Zobacz pełną wersję : 70-200 f2,8 - luzy na bagnecie
mam od 2 m-cy - najpierw z D90 teraz z D700 i jakiś tydzień temu zauważłem luz jak jest założony na body.
Luz polega na tym, że po zapięciu można obiektyw obrócić o jakieś 1/4 ~ 1/2 mm - niby nic ale żaden inny obiektyw tego nie robi. Objaw ten występuje na D90 i D700 więc to nie wina mocowania body tylko czegoś na bagnecie obiektywu.
Co o tym sądziecie - czy warto dawać do serwisu czy poczekać ?
mnie to bardzo denerwuje bo boję się, że coś rozwalę w body przez ten luz
podejrzewam, że coś ma to wspólnego z jego wagą ale przy tej cenie to chyba powinni takie rzeczy dopracować albo to wada tylko mojego ...
sprocket
01-02-2009, 20:03
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82239 zobacz to.
mam od 2 m-cy - najpierw z D90 teraz z D700 i jakiś tydzień temu zauważłem luz jak jest założony na body.
Luz polega na tym, że po zapięciu można obiektyw obrócić o jakieś 1/4 ~ 1/2 mm - niby nic ale żaden inny obiektyw tego nie robi. Objaw ten występuje na D90 i D700 więc to nie wina mocowania body tylko czegoś na bagnecie obiektywu.
Co o tym sądziecie - czy warto dawać do serwisu czy poczekać ?
mnie to bardzo denerwuje bo boję się, że coś rozwalę w body przez ten luz
podejrzewam, że coś ma to wspólnego z jego wagą ale przy tej cenie to chyba powinni takie rzeczy dopracować albo to wada tylko mojego ...
Ja bym się tym nie przejmował, też tak mam i to ze wszystkimi puszkami. Chyba jego taka uroda ( waga ). Jak się spotkamy na następnym plenerku to sobie porównasz z moim.
Sowulus12
01-02-2009, 20:13
Ja mam dokładnie to samo z D300 i N17-55 f/2.8 - jest mały luz i z tego co poczytałem na forum to jest normalne, ale jak na D300 zakładam N50 f/1.8 to luzu nie ma. 17-55 z body D70s tego luzu nie ma, natomiast z D70s używałem jakiś czas Sigmy 70-200 f/2.8 i z tym szkłem był luz na bagnecie tak że nie wiem od czego to zależy.
dzięki za info - w takim przypadku też sobie odpuszczę i nauczę się z tym "żyć" :)
przy 24-70 2,8 też nie mam ale pewno do czasu kiedy to zauważę
Norma, tak samo jak luz Sabinki w sankach :)
Sowulus12
01-02-2009, 20:49
Norma, tak samo jak luz Sabinki w sankach :)
Dokładnie.
Weź pod uwagę wagę obiektywu. Moja sigma nad70s też ma. Zapomnij, rób zdjęcia.
Miałem tak w zestawie d80+70-200, mam tak w zestawie 5d + 70-200.
Wkurza mnie to... i nic poza tym ;)
Na zdjęcia wpływu nie ma. Więc ciesz się robieniem ich.
Miałem to samo z D200 i teraz też to mam - poprostu żyję z tym ;-)
Uff, a ja naszczescie nie mam. Wszystko jest idealnie dopasowane. :)
sprocket
02-02-2009, 15:26
Beson nie chce cie martwic ale kazdy ma;), nawet tak dobrze spasowany 50mm 1,8 posiada ten luz, bolczyk ktory wskakuje w otwor obiektywu musi posiadac troszke luzu i naczej by sie zacinal.
:D To ja najwidoczniej slepy jestem albo nie przejmuje sie *******ami. Bo w sumie klocic sie nie chce. :P
:D To ja najwidoczniej slepy jestem albo nie przejmuje sie *******ami. Bo w sumie klocic sie nie chce. :P
Przykręć 70-200 do d2x i mocno rusz szkłem wokół osi. Jestem pewny, że się minimalnie przekręci wokół własnej osi :)
Aberrator
04-02-2009, 18:41
F100 & D200+80-200 2.8 tez wyluzowany:), a tak na marginesie (nie jestem specjalista w tej dziedzinie) ale jest cos takiego jak rozszerzalnosc cieplna materialow-czyzby takie "luzne" spasowanie elementow bagnet-obiektyw nie uwzglednialo walsnie tej wlasciwosc, moze jakis innzynier metalurg-fotograf sie wypowie. A jak byscie tak na sahare pojechali i chcieli zmienic nagle obiektyw:)
sprocket
04-02-2009, 19:19
No ja moge cos powiedziec bo sprawdzalem ten objaw przy roznicy 55st.C i jest tak samo ;)
Mariusz888
01-06-2010, 14:33
Odkopię staroć ;) Na D80/D200/D3 mój 24-70 nie miał bądź nie ma luzów - dziś przyszło D700 i luz mały mam ;) nie jest to fajne ale skoro piszecie że to norma i nie ma się tym co stresować to chyba dam sobie spokój nie? I może po prostu będę robił zdjęcia ;) a tak jeszcze na marginesie - ktoś zauważył jakieś problemy wynikające z tych luzów? Tzn powiększanie się ich albo błędy w komunikacji puszka/szkło? ;)
EDIT
Dodam jeszcze że w to D700 wchodzi dużo ciaśniej niż w inne puszki (a co więcej inne szkła tak nie mają ;) ) - może taka "uroda" dokładności XXIw? ;)
Leatherface
01-06-2010, 14:44
Ehh, też to mam z 70-200 ale po przeczytaniu tego wątku nie zakładałem nowego ;) Rób zdjęcia i olej temat, IMO nie ma żadnego wpływu na funkcjonowanie całości.
Slawek Wojtczak
01-06-2010, 16:49
No ja tez mam taki luz w d300 + af-s 300/4. Trochę mnie to wkurza bo szkło dość ciężkie i często to wyczuwam:)
Niestety u mnie przy D90 i S300/2.8 występuje to samo :(
U mnie z 80-200 i 70-200 luz na d700 jest i basta.
Mariusz888, mi to szkiełko też lata delikatnie na bagnecie D700. Ale olałem sprawę bo problemów z komunikacją nie ma. Te luzy to pikuś przy wspomnianych w innym wątku luzach w 85/1.4.
Slawek Wojtczak
01-06-2010, 19:17
Ooo, zapomniałem dodac, że ani razu nie wystąpił mi problem z komunikacją:)
PS: a te luzy raczej nie powinny się powiększać;)
Mariusz888
01-06-2010, 19:18
OK dzięki za informacje :) to w takim razie się nie przejmuję :)
Slawek Wojtczak
02-06-2010, 20:51
Pozwólcie, że ja się jeszcze o cos spytam;) A ten luz chodzi dość ciężko czy raczej nie sprawia dużego oporu?:)
Mariusz888
02-06-2010, 20:55
U mnie w tym D700 + 24-70 raczej trzeba dosyć mocno złapać jedno i drugie - nie jest to taki luz żeby to goniło - trzeba tym trochę mocniej spróbować ruszyć - przy słabszym złapaniu tego to pewnie nawet nie da się tego wyczuć ;)
u mnie też jest looz na 70-200
U mnie w tym D700 + 24-70 raczej trzeba dosyć mocno złapać jedno i drugie - nie jest to taki luz żeby to goniło - trzeba tym trochę mocniej spróbować ruszyć - przy słabszym złapaniu tego to pewnie nawet nie da się tego wyczuć ;)
Mariusz888, poruszaj tak zdecydowanie ze 100-200 razy, a jestem pewien, że będzie lżej niż na początku . :D
Slawek Wojtczak
02-06-2010, 21:02
A u mnie chodzi właśnie lekko i jest to trochę denerwujące, bo szkło (300/4) trochę waży:)
Mariusz888
02-06-2010, 21:05
Mariusz888, poruszaj tak zdecydowanie ze 100-200 razy, a jestem pewien, że będzie lżej niż na początku . :D
Tzn nie wiem czy napisałeś to tak żeby zrobić mi zagwozdkę czy tak będzie faktycznie ;) bo ja to złapałem i tak sprawdziłem raz - normalnie to nie trzymam na chama szkła i kręcąc puszką... ;) bagnet jednak z plasteliny nie jest ale ja też nie pastwię się nad sprzętem ;)
Slawek Wojtczak
02-06-2010, 21:12
U mnie jest tak, że jak cały zestaw czyli d300 + 300/4 odwrócę do góry to puszka minimalnie sie przekreca.
Mariusz888
02-06-2010, 21:13
Eee no to u mnie obiektyw względem puszki obraca się wzdłuż własnej osi pewnie nie więcej jak 0,5mm i to tak grubo licząc chyba ;)
Slawek Wojtczak
02-06-2010, 21:17
Mariusz u mnie jest podobnie, tylko że chodzi to lekko:)
Mariusz u mnie jest podobnie, tylko że chodzi to lekko:)
Sławek - miałem wczoraj w ręku taki zestaw D90 +300/4. Twój obiektyw to spacerowe piórko w porównaniu do mojego 3,5kg szkła :-P :(
Ps. Czy jest to normalne w Nikkorze 300mm F4 AF-S, że podczas pacy autofocusa jest taki dziwny świst, lekki hałas?
Slawek Wojtczak
02-06-2010, 21:25
Ps. Czy jest to normalne w Nikkorze 300mm F4 AF-S, że podczas pacy autofocusa jest taki dziwny świst, lekki hałas?
To chyba normalne:) Ja tak mam. Pytałem się innych użytkowników tego szkła, u nich jest podobnie:)
wszystkie elementy mechaniczne współpracujące ze sobą mają tzw "luz roboczy"
spasowanie "na ciasno" ważącego swoje, body z ciężkim obiektywem prędzej czy później skończyłoby się odkształceniem/pęknięciem, któregoś z elementów. Luz powinien być.
Oczywiście jeżeli ten luz nie powoduje przerwania komunikacji body - obiektyw.
Slawek Wojtczak
02-06-2010, 21:34
Oczywiście jeżeli ten luz nie powoduje przerwania komunikacji body - obiektyw.
Swój zestaw używam od 7 miesięcy i ani razu nie wystąpił brak komunikacji:)
Tak więc chyba mogę spać spokojnie?;)
Tomiberyk
28-10-2016, 19:39
Po tygodniu użytkowania nikkor 14-24 , zauważyłem luz kiedy był podpięty do D7200..wcześniej nie odczuwałem tego z żadnym obiektywem..próbowałem mocniej dociskać , być może nie potrzebnie. Już miałem pisać do sklepu reklamację ale trafiłem na ten wątek. Wszystko wskazuje na to że tak ma być. Sprawdziłem wszystkie szkła na każde wykazuje minimalny luz na obu body które posiadam. Jednak na 14-24 jest największy i wzbudzający zaniepokojenie.
Moim zdaniem taki luz musi być, bo inaczej w wysokiej temperaturze ( latem na słońcu ) obiektyw mógłby się całkowicie zablokować. Miałem taki przypadek, ale w zimie. A było to tak: ze 2-3 godziny chodziłem na dużym mrozie za żubrami, było ok. -10 mrozu. Jak już zmarzłem porządnie, poszedłem do nagrzanego samochodu i jak chciałem zmienić obiektyw za żadną cholerę nie dał się wykręcić. Myślałem, że coś po prostu pękło i się zablokowało.Szybko jednak przypomnialem sobie lekcje fizyki i pomyślałem, że to pewnie różna rozszerzalność cieplna bagnetu i gniazda obiektywu ma coś z tym wspólnego. I rzeczywiście - po wystawieniu sprzętu na mróz po kilkunastu minutach obiektyw wyjąłem bez problemu. Także luz musi być. :)