Zobacz pełną wersję : d90+zestaw obiektywow itp. czy d90 kit
WItam jestem zupelnym laikiem w swiecie fotografii. Mam zamiar zajac sie amatorsko fotografią.
Postanowilem zakupic aparat Nikon d90. Teraz pojawil sie pierwszy dylemat czy kupic co mnie najbardziej kusi D90 kit z 18-105mm czy kupić taki zestaw http://www.allegro.pl/item535931821_nikon_d90_5_obiektywow_11_akcesorii_ fv_gwar_raty.html
Obawiam sie tego zestawu gdyz z tego co poczytalem obiektywy te nie sa jakies swietne a chyba lepiej kupic kita i samemu sobie dokupic to co sie potrzebuje. Doradźcie czy sie oplaca.
Czego chce robic zdjecia ?? hmmm narazie potrzebuje aparatu bardzo ogolnego. Sluzyl mi on bedzie napewno na codzien jakies widoki, zachody slonca, czasami na wycieczki. Uwielbiam zdjecia makro zatem napewno do tego tez bedzie mi sluzyl.
Jeszcze jedna rzecz pracuje dorywczo w sklepie sportowym i wykonuje zdjecia ciuchow i potem je obrabiam w domu. Niedlugo moze zaczne sesje z modelka ktora bedzie prezentowac ciuchy. W sklepie jest malo miejsca wiec pewnie przyda sie obiektyw z mala ogniskowa.
Zatem jak widzicie aparat do wszystkiego, makro, portrety krajobrazy imprezy rodzinne. Zaznaczam ze jest zupelnym laikiem w fotografi.
Ehhh ale sie rozpisalem, zatem doradźcie czy inwestowac w ten zestaw z obiektywami czy moze kupic d90 kita i dokupic potem obiektywy. Wiem ze napewno bede chcial miec Nikkora 50, podobno calkiem niezly do portretow. Czy kitowy obiektyw bedzie bardzo uniwersalny ? da rade nim zrobic jakies przyzwoite makro i czasem jakis portrecik.
Dzieki za pomoc :)
O matko .... ten zestaw ...... jest po prostu KOSZMARNY - szczerze Ci odradzam iście w tym kierunku
Tak patrzę i patrzę ale ja tam widzę trzy obiektywy a nie pięć... starość nie radość i chyba mi oczka wysiadają
Do autora pytania - nie licząc 50 1.8 to w tym zestawie nie ma nic wartego uwagi. Brałbym zestaw kitowy
Jak to 3 !! ;) przeciez jest tam dodatkowo "obiektyw szerokokatny 0.45" oraz "teleobiektyw x2" :) wiec bilans sie zgadza. Jest AZ 5 sztuk badziewia ;)
a do autora watku : kup D90 z kitem 18-105 naprawde zestawik jest super. Jeslinigdy nie miales lepszego aparatu, to ten powali Cie na kolana i bedziesz naprawde zadowolony.
Kup D90 + kit, popstrykaj troszkę i zdecyduj, czego Ci brakuje, a następnie powoli będziesz sobie dokupywał różne akcesoria czy obiektywy. Jedno jest pewne, zapomnij o tym "profesjonalnym" zestawie:mrgreen:
Dokładnie to 3 obiektywy, zapłon do elektroniki sterującej lampą błyskową, kartę no-name (być może niekompatybilna z D90) i trochę innego badziewia :-D Gdzie się tacy rodzą co takie oferty w ogóle tworzą.
wielkie dzieki. Wlasnie takich odpowiedzi oczekiwalem i tak tez myslalem ze kit bedzie lepszy.
Jeszcze pytanko czy warto inwestowac w Nikkora 50/1.8 majac ten kitowy obiektyw ? Lepszy bedzie do makro i portretow niz kit ?
Spokojnie, bez pośpiechu. Kupisz d90 z kitem i sprawdzisz czy Ci to co masz na chwilę obecną wystarczy. Następne szkła zawsze możesz dokupić przecież później. A tamten zestaw z alledrogo? Walizeczka i lampa rządzą :D
Stach2008
02-02-2009, 18:55
ten koleś z allegro po prostu wprowadza ludzi w błąd! Na dobra sprawę to allegro powinno usuwać jego aukcję ponieważ jest to manipulacja słowami kluczowymi co wprowadza nieświadomego klienta w błąd!
ten koleś z allegro po prostu wprowadza ludzi w błąd! Na dobra sprawę to allegro powinno usuwać jego aukcję ponieważ jest to manipulacja słowami kluczowymi co wprowadza nieświadomego klienta w błąd!
Popatrz na Ebay.co.uk; tam takiego badziewia na peczki.
D.Anihilati
02-02-2009, 20:53
Z tego co piszesz, na poczatku zakres 18-105 (w przeliczeniu 27-155 dla malego obrazka) powinien spokojnie pokryc zakres ogniskowych potrzebnych do fotografowania wymienionych przez Ciebie tematow. Nie ma sie co zastanawiac.
Swoja droga mozesz sprobowac przeliczyc sobie ten ich zestaw w dowolnym sklepie. Kwota wyjdzie Ci podobna, ale masz sprzet z Polski, z polska gwarancja.
Ponizej zestawienie jakie zrobilem na podstawie cen z polskich, sprawdzonych sklepow (nie jakies tam fotoj**y):
D90 + N18-55 - 2999 PLN
S70-300 - 550 PLN
N50 f/1.8D - 430 PLN
King telekonwerter 2x - 155 PLN
King szerokokatny konwerter 0.45x - 175 PLN
SDHC Kingstone 4GB - 30 PLN
Czytnik kart 6in1 (w tym SDHC) - 30 PLN
3 filtry (Hoya Standard UV + Hama PolCir + ...) - 22 + 55 + 40 = 117 PLN
lampa blyskowa (Metz 20) - 129 PLN
Torba - 40 PLN
2 pokrowce na obiektyw - 2 x 50 - 100 PLN
2 zaslepki na obiektyw - 2 x 20 - 40 PLN
Profesjonalny ;) statyw (unos ponad 2 kg) - 65 PLN
Mini statyw - 7 PLN
Zestaw czyszczacy - 25 PLN
walizka - bezcenna
------------------------------
Suma: 4892
Szymon-00
02-02-2009, 21:07
przepraszam ,że się podczepię ...mam pytanko
kupując d 90 zamierzając że będzie służył do fotografowania architektury,krajobrazów,zdjęcia w domu .
czy na początek lepiej kupić d90 +18-105 ?czy zrezygnować z obiektywu kitowego i kupić tamrona 17-50?Mam dylemat ponieważ tamrony często trafiają się wadliwe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Na Twoim miejscu wziąłbym 18-105, chyba że bardzo Ci potrzebne to 2,8 i masz możliwość dokładnego przetestowania Tamrona przed zakupem.
D.Anihilati
02-02-2009, 21:20
czy na początek lepiej kupić d90 +18-105 ?czy zrezygnować z obiektywu kitowego i kupić tamrona 17-50?
Polecam lekture: http://forum.nikon.org.pl/blog.php?u=680.
W sumie to z tego co piszesz przyslona f/2.8 nie jest Ci az tak niezbedna.
Porownaj:
D90 + N18-105 kosztuje ok. 3400 PLN
D90 - ok. 2700 PLN + T17-50 - ok. 1300 PLN - 4000 PLN
Roznica w cenie: 600 PLN.
Niewiele dokladajac mozesz pokusic sie o lampe blyskowa SB-600 - ok. 750 PLN, a pozytek bedzie o wiele wiekszy.
Szymon-00
02-02-2009, 21:24
Problem w tym ,że raczej nie miałbym możliwości przetestowania przed kupnem,ale z drugiej strony tamron jest jaśniejszy i dlatego mam ogromny dylemat
D.Anihilati
02-02-2009, 21:33
Problem w tym ,że raczej nie miałbym możliwości przetestowania przed kupnem,ale z drugiej strony tamron jest jaśniejszy i dlatego mam ogromny dylemat
Ale ile jasniejszy? Pewnie w porywach o 1 EV (nie wiem, jaki jest maksymalny otwor przyslony dla N18-105 przy ogniskowej 50). Biorac pod uwage, ze nie wskazujesz checi jakiegos szczegolnego rozmywania tla, to o wiele wiecej zyskasz na dodatkowej zewnetrznej lampie blyskowej.
SlaWasII
03-02-2009, 02:44
Profesjonalny statyw (no name).
I jeszcze to: "czas realizacji do 5 tygodni".
A "zdjęcia rzeczywiste"... opakowań, powaliły mnie na kolana.
Proponuję by założono specjalny dział forum, z nakazem publikacji tego typu linków.
Ja jako zupelny laik wlasnie wchodzac na ta aukcje bylem zaskoczony, powiedzialem wow. Ale chwila poczytania i wiedzialem ze oprocz aparatu to reszta nie jest warta uwagi no i chcialem sie upewnic wlasnie zakladajac ten temat.
Zatem moim zakupem bedzie d90 kit a potem powoli bede sam kompletowal sprzet.
a swoją drogą to rzeczona aukcja już zdjęta
SlaWasII
03-02-2009, 16:23
a swoją drogą to rzeczona aukcja już zdjęta
A to ciekawe...
Niedawno policja złapała oszusta, który sprzedawał sprzęt m.in. fotograficzny. Miał masę pozytywów, aż przyszedł dzień gdy chciał się zwinąć...
Uważajcie.
To chyba o Foto Japan chyba, a nie o Alledrogo
SlaWasII
03-02-2009, 17:08
Tym bardziej trza uważać. Na alledrogo też mogą być chętni do szybkiego wzbogacenia...
Kup D90 + kit, popstrykaj troszkę i zdecyduj, czego Ci brakuje, a następnie powoli będziesz sobie dokupywał różne akcesoria czy obiektywy. Jedno jest pewne, zapomnij o tym "profesjonalnym" zestawie:mrgreen
-------------------------------
To jest super rada.
Po zakupie lustrzanki i przełączeniu pokrętła z zielonego na M, zaczyna się wydawanie pieniędzy i to dużych pieniędzy, Więc jeśli to taka droga zabawa to lepiej, najpierw kupić D90 i jakiegoś kita, potem pstrykać i czytać.
no i zakupilem kita d90+karte san diska 8 Gb 20mb/s.
Jestem cholernie zadowolony :) Najfajniejsza rzecz to to ze bez gmerania w menu mozna wszystko ustawic w samym body. Spasowalo mi ustawienie przyciskow. Aparat jest naprawde swietny,
SlaWasII
05-02-2009, 16:39
Fajowo!
Jakie szkiełko?
Najfajniejsza rzecz to to ze bez gmerania w menu mozna wszystko ustawic w samym body. Spasowalo mi ustawienie przyciskow. Aparat jest naprawde swietny,
Hehe ja mialem dokladnie takie same odczucia, jak niedawno kupilem D90 (przesiadka z hybrydy Minolta). nie ma to jak ergonomia.
aaaa no i zabil mnie jeszcze AF, ta szybkosc po prostu jest genialna. Az ciezko mi pomyslec, ze moze byc jakis inny sprzet szybszy. A podobno sa.... :)
velaskez
05-02-2009, 17:04
Fajowo!
Jakie szkiełko?
No jak kit to zakładam że 18-105VR...:)
SlaWasII
06-02-2009, 10:00
No jak kit to zakładam że 18-105VR...:)
Masz rację! To przecie wynika z wątku.
Choć są jeszcze kity 18-200VR, 16-85VR... :)
mOOnlight78
06-02-2009, 10:20
No są inne kity, ale tak jak razem z D80 pojawił sie obiektyw 18-135 i głównie z nim w jendym pudełku jako kit D80tka była sprzedawana, tak wraz z D90 pojawił sie obiektyw 18-105 i to z kolei z nim sprzedawana jest głównie D90tka.
Biorąc pod uwagę powyższe oraz to co pojawiło się w wątku, kolega kupił najprawdopodobniej D90 wraz właśnie z N 18-105
D90 mam od miesiąca i wiem co to za radocha, teraz dokupiłem Sigmę 150-500, na jaśniejszy mnie jeszcze nie stać, ale na początek to jest aż za dobry.
oczywiscie szkielko mam 18-105mm. Daje rade nawet przyzwoite makro sie da z niego wycisnac. Zestawik naprawde swietny. nastepne szklo jakie kupie to bedzie Nikkor 50/1.8, a potem jakies typowo do makro ( no chyba ze pierscienie) a potem chyba telekonwerter jakis 2x i powinno byc ok. Ale to dalekie plany :)
Narazie czeka mnie kupno plecaka, statywu, filtra uv i pilota. Potem zaczne myslec co pierwsze.
Przy okazji od razu sie zapytam, czy te telekonwertery sa warte zakupu ? No i jak wyglada kupno pierscieni do makro czy sie oplaca, zdjecia wyjda ok ?
Aby nie bylo przeszukalem forum poczytalem, ale nie ma nigdzie jak sie ma przykladowo ten 18-105mm z pierscieniami makro do jakiegos taniego obiektywu typowo makro.
SlaWasII
06-02-2009, 20:12
Pierścienie do makro są gorsze od porządnego obiektywu do makro 1:1. Ja mam pierścienie ze stykami i da się tym robić niezłe foty. Niestety AF działa w bardzo wąskim zakresie i nie da się ostrzyć na większe odległości.
Do makro alternatywa tez jest zakup przejsciowki (20 zl?) i zalozenie odwrotne np. taniego 50 1.8.