PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - jak ustawić balans bieli?

pykowiec
01-02-2009, 14:16
Witam,

Forum przeglądam od 2 lat, jednak piszę po raz pierwszy.

Jestem posiadaczem D300 i mam problem. Często wykonuję zdjęcia w pomieszczeniach w świetle zastanym - bez użycia lampy, z wyłączonym oświetleniem. Pomieszczenia oświetlane są przez okna - światłem słonecznym. Niestety WB Auto daje różne dziwne bliżej nie określone rezultaty. Próbowałem też presety typu chmurka, czy słoneczko. Nie jestem jednak do końca zadowolony. Proszę forumowiczów o radę - jakich ustawień używacie.

pozdrawiam

pyetya
01-02-2009, 14:19
PRE

albo

ustawienie w kelvinach

patrz:

intrukcja

Dyziek
01-02-2009, 14:23
proszę forumowiczów o radę - jakich ustawień używacie.
Pozdrawiam

Nef:)

sevenoo
01-02-2009, 14:34
nef

grudzinsky
01-02-2009, 14:43
ustaw PRE, wez kartke A4 biala i zrob testowe zdjecie. jak Ci GOOD wyskoczy na gornym lcd to smialo mozesz robic zdjecia, ale i tak NEF zalecany

wigi
01-02-2009, 15:07
NEF, bo leniwy jestem ;)

tomekudla
01-02-2009, 15:15
Tylko nef - to tak z lenistwa:razz:

papajpo
01-02-2009, 15:17
Wszyscy leniwi - NEF:mrgreen:

pykowiec
01-02-2009, 15:39
Wszyscy leniwi - NEF:mrgreen:

Jasne !, ja wszystko robię w NEF. Nie zmienia to faktu, że później trzeba WB poprawnie w NX ustawić. Nie próbowałem WB na białą kartkę. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam

mswilk
01-02-2009, 15:55
Spróbuj wgrać profil D2X MODE1 lub PORTRET

maki
01-02-2009, 18:07
I co te profile niby mają pomóc?

lechupe
01-02-2009, 18:38
Jasne !, ja wszystko robię w NEF. Nie zmienia to faktu, że później trzeba WB poprawnie w NX ustawić. Nie próbowałem WB na białą kartkę. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam

lepsze rezultaty uzyskasz stosując próbnik/wzorzec kolorów, np:
http://www.qpcard.se/BizPart.aspx?tabId=31&prod=1&catId=1&tci=100

SlaWasII
01-02-2009, 20:38
Ja jestem amatorem i w zupełności mi wystarcza biały dekielek (za parę zeta z alledrogo) no i PRE. Chętnie usłyszę fachową krytyką apropos.

wigi
01-02-2009, 20:45
Ja jestem amatorem i w zupełności mi wystarcza biały dekielek (za parę zeta z alledrogo) no i PRE. Chętnie usłyszę fachową krytyką apropos.

A po co krytykować, jak Ci się sprawdza? :D

lupus771
01-02-2009, 20:53
Witam,

Forum przeglądam od 2 lat, jednak piszę po raz pierwszy.

Jestem posiadaczem D300 i mam problem. Często wykonuję zdjęcia w pomieszczeniach w świetle zastanym - bez użycia lampy, z wyłączonym oświetleniem. Pomieszczenia oświetlane są przez okna - światłem słonecznym. Niestety WB Auto daje różne dziwne bliżej nie określone rezultaty. Próbowałem też presety typu chmurka, czy słoneczko. Nie jestem jednak do końca zadowolony. Proszę forumowiczów o radę - jakich ustawień używacie.

pozdrawiam

Jeśli chcesz prostą metodę to można zrobi tak
Ustawiasz WB na Kelviny, tryb podglądu i patrząc na ekranik kręcisz kółeczkiem nastawiając temp. i dostosowując widziany na ekranie podgląd do panujących warunków.

P.S
Dziwni ludzie, człowiek zadaje pytanie jak to zrobic....? a kilka osób pod rząd pisze 3 literki (NEF), po co? dla nabicia postów?

SlaWasII
01-02-2009, 20:59
A po co krytykować, jak Ci się sprawdza? :D
Czasem jak patrzę, to pewnych rzeczy nie widzę dopóki ktoś mi nie pokaże...

Waldy
01-02-2009, 21:33
Tylko PRE z szarą kartą, mlecznym dekielkiem, lub białą podkoszulką hi. Potem Kelviny, ale trzeba kilku prób, a nie zawsze jest czas. AWB należy traktować jak spadochron zapasowy, tylko w przykrej konieczności.
Nie jestem wielbicielem NEFów które i tak potem trzeba czasochłonnie obrabiać, kiedy w aparacie można przygotować dobre JPGi. W pracy fotoreportera każda chwila po... jest cenna, a presja czasowa ogromna.

wigi
01-02-2009, 21:36
P.S
Dziwni ludzie, człowiek zadaje pytanie jak to zrobic....? a kilka osób pod rząd pisze 3 literki (NEF), po co? dla nabicia postów?

Dziwna to jest Twoja uwaga, bo dla wielu fotografujących robienie zdjęć w NEF-ach jest receptą na WB i po prostu tym się tutaj dzielą.

Waldy
01-02-2009, 21:41
lupus771 - Jeśli chcesz prostą metodę to można zrobi tak
Ustawiasz WB na Kelviny, tryb podglądu i patrząc na ekranik kręcisz kółeczkiem nastawiając temp. i dostosowując widziany na ekranie podgląd do panujących warunków.

No znakomicie, dla jasności, chodzi o Live View. Kapitalny, szybki sposób - GRATULACJE.

No wiesz lupus771, potrenowałem trochę i jestem zachwycony. Wreszcie mam konkretne zastosowanie Live View, dziękuję.
Czy używasz bursztynowej folii na SB, ja dość długo ją lekceważyłem, ale od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie pracy bez niej.
Pozdrawiam

fafniak
01-02-2009, 22:58
1 - folia nie bursztynowa tylko korekcyjna zwana CTO a w przypadku foli niebieskiej korekcyjnej bedzie CTB
2 - w pomieszczeniach gdzie masz mieszane swiatlo nie masz recepty na kazda sytuacje ael wyjsciem kompromisowym jest ustawienie sobie 4300-4900 K - w tym zakresie WB powinno byc zjadliwe w wiekszosci sytuacji
Pomijam ekstrrema czyli sytuacje gdzie masz okno gdzie "wieczorem" wpada swiatlo o temp.9000-10000K a wnetrze daje swiatlo 2600K - w takim wypadku zawsze musisz wybrac BAAAARDZO duzy kompromis ;)
a swoaj droga :

NEF
a patent z LV moze sie przydac jezeli bedziesz mial na to czas

grzybecki
01-02-2009, 23:01
NEF, testowe zdjęcie z szarą karteczką i lecę w ACR :)
Albo biała kartka, PRE, i CAPTURE...

Waldy
01-02-2009, 23:10
Dziękuję fafniak za zastrzyk wiedzy!

pykowiec
02-02-2009, 23:59
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Oczywiście od razu spróbowałem myku z PRE i białą kartką, ale.... Oświetlenie potrafi się szybko zmieniać. W międzyczasie pomiędzy ustawieniem WB na 'białą kartkę' i kilkoma zdjęciami światło się zmieniło i wynik i tak nie był zadowalający - wszystko żółte. Bardzo często przy edycji NEF w CNX korzystam z Set Gray Point i tak się zastanawiam, czy aby zdjęcie białej kartki po uprzednim ustawieniu BW na 'białą kartke' da białą kartke :). TZN, czy przypadkiem CNX nie będzie chciał i tak zmienić WB przy opcji set gary point. Muszę spróbować

Piotr.S
04-02-2009, 18:57
Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Większość forumowiczów nie może pamiętać (wiek) o sprzętowym rozwiązaniu. Można kupić coś, co nazywa się filtrem konwersyjnym. Zakłada się coś takiego na obiektyw - WB w aparacie na światło dzienne i kolorki bajeczne. Oczywiście jest też minus - tracimy ok 60% światła - ale co tam - mamy matryce CMOS

Witusch
04-02-2009, 19:00
Oczywiście jest też minus - tracimy ok 60% światła - ale co tam - mamy matryce CMOS

O Boze!:-?

Piotr.S
04-02-2009, 19:07
Portal religijny jest cztery pokoje w lewo

Polecam filtry konwersyjne (80A i 80B) do światła sztucznego (halogenowego i żarowego), kto nie spróbował, niech nie zabiera głosu (WB w aparacie "słoneczko)

ekonet
04-02-2009, 19:26
Polecam filtry konwersyjne (80A i 80B) do światła sztucznego (halogenowego i żarowego), kto nie spróbował, niech nie zabiera głosu (WB w aparacie "słoneczko)
A czy to rozwiązuje problem mieszanego światła?

lupus771
04-02-2009, 19:32
Dziwna to jest Twoja uwaga, bo dla wielu fotografujących robienie zdjęć w NEF-ach jest receptą na WB i po prostu tym się tutaj dzielą.

A tak, dziwne. Przeczytaj sobie pierwsze pytanie autora wątku. On nie pytał co zrobić żeby nie ustawiać balansu tylko jak go ustawiać. Gdyby było odwrotnie to sam bym napisał: NEF.

Metoda z podglądem jest oczywiście dobra gdy się ma na nią czas. Ja siedzę po czatowniach i mam czas. Kiedy warunki nawet się zmienią odrobinę to i tak robię tylko RAW-y więc mała korekta w NX-ie to nie problem. Dla mnie jest to bardzo wiarygodne ustawienie bo w danej chwili widzę, czy kolory są takie jak w rzeczywistości i nie muszę np. robić zdjęcia próbnego.

Piotr.S
04-02-2009, 19:43
Dobre pytanie. problem mieszanego światła jest nierozwiązywalny. Tzn - trzeba unikać światła mieszanego. W pomieszczeniach ze światłem sztucznym zasłaniać okna. Na zewnątrz nie używać świateł halogenowych lub żarowych. To problem organizacji sesji zdjęciowej - albo inaczej trzeba myśleć kolorem. Samo nic się nie zrobi i nie rozwiąże. Oczywiście można zrobić całkiem fajne fotki świadomie mieszająć różne temperatury świateł - ale to już sztuka a nie technika. Sumując - jeśli zależy nam na bezwzględnej jakości kolorów zawsze używamy filtrów konwersyjnych lub jednolitego temperaturowo żródła światła (WB w aparatach jest dobre dla reporterów). Polecam rozwiązania sprzętowe (filtry)

Piotr.S
04-02-2009, 19:46
To była odpowiedź dla Pana ekonet

ekonet
04-02-2009, 19:54
Dziękuję. Ale "pana" sobie daruj. Tutaj staramy się być kolegami. :)

Piotr.S
04-02-2009, 20:05
sorry - jestem starej daty

ekonet
04-02-2009, 20:24
Ja również.

Witusch
04-02-2009, 20:33

Ja rowniez, ale moj aparat nie i propozycja przykrecenia filtra, ktory zabiera 60% swiatla wola o pomste do nieba (mimo, ze nie jest to portal religijny). Jak sam kolega zauwazyl, problemu swiatla mieszanego nie da sie rozwiazac w 100%, wiec jaki jest sens dokrecania jakichs filtrow, kiedy to samo mozna zalatwic np. Kelvinami? Nie zawsze "szpanowanie" analogowa wiedza prowadzi do rozwiazania problemow lustrzanek cyfrowych.

Piotr.S
04-02-2009, 20:33
:-)

Piotr.S
04-02-2009, 20:42
Witusch - światło mieszane jest problemem nierozwiązywalnym sprzętowo i jak pokazuje oprogramowanie aparatów - również nie do końca programowo (PS pozwala na więcej - ale tylko wtajemniczonym). Dokręcanie filtrów pozwala na wstępną korekcję temperatury barwnej. Ale musisz to sprawdzić sam - nikt Cię w tej sprawie nie wyręczy. Są sprwy, które trzeba przejść osobiście

Piotr.S
04-02-2009, 20:48
zaświeć halogenową żarówką na kartę referencyjną 18% Kodaka i załóż równocześnie filtr 80A na obiektyw - potem pogadamy czy warto stracić 60% światła

Witusch
04-02-2009, 20:54
Ale musisz to sprawdzić sam - nikt Cię w tej sprawie nie wyręczy. Są sprwy, które trzeba przejść osobiście

Tylko po co? Ja nie mam problemow z WB, robie w NEFach i jak cos sie nie zgadza PS-uje, swiatlo trace niechetnie.

Piotr.S
04-02-2009, 20:58
Witusch - nie oferuję Ci jakiegoś magicznego rozwiązania - nic samo się nie robi i nie rozwiązuje - pomaga kolorymetria, widzenie kolorów, kalibrowanie monitora i lata doświadczeń - no i szczęście - jak w Totolotku

Po to by zweryfikować efekty z niezależnymi wzorcami

np coś na papierze w drukarni

papier z drukarni weryfikuje najlepiej

"nie zjadłem wszystkich rozumów - oczywiście" - próbuję zwrócić uwagę na złożoność problemu - a sprawa nie jest prosta

ekonet
04-02-2009, 21:31
Kolego Piotr.S - proszę nie pisać postu pod postem. Jest przycisk "Edytuj" i można przez pewien czas dopisywać do uprzednio opublikowanego postu.

Witusch
04-02-2009, 21:35
Witusch - nie oferuję Ci jakiegoś magicznego rozwiązania - nic samo się nie robi i nie rozwiązuje - pomaga kolorymetria, widzenie kolorów, kalibrowanie monitora i lata doświadczeń - no i szczęście - jak w Totolotku

Po to by zweryfikować efekty z niezależnymi wzorcami

np coś na papierze w drukarni

papier z drukarni weryfikuje najlepiej

"nie zjadłem wszystkich rozumów - oczywiście" - próbuję zwrócić uwagę na złożoność problemu - a sprawa nie jest prosta

Hallo, ja nie chce zadnych rozwiazan, magicznych badz tez niemagicznych, bo problemu nie posiadam. :D