Zobacz pełną wersję : Sterowanie lampami przy wyzwalaniu radiowym
pJarosław
01-02-2009, 21:51
Witam, mam pytanko czy moje body D90 będzie miało możliwość zmiany parametrów lamp SB-600 przy wyzwalaniu radiowym? Wiem, że zostanie tylko manual, ale czy dosłowny:) ? I czy kupić tani radiowy wyzwalacz, czy SG-3IR ? Na początek:-D
radiem tylko wyzwolisz a regulować moc lampy bedziesz na piechotę.
I czy kupić tani radiowy wyzwalacz, czy SG-3IR ? Na początek
Na początek to nie musisz kupować nawet nic... CLS załatwi sprawę zdalnego wyzwalania (i sterowania parametrami). Lampę wbudowaną w trybie commander dajesz na '--' i jej światło z błysków sterujących na zdjęciu będzie niemal niewidoczne (w pewnych warunkach jest zauważalne). Błysku głównego z niej w takim wypadku nie ma. Ale ogólnie SG-3IR to dobra rzecz.
Przeczytaj to
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85197
Polecam najpierw pobawić się tym, co już masz w puszce i sabinkach. Czyli CLSem. Ewentualnie później zastanawiać się, czy inwestować dalej, czy nie ma sensu (kwestia absolutnie indywidualna, każdemu według potrzeb).
da, do 600-ki wystarczy lampa wbudowana i CLS. a do tego masz wtedy możliwosc regulacji mocy blysku (i to zarówno TTL jak i M).
Witam, mam pytanko czy moje body D90 będzie miało możliwość zmiany parametrów lamp SB-600 przy wyzwalaniu radiowym? Wiem, że zostanie tylko manual, ale czy dosłowny:) ? I czy kupić tani radiowy wyzwalacz, czy SG-3IR ? Na początek:-D
nie wiem czy wiesz, ale tytułem wyjaśnień:
CLS to nie komunikacja radiowa, a przedbłyski.
Używając CLS możesz zmienić parametry lampy (obojętnie w M czy w TTL). Używając dokupionego radia - nie.
Zbigniew
02-02-2009, 17:03
Poczytaj trzy wątki przyklejone w dziale lampy błyskowe, które dotyczą zdalnego błyskania. Generalnie masz już zestaw gotowy do pracy i nie musisz niczego nowego kupować, aby zacząć zabawę ze strobingiem - wystarczy odpowiednio ustawić aparat i lampy.
pJarosław
06-02-2009, 22:55
Witam, wielkie dzięki za podpowiedzi, zapoznałem się z lekturą i kupię ten filtr na wbudowaną i może też ten wyzwalacz radiowy bo wyczytałem, że CLS Nikona nie zawsze daje rade. No, ale koledzy nie ma to jak wasze doświadczenie:) Pozdrawiam