Zobacz pełną wersję : Wizjer D50 a D70?
Witam.
Może mi ktoś wyjasni na czym polegają różnice pomiędzy wizjerami D50 a D70.
Na DPREVIEW doczytałem że są to całkiem różne konstrukcje i tylko tyle.
Nie mam żadnego z tych aparatów a do najbliższego sklepu jest ze trzy dni drogi.
Bardzo proszę użytkowników o kilka słów porównania.
Dziękuję i pozdrawiam.
oba ciemne jak tunele :( po F70 będzie ci sie wydawało, że wpadłeś do studni :lol:
Wizjer D2x to epika. D200 liryka. D50 i D70, niestety dramat. :) Z tego co zauwazylem wizjery D50 i D70 raczej sie nie roznia.
a zajrzyj do F100, to nie jest wizjer, to jest ekran kinowy :lol:
To co mnie głównie powstrzymało w zakupie D70s w czerwcu br. to był właśnie wizjer, porównując go do F80 to duża różnica, skorzystam z porównania Alfa , ekran kinowy.
D200 ma również słabszy wizjer niż F80, porównywałem w sklepie, ale lepszy niż w D70s. Nie sądzę żeby D80 był wyposażony w lepszy wizjer niż D200. A więc nadal pewnie problem.......dodam że F100 nigdy nie miałem w rękach.
wlopis, i nie bierz! bo się załamiesz i nigdy już nie będziesz chciał niczego innego :lol:
po krotkiej przygodzie w wakacje z analogiem jak chwycilem d70 to jakos sie nie moglem polapac... a az takeij strasznej roznicy w moim odczuciu na korzysc d200 nie ma... no ale mozze jakos mi sie nie rzucilo w oczy...
wlopis, i nie bierz! bo się załamiesz i nigdy już nie będziesz chciał niczego innego :lol:
.taaaaaaaaaaaka różnica ?????? To co na to użytkownicy D70/D70s ? Widzą co fotografują ? Teraz zauważam że porównanie do studni ma sans :shock:
Bez przesady :) Widac :) Nie mniej jednak wizjer D200 jest lepszy. Co do wizjerów F80 tki - tam jest po prostu wieksza klatka, to i wiekszy wizjer. Ot, fizyka.
Czekam na D80-kę, kiedyś trzeba zrobić pierwszy krok w kierunku fotografii cyfrowej,
obecnie bawiem się w pseudo bo sam skanuję swoje negatywy na Dualu IV
jak odłożyłem F100 i spojrzałem przez D50, to wydawało mi się, że jest noc :shock: :lol: ale jakieś tam światełko w tunelu jest 8)
dzięki za optymizm, będę rozważał zakup cyfry ( oczywiście Nikona ) ale po premierze D80, myślę że do wtorku warto poczekać, będzie mam nadzieję wszystko wiadome
No to kiszka , skoro takie kiepskie widoki przez D50/D70 trzeba myśleć o D100. Choć to dziadek ale może światło lepsze. Nie chcę popełnic po raz drugi tego samego błędu.Kupiłem F65 bo chciałem miec podgląd GO. Funkcja jest , tyle że nic nie widać. F70 niema tego ale za to jak pięknie widzę. Z tego co piszecie wnioskuję ,że puszki typu D50/ D70 niestety bardzo nas krzywdzą . Ostatecznie w ciemnych okularach też można robić foty ale czy to ma sens?
No to kiszka , skoro takie kiepskie widoki przez D50/D70 trzeba myśleć o D100. Choć to dziadek ale może światło lepsze. Nie chcę popełnic po raz drugi tego samego błędu.Kupiłem F65 bo chciałem miec podgląd GO. Funkcja jest , tyle że nic nie widać. F70 niema tego ale za to jak pięknie widzę. Z tego co piszecie wnioskuję ,że puszki typu D50/ D70 niestety bardzo nas krzywdzą . Ostatecznie w ciemnych okularach też można robić foty ale czy to ma sens?
Wizjery w tych puszkach i owszem to kiszka ale da się nimi robić zdjęcia. Można też zamiast tego w nieskończonnośc czekać na idealną puszkę przed ekranem komputera.
Powodzenia w oczekiwaniach.
Nie jest tak źle. Myślę , że moja F70 jeszcze wytrzyma sporo.
Z pewnością więcej niż ten komputer przy którym teraz siedzę.
Władca Pixeli
05-08-2006, 17:42
A czy ktoś porównywał D200 z D70 ale z dodanym DK-21M?
Władca Pixeli, problem z wizjerem w D70 polega raz - na wielkości, dwa - na ciemności. Powiększając rozwiązujemy tylko jeden problem.
BTW - słyszałem, że w D70 lepiej niż DK-21M sprawdza się DK-17M zainstalowane na adapterze 2370...
Władca Pixeli
05-08-2006, 18:28
Władca Pixeli, problem z wizjerem w D70 polega raz - na wielkości, dwa - na ciemności. Powiększając rozwiązujemy tylko jeden problem.
Pesymista powie - został nam jescze jeden problem
Optymista powie - jeden problem został rozwiązany :mrgreen:
Pesymista powie - został nam jescze jeden problem
Optymista powie - jeden problem został rozwiązany :mrgreen:
I tu się zgadzam - wszyscy narzekają, jakie to w tych D50/70 wizjerki małe i ciemne, a jakoś nikt na forum nie wspominał o wizjerach powiększających, nie mówiąc o matówkach rozjaśniających :lol:
cypherdid
05-08-2006, 22:23
heh..jedni mają superjasne wizjery w super lustrach...a inni mają świateło w tunelu ktore potrafią opanować tworząc piękne obrazy...nie aparat robi z człowieka fotografa..a tym bardziej wizjer
cypherdid, ale o ile przyjemiej się pracuje 8)
MzMarcin
06-08-2006, 03:21
ALF,
"cypherdid, ale o ile przyjemiej się pracuje"
hehe fakt, ale też "fakt" tym bardziej się w "plenerze" nie przyjemniej pracuje tym lepsze fotki... serio... braki pozwalają się skupić... naddatek "przyjemności" pozwala nam się otworzyć...
Witam, piszę tu pierwszy raz, choć czytam już od jakiegoś czasu.
Właśnie noszę się z kupnem zapewne D50 + tamron 17-50 (powiedzcie czy to dobry zestaw, ale ja nie o tym).
Byłem ostatnio w EURO i mieli tam D50 ale bez naładowanego akumulatora, spojżałem przez wizjer i udeżyła mnie ciemność (tak, zdjąłem zaślepkę:) ), ale mały rozmiar niespecjalnie .
Z góry przepraszam za moje laickie pytanie: Czy po włączeniu wizjer się rozjaśnia?
Przesiadam się z zenita teraz pod ręką mam tylko 12xp jak ma się jego wizjer do tego z D50 (o ile coś się zmienia po włączeniu)
Co do matówek rozjaśniających - to żart? jeśli nie dobrze by było rozwinąć kwestię :)
pozdrawiam,
Trevor
Czy po włączeniu wizjer się rozjaśnia?
Tak. A konkretnie - po włożeniu akumulatora.
Trevor, zacznę od końca - nie to nie jest żart. Istnieją matówki do ostrzenia ręcznego z klinem i mikrorastrem, matowane laserem w superprecyzyjny sposób, dzięki czemu są jaśniejsze niż standardowa matówka D50. Zastosowanie takiej matówki wiąże się z koniecznością wprowadzenia na stałe korekcji ekspozycji, bo oczywiście wskazania światłomierza są przez nią zafałszowywane, ale to stosunkowo niewielki problem.
Matówki takie oferuje np. Katz eye:
http://www.katzeyeoptics.com/cat--Nikon-DSLRs--cat_nikon.html
Niestety w cenie niemałej. W Polsce można pogadać z niejakim Andree z forum CB, który wykonuje podobne maleństwa na zamówienie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=8969&highlight=mat%F3wka
Pytanie #2 - matówka w D50 rozjaśnia się po włożeniu baterii. Tak czy owak, wizjer ten nie jest zbyt jasny, IMHO głównie dlatego, że - aby zaoszczędzić -w korpusach D50/70 zastosowano wizjer lustrzany a nie pantapryzmatyczny.
j_szczygiel
08-08-2006, 19:27
Trevor
Pytanie #2 - matówka w D50 rozjaśnia się po włożeniu baterii. Tak czy owak, wizjer ten nie jest zbyt jasny, IMHO głównie dlatego, że - aby zaoszczędzić -w korpusach D50/70 zastosowano wizjer lustrzany a nie pantapryzmatyczny.
Czornyj, D70 ma wizjer na pryzmacie, D50 owszem na pentagonalnym ukladzie luster (pentamirror) :)
j_szczygiel, na dpreview jest błąd. To jest układ luster. Tak stoi w oficjalnych materiałach ze strony Nikona:
http://www.nikonusa.com/fileuploads/pdfs/D70s_FINAL.pdf
Tak też podpowiada zdrowy rozsądek.
j_szczygiel
08-08-2006, 23:34
cholera, rzeczywiscie :shock: sugerowalem sie dpreview (po premierze czytalem test), a pozniej tekst z fotopolis... widac jak jedni sciagaja bledne info z drugich :D
Zwróćcie uwagę że w klasycznych lustrzankach matówki są większe, a w DSLR-ach mniejsze. Wystarczy zajrzeć do puszek. Mniejsza matówka, mniej swiatła i od razu ciemniej.