no zgadza się, chociaz kupowanie na odległość szkiełka jest ryzykowne - wiele czytałem o problemach tej sigmy z AF. ale poszedłem do sklepu, przypiałem jedyne szkiełko jakie było, wszystko chodziło jak trzeba w mojej ocenie. I mam :)