Zobacz pełną wersję : Tworzenie wlasnego portfolio na www
Mam teraz troche czasu i przymierzam sie do stworzenia wlasnej stronki internetowej a wlasciwie swojego portfolio. Czy moglby mi ktos poradzic jaki program bylyb dobry do tworzenia takich stron i jak najlepiej sie do tego zabrac? Gdzie zdjecia moglbym otwierac pojedynczo ale rowniez z prezentacja (diashow) , gdzie mozna by wpisywac swoje komentarze itd. Praktycznie adres www juz mam miejsce na serwerze rowniez....teraz tylko musze stworzyc stronke. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Użyj jakiegoś gotowego szablonu jeśli kompletnie nie wiesz o co chodzi, ale to i tak będzie wymagało chwili poszperania. Dobrych programów do tworzenia stron jest mnóstwo - od Notepada, po Dreamweavera. Szczegóły opisane w internecie :)
Jeśli chcesz to mieć zrobione dobrze - zatrudnij specjalistę, a jeśli strona ma być bardziej dla frajdy, możesz faktycznie sam próbować.
Z tym próbowaniem samemu może być problem - takie strony zazwyczaj wyglądają ... nooo ... jak większość stron na republika.pl :)
Faktycznie lepiej zatrudnić kogoś kto to potrafi. Dodatkowo może Ci machnie jakiś banalny system zarządzania treścią w PHP co by w stronie było trochę życia.
Sam program tego za Ciebie niestety nie zrobi. Wypada umieć xHTML, CSS, Photoshopa, mieć pojęcie o cięciu grafiki na potrzeby stron, PHP też jest przydatne :)
Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie jest zlecenie tego komuś - nie koniecznie musi być to profesjonalna firma. Poszukaj jakichś freelancerów, często licealiści lub studenci pierwszych roczników robią takie rzeczy "po kosztach" bo niejako budują sobie portfolio :)
Sam mam w planach stworzenie CMS'a pod takie fotoportfolio (bo będę dwa robił dla znajomych) ale trochę czasu minie bo mam kilka innych rzeczy najpierw na liście "do zrobienia" :)
Witam!
Moge polecic dwa darmowe serwery na ktorych mozna latwo stworzyc wlasna
galerie/portfolio bez znajomosci jakichkolwiek jezykow programowania, itp..
Mysle, ze na poczatek to powinno wystarczyc.
Serwey sa darmowe i prawie nie zasmiecaja stron reklamami itp...
1. http://www.own-free-website.com/ - 1GB za darmo ale nie ma slideshow
(adres ma postac np. www.kowalski.page.tl)
2. http://members.webs.com/ - pojemnosc mniejsza - ok 50 MB, ale lepiej
rozwiazana czesc dot. prezentacji zdjec, tworzenia albumow itp... - jest slideshow!
(adres ma postac np. www.kowalski.webs.com, ale pozna zastosowac swoja domene np.
www.kowalski.com.pl, itp.)
I jak to wyglada w praktyce:
Ad.1 www.fotholand.page.tl
Ad.2 www.bieszczady2008.webs.com
Powodzenia
McE
Oooo, ja też skorzystam :)
Jakiej wielkości zdjęcia zazwyczaj się zamieszcza, żeby nie otwierały się godzinami ale jakośc, żeby pozostała jak najlepsza?
Oooo, ja też skorzystam :)
Jakiej wielkości zdjęcia zazwyczaj się zamieszcza, żeby nie otwierały się godzinami ale jakośc, żeby pozostała jak najlepsza?
Trudno jednoznacznie powiedziec...
Np. na serwerze #1 wstawilem 750 pix podstawy (200-300 kB) - jak wiecej to
sa automatycznie re-skalowane i wychodzi kaszana.
Na #2 zalezalo mi na wielkosci wiec dalem 1200 pix podstawy i waga 300-400 kB.
Generalnie najlepiej metoda prob i bledow sprawdzic co cie zadowala.
pozdro
McE