Zobacz pełną wersję : d40x - a fotografowanie koncertów
Witam,
Jestem posiadaczem Nikona D40x ze standardowym kitem. Chciałbym sie skupić na fotografowaniu koncertów muzycznych. Jakie byście doradzili szkoło w tej tematyce? Obecny budżet to koło 1500 pln (ale nie spieszy mi się z kupne to mogę dozbierać jeszcze kasy). Chodzi mi raczej o stalenie jakieś dobrego lub dobrych szkieł. I może ewentualnie podpowiedzi w jaką lampę także zainwestować? Chyba, że znacie jeszcze jeieś dodatki które warto mieć a się przydadzą do takiej tematyki fotografii.
Tu nie ma zasady oprócz tego, że jasne szkła są lepsze. Jeśli chodzi o lampę, nie dla każdego jest ona podstawowym wyposażeniem - ja np. nie używam w ogóle lampy na koncertach. Niektórzy z kolei opracowują swoje metody głównie w oparciu o lampę, co daje zupełnie inne możliwości. Nie wiem też jak pracowało by ci się bez AF (D40 z większością obiektywów stałoogniskowych), dla mnie akurat było by to bardzo dużą przeszkodą. Jeśli chodzi o ogniskowe, to też jest kwestia indywidualna i uzywa się w zasadzie wszystkiego poza teleobiektywami do przyrody ;)
nie wiem czy wygodniej nie będzie zmienić puszkę. Do tego 35/2, 50/1.4 - ja przynajmniej koncerciki takim zestawem focę :D Oczywiście zależy jeszcze jaki koncert - jak mega scena i stoisz w 56 rzedzie to pozostaje tylko oglądac :)
velaskez
03-02-2009, 22:40
Wtedy to tylko monopod i 300/2.8. A może T17-50/2.8? Choć to może być już za ciemno...
T17-50/2.8 (jest z motorem do D40) + S50-150 HSM 2,8 z ceną się nie zmieścisz za oba więc kup najpierw np sigmę (wnioskuję ze masz N18-55) nie zdublujesz zakresu a potem dozbieraj trochę, sprzedaj kita i kup tamrona.
Wydaje mi się że stałki są mniej wygodne na koncertach (zoomowanie nogami będzie niemożliwe) ale to zależy gdzie będziesz się znajdować i na koniec - to tylko moje zdanie, nie mam praktyki w robieniu zdjęć na koncertach :)
Lagunman
04-02-2009, 12:38
hhmm trochę potwierdzę niestety kolegów.... puszka troszkę kiepska na koncertach jest cała masa różnokolorych świateł, a więc kłania się WB do tego szumy bo musiałbyś kręcić ISO no i flary które mogą się pojawiać więc szkło musiałoby być konkretne ciężki temat powiem Ci za tą kasę sam nie wiem jak Ci pomóc musiałbyś mieć jasne szkło z niewielkim zoomem i pchać się pod scenę oczywiście :)
Sigma 50-150 to obiektyw wyłącznie pod DX. IMO sensowniej zainwestować w sigmę 70-200 2.8, który w przyszłości (jeśli takową planujesz) zostanie pod FF.
musiałbyś mieć jasne szkło z niewielkim zoomem i pchać się pod scenę oczywiście :)
Tu nie było by tak źle, bo zdjęcia robił bym już ze sceny lub dosłownie przed scena.
Lagunman
05-02-2009, 01:07
Sigma 50-150 to obiektyw wyłącznie pod DX. IMO sensowniej zainwestować w sigmę 70-200 2.8, który w przyszłości (jeśli takową planujesz) zostanie pod FF.
hhmmm kolega tu pisał o szkle za 1,5 koła to dlaczego proponujesz mu 2 razy droższe ? :)
Tu nie było by tak źle, bo zdjęcia robił bym już ze sceny lub dosłownie przed scena.
to moja propozycja :)
Sigma 18-50 F/2.8 EX DC HSM
oczywiście zaraz mi sie oberwie że nie nikkor no ale trudne :) myślę że za tą kasę to własnie to ;)
A może N50 1.4G? Będzie i jasno i z AF-S'em.
velaskez
05-02-2009, 06:18
hhmm trochę potwierdzę niestety kolegów.... puszka troszkę kiepska na koncertach jest cała masa różnokolorych świateł, a więc kłania się WB do tego szumy bo musiałbyś kręcić ISO no i flary które mogą się pojawiać więc szkło musiałoby być konkretne ciężki temat powiem Ci za tą kasę sam nie wiem jak Ci pomóc musiałbyś mieć jasne szkło z niewielkim zoomem i pchać się pod scenę oczywiście :)
Na WB nie marudź, zawsze pozostaje niezawodny RAW.
A powiedzcie mi czy na fotografowanie koncertów lepiej kupować szkła z VR czy bez VR??
tgollob_jamessuchar
11-02-2009, 13:48
jak najbardziej "z", ale jasne Nikkory z VR to już niezły wydatek
przede wszystkim obiektyw musi być jasny - zgadzam się z Kolegą 50mm f/1,4 (jasny + AF-S, jedyna wada to ogniskowa, ale zależy z jakich odległości będziesz focił itd. zostało to już powiedziane wcześniej), aczkolwiek puszka nie jest idealna do takich zadań
avallardi
11-02-2009, 13:53
Pomyśl też o Nikkorze AF-S 35mm f1.8G - będzie w marcu.
SlaWasII
11-02-2009, 21:44
Pomyśl też o Nikkorze AF-S 35mm f1.8G - będzie w marcu.
Czy ktoś wie ile będzie kosztował? Ja zasłyszałem, że coś koło 1000zł...
tgollob_jamessuchar
11-02-2009, 22:16
W Niemczech ma kosztować 200-240 Euro, czyli 1000zł albo i więcej, jak to w Polsce sporo pośredników musi na tym zarobić :)
Wbrew pozorom zdjęcia koncertowe to nie jest zbyt wymagająca sprawa (mój przykład http://www.my-event.pl/index.php/galerie). Pierwsze, i chyba najważniejsze pytanie na które musisz sobie odpowiedzieć, to rodzaj koncertów które chcesz fotografować. Dla przykładu koncerty z muzyką elektroniczną (bo takie ja uwieczniam), są obfite w najnowsze technologie wizualizacyjne (lasery, głowice, ekrany leadowe, pokazy pirotechniczne). W takich warunkach (duże hale, undergroundowy klimat) niezbędna staje się dobra lampa błyskowa, konkretny dyfuzor, i statyw. Zwykłym kitem też da się świetne zdjęcia trzasnąć.
Będą to koncerty rockowe te większe jak i całkiem underground'owe, więc ze światłem różnie.
Wbrew pozorom zdjęcia koncertowe to nie jest zbyt wymagająca sprawa (mój przykład http://www.my-event.pl/index.php/galerie).
proszę wybaczyć złośliwość - ale te fotki do dowód na tezę wprost przeciwną :-)
tu masz fotki kolegi co się na tym zna :-)
http://widziszowski.viewbook.com/
co do sprzętu
1. jasny obiektyw ( wielkość ogniskowej to już tylko sprawa miejsca z którego będziesz robił fotki generalnie zakres 30-180 najczęściej)
2. jasny obiektyw ;-)
3. używalne3 wysokie iso
4. lampa - raczej nie - ostateczność nawet z dyfuzorem - a właściwe to na 100 % nie
oczywiście kitem też da sie zrobic zdjęcie - ale chyba nie mówimy o sytuacji gdzie na 100 zdjęc jedno się do czegoś nadaje :-)
Faktycznie na początek Sigma 50-150 f 2,8 będzie bardzo dobrym wyborem. Jej odpowiednik dla pełnej klatki czyli 70-200 będzie mniej przydatny, gdyż 70 mm okaże się zbyt często za długie. Później warto go będzie uzupełnić standardem 30-35 mm (Sigma, Nikkor), a także jasnym obiektywem o jeszcze krótszej ogniskowej. Przy czym będzie on wykorzystywany najrzadziej.
Choć zazwyczaj użycie lampy błyskowej jest niewskazane, to jednak w wielu sytuacjach umiejętnie użyta, może być bardzo pomocna. Najczęściej zachodzi potrzeba bardzo lekkiego doświetlenia, które pozwoli wydobyć nieco szczegółów, a jednocześnie nie burzy charakteru świateł scenicznych.
Balans bieli na koncertach rockowych nie stanowi żadnego problemu. Zakładając, że chcesz oddać prawidłowo ich kolor w żadnym wypadku nie możesz pracować na automatyce WB, bo nieszczęsny aparat przy takich zmianach koloru światła będzie każdorazowo próbował je korygować czego efekty będą nie do przyjęcia. Najczęściej, najwłaściwsze będzie ustawienie balansu na światło żarowe lub temperaturę nieco niższą.
D40x myślę, że da radę tylko szkiełko jakieś musi być lepsze od kita, najlepiej jasne albo z VR
Poniżej przykład z nocnego koncertu
D40x+N18-105VR
ISO 800, F 5,6 czas 1/15 ogniskowa 105mm
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/2288/dsc5005ox3.jpg)