Zobacz pełną wersję : Nikkor 17-55 i holder slim
Witam,
proszę o odpowiedź zorientowanych bo nie mogłem znaleźć:
czy holder Cokin P szerokokątny winietuje z tym obiektywem i dalej trzeba piłować pilnikiem, czy jest ok?
- holder zwykły winietuje do 20mm - sprawdziłem
pozdrawiam,
Maciej Maciejewski
Do 20mm winietuje? Ja używałem przy 18 i nie zauważyłem w sumie winietowania...
Mam jeszcze 16mm ale już Ci nie poradzę, bo spiłowałem na potrzeby 10-20 :P
Spiłuj sobie zwykły holder w ten sposób i nie będzie winietować
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57833
Szerokokątny nie winietuje.
Witam,
dziękuję za odpowiedzi,
S4INT: tak, winietuje, chociaż winietowanie to może złe słowo - poniżej 20mm widzę po prostu holder w wizjerze (cały czas mówię o przypadku połączenia z Nikkor 17-55, być może z twoim 16-85 jest ok nawet przy 16mm)
jarek76: właśnie chodziło mi o to aby nie trzeba było piłować:-)
RBT: dzięki, o to mi chodziło
pozdrawiam,
Maciej Maciejewski
Pozwolę sobie odgrzebać nieco wątek. Tak się składa, że właśnie nabyłem N17-55 i mam również system cokina typu P (a więc standardzik). I teraz chciałbym się upewnić, czy aby nie dostać winiety na tym szkle z podpiętym filtrem muszę:
a) zmienić cały system na cokin Z,
b) dokupić mocowanie 77mm i holder szerokokątny (wtedy pojawia się problem z podpięciem drugiego filtra),
c) czy mocowania firm konkurencyjnych (np. Lee) maja jakieś zmyślne rozwiązania niwelujące winietę
Dodam, że nie interesują mnie jakiekolwiek przeróbki, piłowania czy doklejania.
Pozwolę sobie odgrzebać nieco wątek. Tak się składa, że właśnie nabyłem N17-55 i mam również system cokina typu P (a więc standardzik). I teraz chciałbym się upewnić, czy aby nie dostać winiety na tym szkle z podpiętym filtrem muszę:
a) zmienić cały system na cokin Z,
b) dokupić mocowanie 77mm i holder szerokokątny (wtedy pojawia się problem z podpięciem drugiego filtra),
c) czy mocowania firm konkurencyjnych (np. Lee) maja jakieś zmyślne rozwiązania niwelujące winietę
Dodam, że nie interesują mnie jakiekolwiek przeróbki, piłowania czy doklejania.
a) raczej drogi interes :)
b) tu pomoże tylko piłowanie albo używasz 1 filtr
c) nie po prostu te systemy mają większe holdery i większe filtry i to wystarczy
http://www.raysfoto.pl/defaultpage.aspx?shopname=raysfoto&pageId=0&idHosta=124&idNadAlbumu=1722