Zobacz pełną wersję : Canon EOS 7D - plotki
Nowy canon tu więcej info ; http://www.optyczne.pl/1551-nowość-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html
Nowy canon tu więcej info ; http://www.optyczne.pl/1551-nowość-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html (http://www.optyczne.pl/1551-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html)
Mnie bardziej zaciekawiła informacja o d3x i jego problemach z jakościa
Mnie bardziej zaciekawiła informacja o d3x i jego problemach z jakościa
Też to czytałem ciekawe ile w tym prawdy, a ile plotki
może za szybko Nikon wprowadził D3X??
no ale kwestia obadania sprawy przez użytkowników... wtedy wszystko się wyjaśni...
Pytanie też na ile mają na to wpływ goście z optyczne.pl
Natomiast 7d może być całkiem ciekawą puszką. Uszczelki, 15mpx na dx, 8klatek mogą być ciekawsze niż to co ma do zaoferowania D300
Natomiast 7d może być całkiem ciekawą puszką. Uszczelki, 15mpx na dx, 8klatek mogą być ciekawsze niż to co ma do zaoferowania D300
Tylko że już wtedy D300 będzie dawno na emeryturze i przestanie zdjęcia robić...
Na razie to żaden nowy Canon, tylko kolejna porcja plotek. Precyzujcie tematy.
Tylko że już wtedy D300 będzie dawno na emeryturze i przestanie zdjęcia robić...
Byt rynkowy sprzętów może znacząco się wydłużyć. Wszystko przez kryzys. Nowe projekty są często zawieszane na okres bliżej nie określony. Konsumpcja tak siada, że nie ma komu sprzedawać. Jeśli taki Canon notuje w dziale foto 68% spadek sprzedaży rok do roku, to ciężko o optymizm. Jak tak dalej pójdzie, to z rynku zniknie wiele firm.
Byt rynkowy sprzętów może znacząco się wydłużyć. Wszystko przez kryzys. Nowe projekty są często zawieszane na okres bliżej nie określony. Konsumpcja tak siada, że nie ma komu sprzedawać.
Jak na razie to nie ma czego sprzedawać. Z "własnego" podwórka: Zakup 5D MkII graniczy z cudem, a w szklarni można przebierać w kitach i ciemnych tele. Jest kryzys, ale podaży, nie popytu.
Też to czytałem ciekawe ile w tym prawdy, a ile plotki
To jest oparte na doświadczeniu Thoma Hogana (http://www.bythom.com/nikond3xreview.htm), więc nie są to plotki. Trudno powiedzieć czy jest to odosobniony przypadek, ale w informacji z Optycznych powołują się tylko na Thoma.
Jak na razie to nie ma czego sprzedawać. Z "własnego" podwórka: Zakup 5D MkII graniczy z cudem, a w szklarni można przebierać w kitach i ciemnych tele. Jest kryzys, ale podaży, nie popytu.
Nie zauważyłem jakiś szczególnych braków sprzętu zagranicą.
Nie zauważyłem jakiś szczególnych braków sprzętu zagranicą.
Spróbuj kupić "od ręki" 5D MkII...
Spróbuj kupić "od ręki" 5D MkII...
ide do sklepu i kupuje, stoi ladnie na polce.
niestet nie w polsce :D
najbardziej mnie rozbawila informacja ze canon zmieni numerowania aparatow ze wzgledu na to ze uzytkownicy myla je znumerowaniem nikona ... mega mega rotfl .. naprawde juz nie mieli czego napisac
niestet nie w polsce :D
no i tutaj masz racje, mam nadzieje ze za pare lat taka Polska dorowna krajom zachodnim moze nie we wszystkim ale zeby chociaz byla podoba ( w sensie sklepow, drog, polityki, prawa )
wszystko bardzo fajnie z tym "idziesz do sklepu", tylko jak mam dac 2400 EUR,
przy polskiej cenie na poziomie 8500 PLN, to, panstwo wybacza, ale p... ta Holandie ;)
To dosyć dziwne, bo wieść gminna niesie, że nawet wielkie sklepy jak B&H mają problemy z dostawami.
To dosyć dziwne, bo wieść gminna niesie, że nawet wielkie sklepy jak B&H mają problemy z dostawami.
Wszystkie sklepy mają problemy z dostawami. Ja już dwa tygodnie czekam na zamówiony towar i codziennie słysze przez telefon "zamówienie jest realizowane, tylko producent stwarza problemy"
Na temat N D800 też już wyszystko wiadomo ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lnkr.net/wp-content/uploads/2008/07/2631050894_6fb8cf2c39_b.jpg)
Na temat N D800 też już wyszystko wiadomo ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lnkr.net/wp-content/uploads/2008/07/2631050894_6fb8cf2c39_b.jpg)
Ze starą 50mm AF?
D300 już przestał bo D700 przecież jest .
i gripem bez uchwytu na palce .. rewelacja
i srebrnym spustem :D oraz wizjerem z DX no i kółkiem z Canona :D
i gripem bez uchwytu na palce .. rewelacja
Hahaha padłem... :mrgreen::mrgreen:
trzeba oddac autorowi tego projektu ze ma fatnazje :)
wszystko bardzo fajnie z tym "idziesz do sklepu", tylko jak mam dac 2400 EUR,
przy polskiej cenie na poziomie 8500 PLN, to, panstwo wybacza, ale p... ta Holandie ;)
Prawdopodobnie z powodu tych 8500 PLN Canon p... Polskę ;-) Nie będę zaskoczony jak w najbliższym czasie 5D MkII będzie kosztował około 10 000 PLN. Waluty drożeją i musi, to skutkować podwyżkami cen.
MarcinPoland
13-02-2009, 12:23
Pytanie też na ile mają na to wpływ goście z optyczne.pl
czym ma zagrozic? 1 klatka wiecej? 2 slotami na karty? w dobie gdzie karta 16giga kosztuje 100zl?
a 32, 64 to zaden problem?
13 punktow AF do 51 w nikonie d300 to ma byc hit??
bo nie wydaje mi sie zeby na 15mega zlowili klientow, tym bardziej po tym jak w testach wyszlo ze 15mega w 50d nie daje wiekszej rozdzielczosci od d300 ktore ma 12 mega, i daje niewiele wiecej od 40d ktore ma 10megapixeli
(polecam dpreview)
a jak wyjdzie nastepca d300 to przybije kolejnego gwozdzia canonowi i pokaze znow gore bo d300 jest nadal krolem w apsc
mimo 2 kolejnych produktow canona (rownorzedny 40d i obecny 50d)
Nikon od momentu wypuszczenia d300 i d3 jest na topie, produkty canona to jedynie odswierzane kotlety i rozdrabnianie sie na mniejsze
czym ma zagrozic? 1 klatka wiecej? 2 slotami na karty? w dobie gdzie karta 16giga kosztuje 100zl?
a 32, 64 to zaden problem?
Z tymi dwoma slotami to chyba nie chodzi o to by można było na raz załadować więcej pamięci, tylko jest to zabezpieczenia na wypadek uszkodzenia jednej z nich. Zapis odbywać się może równolegle na obu kartach (tak jak np. w D3) o ile się nie mylę.
MarcinPoland
13-02-2009, 12:34
no tak...
choc nigdy nie mialem sytuacji aby zdjecia uciekly mi z karty dlatego nie pomyslalem o takiej funkcji nawet
ciekawe ile ludzi przez sloty z d700 na d3 poszlo.
sam zaczynam sie nad tym zastanawiac, mbd10 mnie drazni, slot by sie przydal, niestety w mojej szerokosci geograficznej nie ma takiego parcia na d3x co zle robi cenom uzywanych d3.
zastanawialem sie czy mozliwe jest zeby nikon wsadzil kiepski af i wieksza matryce do nastepcy d300 i w sumie moze tak byc. z drugiej strony z tendencja nikona do dziwnych decyzji pewnie to bedzie 24mp na dx z 51 punktami i full hd, jednym slotem i $1000 mniej od 5dmk2.
a krolem apc jest bardziej d40 czy co tam jest na dole za grosze niz d300, za duze parcie maja ludzie na fx w dzisiejszych czasach.
no tak...
choc nigdy nie mialem sytuacji aby zdjecia uciekly mi z karty dlatego nie pomyslalem o takiej funkcji nawet
Kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz.
Dwa sloty to nie tylko backup czy dodatkowa pamięć,
ale też możliwość zapisywania RAW + jpg równolegle (tzn. RAW na jedną kartę, jpg na drugą).
stef - czy mozesz mi wytlumaczyc sens zapisu raw i jpg na osobne karty?
osobiscie wydaje mi sie ze backup ma najwiecej sensu, jednak zdecydowanie moge sie myslic.
Jeden z przykladow. Masz kogos robiacego na co dzien w JPG jak glownym formacie roboczym (ze wzgledu na wielkosc materialu, szybkosc obrobki etc)... a jednoczesnie traktujacy RAWy
jako ewentualny backup materialu robionego w JPG... na wypadek gdyby trafila mu sie klatka/klatki, z ktorych bedzie chcial wycisnac cos wiecej.
Jesli ktos opiera swoj workflow wylacznie na RAW/NEF to sila rzeczy ta opcja interesowac go po prostu nie bedzie.
kichu1979 - czyli jak ci padnie karta z raw to sobie mozesz tylko smaku narobic przegladajac jpg.
wydaje mi sie ze ta opcja po prostu nie jest dla mnie i tyle :)
osobiscie wydaje mi sie ze backup ma najwiecej sensu, jednak zdecydowanie moge sie myslic.
No po to, po co w ogóle jest zapis RAW + jpg (przynajmniej dla mnie)
- do szybkiego przeglądania zdjęć (jpg) na kompie.
Dwa sloty kart pamięci (CF, SD)
Biorac pod uwage, ze to nie jest najwyzsza półka, wiec IMO to bedzie mozliwosc jednoczesnie uzywania tylko 1dnego rodzaju pamieci. Ale oczywiscie moge sie mylic.