PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwszy ślub - prośba o porady

Locter
01-02-2009, 05:23
Witam, mam pewien problemik. Dostałem od znajomych propozycję fotografowania ślubu innych znajomych (mniejsza o to). Impreza odbędzie się za miesiąc. Będzie to mój pierwszy ślub i zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrać. Posiadam eosa 400D, kita, lampe ex 430 i jeszcze manualnego pancolara 50 f1.8 (którego bardzo sobie cenie). Pancolarem umiem ostrzyć prawie tak szybko jak z AFem - tak gwoli wyjaśnienia. Ślub będzie obejmował prawdopodobnie tylko cywilniak + kilka fotek przed całą ceremonią. Macie jakieś rady dla laika, jak to ugryźć, czego nie spieprzyć, czego sie trzymać ?
Byłbym bardzo wdzięczny za sugestie, z góry dziękuje i czekam na posty.
Locter.

velaskez
01-02-2009, 06:04
A nie uważasz, że to złe forum...ja bym bił w CB. Canon-Board. Ślub cywilny?

TristisAnima
01-02-2009, 09:55
A niby czemu złe forum?. Czy wiesz ilu u nas canonierów siedzi? To że posiada sprzęt innej marki nie obliguje go do korzystania tylko z forum tej marki. Widać uznał, że u nas panuje lepsza atmosfera i więcej się czegoś dowie. Bądź nieco bardziej otwarty.

ADAS
01-02-2009, 10:30
Ja cywilny będę robił za tydzień i tylko jedego się boję, że parskę jak usłyszę: "Świadomy praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny....". :)
A tak na poważnie to cywilny jest łatwiejszy bo zazwyczaj sklepienie sali ślubów jest niskie i białe. Trudność polega na tym, że sale sa różnej wielkości. Ja miałem okazję 2 razy robić cywilny. W jednym przypadku sala na 200 osób i było git a w Krasnymstawie to sala była tak mała, że weszło tylko 20 osób i ciasnota był masakryczna.
Pamietaj, ze cała ceremonia to około kilkunastu minut, a nakładanie obrączek to kilka sekund. Ja bym zobaczył jakąś przysięgę wcześniej i przemyslał, gdzie się ustawić.

Locter
01-02-2009, 10:52
Co do forum, kiedyś mialem nikona, ale sie przesiadłem na C, jednak zadomowiłem sie tu i tak juz zostalo, lubie to forum ;p

tomhagen
01-02-2009, 11:09
Co do forum, kiedyś mialem nikona, ale sie przesiadłem na C, jednak zadomowiłem sie tu i tak juz zostalo, lubie to forum ;p

ja też wole to forum. na CB bardzo rzadko zaglądam.

velaskez
01-02-2009, 16:33
Oj wiem, że u Nas dużo C użytkowników. Po prostu biłbym do źródła, osobiście. Co do ślubu, przynajmniej nie będzie problemów z żadnym księdzem, bo bywają.

mibartek
01-02-2009, 18:03
Oj wiem, że u Nas dużo C użytkowników. Po prostu biłbym do źródła, osobiście. Co do ślubu, przynajmniej nie będzie problemów z żadnym księdzem, bo bywają.

taaa :-D pamiętam jak znajomego na Komunii siostra przeganiała :-) i nie dała sobie wytłumaczyć że trzeba podejść :-D

rockabilly
01-02-2009, 18:26
moim zdaniem bedziesz mial problem.
masz kita,lampę i około 5 sekund, które koniecznie musisz uchwycić i dobrze sprzedać.
Palniesz światłem i efektu nie uzyskasz..bedzie płasko.Manualne szkło, z całym szacunkiem jakiekolwiek by ono nie było na ślubie odpuść i nawet nie zapinaj. szkoda czasu a i tak masz go jak na lekarstwo.Manualem pobaw się podczas pleneru.Ciebie ratuje tylko to że robisz to pierwszy raz i pewnie wielkich wymagań co do Twoich zdjęc nie będzie. moim zdaniem przede wszystkim, nie te szkła.
Powodzonka
Ale masz co masz....ustaw się najlepiej jak możesz i oczekuj "Swego przyjścia w chwale"

jacoslavgth
01-02-2009, 22:17
Witam, mam pewien problemik. Dostałem od znajomych propozycję fotografowania ślubu innych znajomych (mniejsza o to). Impreza odbędzie się za miesiąc. Będzie to mój pierwszy ślub i zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrać. Posiadam eosa 400D, kita, lampe ex 430 i jeszcze manualnego pancolara 50 f1.8 (którego bardzo sobie cenie). Pancolarem umiem ostrzyć prawie tak szybko jak z AFem - tak gwoli wyjaśnienia. Ślub będzie obejmował prawdopodobnie tylko cywilniak + kilka fotek przed całą ceremonią. Macie jakieś rady dla laika, jak to ugryźć, czego nie spieprzyć, czego sie trzymać ?
Byłbym bardzo wdzięczny za sugestie, z góry dziękuje i czekam na posty.
Locter.

też niedawno miałem taki problem, powiem jedno - wysokie czułości i jasne szkła to połowa sukcesu - rób duuuużo zdjeć,zmieniaj ujęcia a zawsze cościekawego wybierzesz, nie taki diabeł straszny - ja miałem strasznego stresa ale jakoś wszystko sie udało i wszyscy byli zadowoleni :)
poogladaj zdjecia ślubne - to dużo daje i zaplanuj sobie pewne ujęcia a bedzie prościej - powodzenia

karolsz
01-02-2009, 22:47
kazde forum jest dobre - ale... to najlepsze :)
z tym sprzetem mozesz miec duze problemy , lampe masz przydalby ci sie jeden jasny obiektyw
i to szeroki

pozdr

Niedzwiedz
01-02-2009, 22:55
uu manual czarno to widze i do tego 75mm :( co ci poradzic , jasne szklo moze sigma 30 1,4