PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 17-55 i holder slim

mmx
02-02-2009, 00:10
Witam,

proszę o odpowiedź zorientowanych bo nie mogłem znaleźć:

czy holder Cokin P szerokokątny winietuje z tym obiektywem i dalej trzeba piłować pilnikiem, czy jest ok?

- holder zwykły winietuje do 20mm - sprawdziłem

pozdrawiam,
Maciej Maciejewski

morzon
05-02-2009, 10:40
Do 20mm winietuje? Ja używałem przy 18 i nie zauważyłem w sumie winietowania...
Mam jeszcze 16mm ale już Ci nie poradzę, bo spiłowałem na potrzeby 10-20 :P

jarek76
05-02-2009, 13:41
Spiłuj sobie zwykły holder w ten sposób i nie będzie winietować
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57833

RBT
05-02-2009, 18:42
Szerokokątny nie winietuje.

mmx
06-02-2009, 20:51
Witam,

dziękuję za odpowiedzi,

S4INT: tak, winietuje, chociaż winietowanie to może złe słowo - poniżej 20mm widzę po prostu holder w wizjerze (cały czas mówię o przypadku połączenia z Nikkor 17-55, być może z twoim 16-85 jest ok nawet przy 16mm)
jarek76: właśnie chodziło mi o to aby nie trzeba było piłować:-)
RBT: dzięki, o to mi chodziło

pozdrawiam,
Maciej Maciejewski

Anion
13-11-2009, 11:59
Pozwolę sobie odgrzebać nieco wątek. Tak się składa, że właśnie nabyłem N17-55 i mam również system cokina typu P (a więc standardzik). I teraz chciałbym się upewnić, czy aby nie dostać winiety na tym szkle z podpiętym filtrem muszę:
a) zmienić cały system na cokin Z,
b) dokupić mocowanie 77mm i holder szerokokątny (wtedy pojawia się problem z podpięciem drugiego filtra),
c) czy mocowania firm konkurencyjnych (np. Lee) maja jakieś zmyślne rozwiązania niwelujące winietę

Dodam, że nie interesują mnie jakiekolwiek przeróbki, piłowania czy doklejania.

jarek76
13-11-2009, 15:42
Pozwolę sobie odgrzebać nieco wątek. Tak się składa, że właśnie nabyłem N17-55 i mam również system cokina typu P (a więc standardzik). I teraz chciałbym się upewnić, czy aby nie dostać winiety na tym szkle z podpiętym filtrem muszę:
a) zmienić cały system na cokin Z,
b) dokupić mocowanie 77mm i holder szerokokątny (wtedy pojawia się problem z podpięciem drugiego filtra),
c) czy mocowania firm konkurencyjnych (np. Lee) maja jakieś zmyślne rozwiązania niwelujące winietę

Dodam, że nie interesują mnie jakiekolwiek przeróbki, piłowania czy doklejania.

a) raczej drogi interes :)
b) tu pomoże tylko piłowanie albo używasz 1 filtr
c) nie po prostu te systemy mają większe holdery i większe filtry i to wystarczy
http://www.raysfoto.pl/defaultpage.aspx?shopname=raysfoto&pageId=0&idHosta=124&idNadAlbumu=1722