PDA

Zobacz pełną wersję : Program do obróbki RAW ?

Robik
05-08-2006, 23:35
Witam !
Od niedawna zacząłem robić zdjęcia w RAW , a do obróbki używam NC dołączonego standardowo do zestawu z D50.
Mam pytanie jaki polecacie program do obróbki ? ...i tu zaznaczę , że chodzi mi o program dosć prosty z możliwością korekty naświetlenia , dobrego wyostrzania , kontrastu i to czego nie ma mój NC korekty balansu bieli ( barw ).
Wiem , że już były tego typu tematy , ale mnie chodzi o konkretną wersję polecanego programu , dlatego proszę o konkretną odpowiedź !
Pozdrawiam...

Jacek_Z
06-08-2006, 00:49
najlepiej zawsze najnowszą, koniecznie wersje po wypuszczeniu D50, by potrafił konwertować już z niego NEF (co body to zmiana nefa u nikona)
programy były już omawiane wszystkie. ważniejsze jest chyba czy sa darmowe czy płatne.

Kundzior
07-08-2006, 02:31
Camera RAW, Capture One, Nikon Capture ma w sumie wszystko co potrzeba.

Osobiscie uzywam Camera RAW z PSa.

zwolak
07-08-2006, 13:16
Bibble jest bardzo szybki i ma wszystko to czego wymagasz.

PaSkal
07-08-2006, 13:38
1. Rawshooter Essentials 2006 - Chyba jeszcze do ściągnięcia z www.pixmantec.com To jest b. dobry, szybki program do obróbki NEFów, w tym z D50. Ma wszystkie wymienione przez Ciebie opcje.
Prosty w użyciu, ale nie ma: kadrowania, prostowania horyzontu, korekcji zniekształceń (beczka, poduszka) i krzywych.

2. Adobe Lightroom Beta - do ściągnięcia ze stron Adobe za darmo. Ma działać do ok. początku 2007 r.

Ww. Pixmanteca kupiło właśnie Adobe, więc pewnie ta technologia wejdzie do Lightrooma.

Paweł

Kundzior
07-08-2006, 15:12
RAWShooter ma prostowanie horyzontu i kadrowanie, PaSkal postudiuj deko ten program. Pozatym Mi wydaje się że RAWShooter jest wyjątkowo beznadziejnie czerstwy. NIE POLECAM.

PaSkal
07-08-2006, 15:36
RAWShooter ma prostowanie horyzontu i kadrowanie, PaSkal postudiuj deko ten program.

Premium (płatny) owszem. Ja, o ile mnie oczy i palce nie mylą, piszę o Essentials (darmowym). A RSE postudiowałem już tak nawet na ćwierć kilo :P

Pozatym Mi wydaje się że RAWShooter jest wyjątkowo beznadziejnie czerstwy. NIE POLECAM.

Wolny wybór. Co w nim jest takie czerstwe, jeśli można zapytać?

Czerstwy dla mnie to jest NC i całe, pożal się Boże, oprogramowanie, które wyszło spod ręki naszej ukochanej firmy. Komputer mam niekiepski, a jak uruchamiałem NC to odnosiłem wrażenie, że pływam w miodzie.
Tzn. nie mam nic przeciwko funkcjom NC, ale jego błyskawiczna zwinność mnie osłabia.

P.

Kundzior
07-08-2006, 21:44
U mnie RAWShooter jakos dziwnei ustawia balans bieli. I za duzo zdjec niz zwaliłem a niby były OK w momencie konwersji do JPG. Nie miałem essential ale miałem premium.

U mnie NC śmiga pięknie, może kwestia sprzętu. Zdjecia które nie potrzebują większej obróbki wywołuje NCem. :)

mcc
11-08-2006, 13:05
Jest cos pod Linuxa?

PaSkal
11-08-2006, 13:21
Na przykład.

http://www.bibblelabs.com/

Poguglać trochę tylko...

mcc
15-08-2006, 15:23
Kosztuje niestety :-(