PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilanie lamp studyjnych za pomocą UPS

plokikx
31-01-2009, 23:39
Witam,

jaką pojemność (tak mniej więcej) powinien mieć UPS, aby był w stanie zapewnić energię na około 50-100 błysków lampą studyjną 200Ws?
Czy oprócz pojemności akumulatora i możliwości zimnego startu są jeszcze inne parametry, które są niezbędne, aby taki zestaw działał w miarę sprawnie?

plokikx
02-02-2009, 12:46
Dobra, uogólnię pytanie. :D
Czy ktokolwiek pracował lampą studyjną zasilaną UPS'em i może podać pojemność akumulatora w zasilaczu awaryjnym, moc lampy i średnią liczbę błysków uzyskaną takim zestawem?

Jacek_Z
02-02-2009, 16:10
wątpię czy w ogóle uda się praca normalnej lampy na zwykłym UPS.

plokikx
03-02-2009, 01:10
wątpię czy w ogóle uda się praca normalnej lampy na zwykłym UPS.

Widziałem kiedyś lampę studyjną 400Ws zasilaną UPS'em. Jedynie czas ładowania był nieco dłuższy, niż zwykle. Wtedy nie potrzebowałem takiego rozwiązania, dlatego niestety nie zapytałem posiadacza sprzętu o parametry akumulatora. Tak więc taki zestaw działa, ale zapewne z zasilaczem awaryjnym, który posiada określone parametry. Pozostaje pytanie, jakie? :)

fIlek
03-02-2009, 01:13
Przede wszystkim musisz kupić UPS, który umożliwi Ci zimny start, czyli włączenie lampy w trybie pracy bez prądu. Co do czasu działania, to przy pracujących pilotach czarno widzę.

Jacek_Z
03-02-2009, 01:34
Mam przetwornice (2000 W) z zimnym startem i do niej akku samochodowy, potężny, nowy, do diesla, 92 Ah. Nie nadaje się to zasilania lamp, nie chce mi naładować nawet 1 raz słabiutkiej Elfo 250 WS.
Jedni mówią, że to ze względu na to, że potrzeba prądu o kształcie sinusoidy, a te przetwornice sa impulsowe i daja inny kształt, z kolei inni twierdzą, że chodzi o chwilowy pobór prądu - ogromny na początku. Przetwornica nie wyrabia, sygnalizuje awarię i odmawia posłuszeństwa :(
Kasę wydałem, a szmelc mi nie działa. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi powiedział co i jak trzeba przerobić.

fIlek
03-02-2009, 01:41
Mam przetwornice (2000 W) z zimnym startem i do niej akku samochodowy, potężny, nowy, do diesla, 92 Ah. Nie nadaje się to zasilania lamp, nie chce mi naładować nawet 1 raz słabiutkiej Elfo 250 WS.
Jedni mówią, że to ze względu na to, że potrzeba prądu o kształcie sinusoidy, a te przetwornice sa impulsowe i daja inny kształt, z kolei inni twierdzą, że chodzi o chwilowy pobór prądu - ogromny na początku. Przetwornica nie wyrabia, sygnalizuje awarię i odmawia posłuszeństwa :(
Kasę wydałem, a szmelc mi nie działa. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi powiedział co i jak trzeba przerobić.

Impulsowa praca to raz, a robienie kilka razy w kółko "obróbki" prądu to dwa. W końcu z 12V przetwarzasz na 240v, potem lampa jeszcze raz obniża na potrzeby sterowania i podbija na potrzeby lampy wyładowczej. Na mój gust przeróbka będzie zbyt kosztowna.

Jacek_Z
03-02-2009, 01:54
są produkowane takie przetwornice, ale kosztują kilka tysięcy zł. Polak potrafi ;-), tylko kto by się chciał tym zająć ?
Można użyć takiej przetwornicy impulsowej i dorobić układ elektroniczny robiący ładną sinusoidę?

fIlek
03-02-2009, 01:56
są produkowane takie przetwornice, ale kosztują kilka tysięcy zł. Polak potrafi ;-), tylko kto by się chciał tym zająć ?
Można użyć takiej przetwornicy impulsowej i dorobić układ elektroniczny robiący ładną sinusoidę?

Prędzej wziąłbym dobrego UPSa z zimnym startem i podpiął go do tego akumulatora (trudne toto nie jest, bo większość UPSów ma wymienne akumulatory, więc wystarczy spiąć zamiast oryginalnego ten zewnętrzny.

NaRvA
03-02-2009, 12:12
UPS APC 500VA (o ile dobrze pamietam) wytrzymuje bez problemu okolo 200 blyskow na 2 lampach CY100

PoLaRoS
03-02-2009, 12:46
Z mojego doświadczenia jak projektanta kabelków nie widzę przeszkód żeby UPS działał z lampami błyskowym. Mam doświaczenia raczej z markowym sprzętem (np. MGE) i upsy dają radę.
Problemy mogą pojawić sie następujące:
- prąd ładowania lampy przewyższa zakres prądowy UPS wtedy UPS widzi to jako zwarcie i odcina zasilanie.
- Baterie w UPS są po siedmiu regeneracjach i ich wydajność jest lekko słaba.

plokikx
04-02-2009, 00:57
Czyli podsumowując... szczególnie powinienem zwrócić uwagę na:
- zimny start (rzecz jasna)
- pojemność co najmniej 7Ah (jeżeli stosujemy stosunkowo słabe lampy studyjne i Pan Adam dobrze zapamiętał :) )
- w miarę rozsądna moc wyjściowa (powiedzmy 500VA), tak aby lampa nie ładowała się za długo lub nie przewyższała znacznie zakresu prądowego UPS, który mógłby rozpoznać to jako zwarcie.
- prąd o kształcie zbliżonym do sinusoidy (czytałem, że niektóre tańsze UPS'y mają z tym problem)

Wstępnie dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli o czymś zapomniałem, to proszę o info. :)

qczman
06-02-2009, 10:51
Quanntum R600 + APC 650VA - moc na min. 1/16, pierwsze dwa blyski ok, kolejne przeciazenie ups-a

1979
06-02-2009, 17:21
- Baterie w UPS są po siedmiu regeneracjach i ich wydajność jest lekko słaba.

skąd posiadasz takie informacje? to bzdura.
chyba że lobbujesz na rzecz agragatów prądotwórczych :)

w temacie: dobry rackowy ups waży min. 40Kg więc jego mobilność jest średnia.

Piotr.S
29-11-2009, 21:59
Do zasilania 4 lamp w plenerze (200 Ws każda) używam agregatu. Próbowałem UPS-a nie sprawdza się. Agregaty są teraz dość tanie i mogą pracować w sposób ciągły.

Art Erie
29-11-2009, 22:17
Do zasilania 4 lamp w plenerze (200 Ws każda) używam agregatu. Próbowałem UPS-a nie sprawdza się. Agregaty są teraz dość tanie i mogą pracować w sposób ciągły.

Używasz agregatów "budowlanych" ??? Jaki wpływ ma ich "stabilne" napiecie na elektronikę?

Piotr.S
29-11-2009, 22:27
Używam dokładnie KIPOR IG2000s 1,6 kW mocy, szczytowa moc 2kW - radzi sobie nieźle. Ta maszyna ma elektroniczną stabilizację napięcia i jak na razie nie ma problemów. Jest dość cichy. No i waży tylko 22 kg. Zasilam nim lampy Quantuum PT200 (mają zabezpieczenie przepieciowe)

Art Erie
29-11-2009, 22:33
No tak, to inwertery to już klasa wyższa... Cenę jednak swoja mają, więc o ile nie dysponuje się takim agregatem, to lepiej od razu kupic lampy plenerowe :(

Piotr.S
29-11-2009, 22:45
Też początkowa tak myślałem - agregaty drogie - lepiej lampy plenerowe. Okazuje się, że taniej kupić normalne lampy studyjne i generator. No może nie taniej podobna cena. Za 4 PT200 dałem 1600, za generator 2440. Mogę błyskać bez ograniczeń. Lampy z baterypackami kosztują ciut więcej i mogą dać tylko 200-250 błysków.

Piotr.S
29-11-2009, 23:06
Sorry ta czwarta to PT300

Art Erie
29-11-2009, 23:10
Kiedyś liczyłem to z agregatem HONDA EU 20 i, ale rzeczywiście KIPOR IG2000s jest znacznie tańszy.

Piotr.S
29-11-2009, 23:21
Zakup takiego sprzętu to niezłe emocje. Przynajmniej dla mnie. Długo myslałem, czy baterypacki?, czy agregat?. Nie jestem zbyt majętny. Dzisiaj z perspektywy półrocznej już wiem, że agregat. Lampki z baterypackami są fajne, nie hałasują ale mają jedną poważną wadę - zawsze są nienaładowane kiedy akurat są potrzebne. Agregat nie ma tej wady. Takie są moje doświadczenia.

To oczywiście chiński sprzęt - jak długo psłuży nie wiem? - ale jestem optymistą

kubamisiura
01-12-2009, 23:51
Tak sie przysłu****e. A nie mozna baterii 12Ah + przetwornica 12/230 500VA zamykamy w jednej obudowie i mamy za 500zł generator.

Jacek_Z
02-12-2009, 00:03
Nie. Mam przetwornice 1000W i ona nie daje rady.

marszull
02-12-2009, 11:21
Piotr.S
Jak jest z ciezkoscia i gabarytami tego Kipora? Czy to sprzet w miare mobilny czy raczej nie za bardzo. I jak jest z halasem? Kurcze szkoda ze nikt go nie ma z moich znajomych, bo bardzo chetnie bym go wyprobowal ;-(

JAH_MALL
02-12-2009, 12:53
Witam
Ja zrobilem sobie zestawik z UPS + dwa akku (spore i ciezkie jak cholera) ale lata wszystko lata jak trzeba. Czas ladowania nie rozni sie od tego gdy lampa chodzi na pradzie z sieci. Lampa 400ws.
Co do detali to musze sprawdzic bo nie pamientam jaki to ups (chyba APC SMART UPS 1000), akku wiem ze sa silne ale nie pamietam pojemnosci. Ten UPS (tzn inna taka sama sztuka z nowymi bateriami) dawal nawet rade na orginalnych bateriach wewnetrznych, ale nie jestem w stanie powiedziec ile razy mozna z niego blysnoc bo nie testowalem go az do wyczerpania. Wiem ze troche glosno buczy przy ladowaniu lampy, ale dziala. Czas ladowania lampy to okolo 2- 2.5s wiec dosc szybko, co obciaza sporo UPS, mysle ze lampa z dluzdzym czasem pomiedzy blyskami dyla by lepsza ze wzgledu na chwilowy pobor pradu.
Mojego zestawu tez nie udalo mi sie jeszcze wyczerpac calkowicie - nie robilem tak dlugiej sesji, ale spodziewam sie ze im bardziej pojemnie akku tym wiecej blyskow.

Pozdro

KEYZOR
02-12-2009, 20:29
Ja dodam ze lampa quantumm S400 do tego jakis mega kiepski UPS (trust na wyjsciu trapez nie pelna sinusoida), dziala wyzwala blyski okolo 100 na full mocy(2 akumlatory 12V 7Ah). Jedynie nie dziala regulacja mocy lampy modelujacej, swieci caly czas na full(to pewnie przez trapez na wyjsciu). W piatek jade testowac przetwornice z pelnym sinusem jak sie uda dam znac co i jak.

kubamisiura
02-12-2009, 23:07
Nie. Mam przetwornice 1000W i ona nie daje rady.
Mozesz wiecej opisac. Jesli masz przetwornice 1000W to moje pytanie co do niej podpinasz? podaj moce i urzadzenia. Nie wydaje mi sie z technicznego punktu widzenia zeby to nie pociagnelo. Jestem elektrykiem i dlatego mnie to dziwi.

Jacek_Z
02-12-2009, 23:17
Mozesz wiecej opisac. Jesli masz przetwornice 1000W to moje pytanie co do niej podpinasz? podaj moce i urzadzenia. Nie wydaje mi sie z technicznego punktu widzenia zeby to nie pociagnelo. Jestem elektrykiem i dlatego mnie to dziwi.z tego co się orientuje to nie w mocy problem, a w kształcie prądu. Lampy powinny dostawać chyba sinusoidę, albo cos bardzo do niej zbliżonego.
Przetwornica potrafi uciągnąć rózne urządzenia, mające po kilaset W (np wiertarki). Niestety nie spisuje sie przy jednej, najsłabszej lampie 250 WS. Wiem, że W i WS to nie to samo. Nie potrafie pomierzyć ile prądu (A) w pierszej sekundzie ciągnie mi ta lampa.

kubamisiura
02-12-2009, 23:51
z tego co się orientuje to nie w mocy problem, a w kształcie prądu. Lampy powinny dostawać chyba sinusoidę, albo cos bardzo do niej zbliżonego.
Przetwornica potrafi uciągnąć rózne urządzenia, mające po kilaset W (np wiertarki). Niestety nie spisuje sie przy jednej, najsłabszej lampie 250 WS. Wiem, że W i WS to nie to samo. Nie potrafie pomierzyć ile prądu (A) w pierszej sekundzie ciągnie mi ta lampa.

Hmm ciekawa sprawa musze sie zapytac w pracy fachowca. Moze cos podpowie czy kształt sinusoidy ma znaczenie.

kh29228
03-12-2009, 00:58
w jednym z magazynów fotograficznych jakieś 3-4 miesiące temu był dość obszerny artykuł o używaniu UPS'ów do zasilania lamp. Nie pamiętam szczegółów, ale:
1. ogólnie da się jak najbardziej używać UPS'ów do takich celów
2. Różne UPSy dają bardzo różne wyniki i nie ma tutaj znaczenia ich pojemność, a raczej "skłonność" to zasilania lamp. Porównywane były UPSy o podobnej pojemności, a wynik był taki, że jedne wcale nie działały, a inne dawały sporo sporo błysków.

Jacek_Z
03-12-2009, 01:06
UPS tak, przetwornice nie (w pewnym uproszczeniu). To już wywnioskowałem z kilku wątków na forum. Ten problem zasilania w terenie był podnoszony kilka razy i takie wnioski można wyciągnąć.

JAH_MALL
03-12-2009, 09:34
Gdzies jeszcze czytalem albo uslyszalem ze jesli chodzi o przetwornice to mozna pomiedzy nia a lampe wmontowac jakis inny odbiornik pradu ktory zlagodzilby chwilowy pobor i przetwornica teotetycznie by nie "myslalaby " , ze jest zwarcie i sie nie wylaczala. Podobno jakis duzy, odpowiedni kondensator, taki jak mozna znalesc przy silnikach w niektorych pralkach. Kondensator ladowalby sie caly czas a gdy lampa potrzebowalaby duzo pradu podczas jej ladowania to kondensator blyskawicznie by sie rozladowal dajac jej to czego potrzebuje (duzo pradu na raz) . Oczywiscie to tylko teoria, ktorej nie sprawdzilem, ale polecam jak ktos ma troche wolnego czasu, tylko uwaga z tym kondensatorem bo bydle sie potrafi niezle naladowac i komus krzywde moze zrobic.
Jak miezylem to moja 400ws w czasie ladowania pobierala 7-9A ale bylo to chwilowe.

tymancjo
03-12-2009, 11:30
Nie testowałem szerzej takich rozwiązań, ale tak patrząc "na surowo" to UPS ma przetwornice dostosowana do zasilania innych zasilaczy impulsowych (vide może zasilać PCta itp) zaś przetwornica może być skrojona pod zasilanie urządzeń o bardziej "analogowych" obwodach zasilania.
Czyli na wyjściu przetwornicy mamy jakieś prostokątne napięcie o zmiennym wypełnieniu a układ regulacji stara się nam dać sinusoidalny przebieg prądu. I to się świetnie sprawdza w urządzeniach o indukcyjnym charakterze takich jak wspomniana wiertarka lub inne silniki itp. Tam ważny jest przebieg prądu.

W przypadku lamp, jak mniemam następuje przetwarzanie napięcia na zasadzie powielacza, czyli prostujemy i potem tniemy zasilanie w jakiś tam prostokąt pewno o dość dużej f i podnosimy sobie napięcie do poziomu ładowania kondensatorów lampy jakimś typem powielacza/boostera (najprościej trafo jak TV).

Dodawanie pojemności w obwodzie odbiorczym, jak to zasugerował kolega, wydaje mi się nie być dobrym pomysłem. Już prędzej szeregowe wpięcie jakiejś indukcyjności mogło by mieć dobry wpływ, bo poprawiło by warunki pracy przetwornicy (mogła by pracować kształtując prąd tak jak to zwykłą robić i do czego jest zaprojektowana) i zmniejszyło pik prądu ładowania.

Kondensator pozwala na większe uderzenia prądowe (minimalizuje spadek napięcia oddając zgromadzoną energię), na taki pikowy pobór, ale w obwodach prądu stałego.

Wydaje się, że głównym problemem jest to, że napięcie na wyjściu przetwornicy nie jest sinusoidalne bo nie jest to potrzebne urządzeniom typu wiertarka (odbiornikom o charakterze indukcyjnym) gdyż tam istotny jest przebieg prądu nie napięcia. Zaś w przypadku takiej lampy zasilamy zasilacz impulsowy pokiereszowanym przebiegiem napięcia wyjściowego przetwornicy.

To takie moje wnioski w temacie, podobnie jest jak z przetwornicy zasilimy żarówki energooszczędne, i to nawet słychać że się dwa układy impulsowe ze sobą "kłócą".

pozdrawiam,
Tomek

Art Erie
03-12-2009, 11:59
Na podstawie tego, oraz innych wątków zaryzykuję postawienie kilku tez:
1. Istotna jest jakość sinusoidy generowanej przez UPS
2. Ważna jest max. moc chwilowa jaką może udostępnić UPS
3. Nie wszystkie lampy (ich układy elektroniczne) będą akceptować "uproszczoną" sinusoidę i/lub niską moc chwilową zasilania.
4. Zgodnie z pkt 3. należy rozpatrywać dobór zarówno UPS, jak i lamp.

EDIT

Zastanawiam, czy nie prościej rozebrać lampę i wyprowadzić z niej na obudowę gniazdo do zasilania prądem stałym. Wtedy w dość prosty sposób można dobrać odpowiednie napięcie i natężenie prądu do ładowania lampy w plenerze.

Piotr.S
06-12-2009, 21:25
Agregat waży 22kg - to niemało. Ale muszę przyznać, że sprwuje się świetnie. Trzeba co prawda pamiętać o wymianie oleju po 10 godzinach pracy. No ale nie ma wygód bez kłopotów

KEYZOR
06-12-2009, 23:13
Ja mam jescze pytanie dotyczace KIPORA (w zwiazku z jego cena pomysly o UPS sa bez sensensowne) jak daleko trzeba go odstawic zeby nie bylo go slychac, wogole interesuje mnie poziom halasu tego urzadzenia?

Piotr.S
06-12-2009, 23:28
200, 300 błysków? - można mieć 1000, 5000, 10000. Zapomnijcie o baterypackach. Są agregaty prądotwórcze.

KEYZOR
06-12-2009, 23:30
Piotr.S a moglbys cos napisac o tym halasie ?

Jacek_Z
06-12-2009, 23:57
200, 300 błysków? - można mieć 1000, 5000, 10000. Zapomnijcie o baterypackach. Są agregaty prądotwórcze.
150, 200, 300 to jest ilość błysków dla pełnej mocy. Na 1/8 jest ich kilka razy więcej. Wszystko zalezy od potrzeb. Na pewno nikomu nie potrzeba 10.000 błysków jednego dnia :wink:
Sesja modowa przy warczącym agregacie to nic fajnego.
Co ty fotografujesz w tych kamieniołomach? :)

Art Erie
07-12-2009, 00:01
Piotr.S a moglbys cos napisac o tym halasie ?

Producent agregatu podaje wartość 59dB przy odległości 7m; 59dB - to poziom hałasu porównywalny z tym jaki generuje zmywarka do naczyń ;)

KEYZOR
07-12-2009, 00:22
Dzieki za info poszedlem sobie z ciekawosci wlaczyc zmywarke:P To naprawde bardzo cicho.

Art Erie
07-12-2009, 00:33
Dzieki za info poszedlem sobie z ciekawosci wlaczyc zmywarke:P To naprawde bardzo cicho.

O ile "chińczyk" nie minął się z prawdą ;) Agregat HONDA EU 20 i ( według danych producenta, brak podanej odległości od urządzenia ) generuje 89 dB, czyli coś a'la elektryczna kosiarka/wiertarka ;)

KEYZOR
07-12-2009, 00:36
Z tym ze z tego co sie dowiedzialem to KIPOR jest znacznie cichszy od HONDY (opinie z for budowlanych i kampingowych). Wiec moze sie chinczyk nie pomylil.

Piotr.S
08-12-2009, 01:02
Sorry za milczenie - wyjazd. Hałas - powiem tak - nie odniosę się do opinii tych, którzy tylko teoretyzują. W praktyce osduwając generator od sceny na długość ogrodowego przedłużacza (ok 30 m) jest naprawdę dobrze. Jak uda się schować generator za drzewo jest dość cicho. Początkowo miałem obawy co do chałasu. Okazało się, że nawet umieszczenie generatorka za samochodem daje duże wyciszenie. Jeśli ktoś z niedowiarków ma blisko do Opola to zapraszam - można sprawdzić.

Tak "organoleptycznie" dane Hondy są bliższe prawdy chyba? - ale hałas nie jest dużym problemem w praktyce

wożę w plener płytę styropianu 100 x 50 działa cuda jeśli o hałas chodzi

Art Erie
05-04-2010, 13:16
A'propos zasilania lamp poprzez UPS.
Najwyrażniej małym UPS'om brakuje wydajności prądowej by naładować lampy studyjne, gdyż te wymagają dużej ilości energii w krótkim czasie.
Przyszedł mi do głowy pomysł, aby komorę UPS;a przeznaczoną na akumulatory wypełnić kondensatorami na napięcie 300-400V (kondensatory "rozruchowe" stosowane w silnikach prądu zmiennego) i w ten sposób zmagazynować i szybko oddać lampom dużą ilość energii w krótkim czasie.
W innym wątku uzyskałem taką informację na zadane pytanie:

Prawie konkrety (schematy "samoróbek" i lamp fabrycznych, oczywiście z wartościami elementów):
http://www.osipoff.ru/modules.php?op=modload&name=phpBB_14&file=index&action=viewforum&forum=24
http://www.osipoff.ru/modules.php?op=modload&name=phpBB_14&file=index&action=viewforum&forum=33
Moc zależy także od napięcia, niektóre lampy pracują na wyższym napięciu, więc pojemność kondensatora jest mniejsza.

By nie zaśmiecać tamtego tematu, moje rozmyślenia przenoszę tutaj ;)

Z tego co jestem w stanie wyczytać ze schematów, pojemność kondensatorów stosowanych w lampach studyjnych nie jest extremalnie duża i można je ładować ( tak mi się wydaje :) ) w sposób opisany wyżej.
Jako totalny laik w elektronice, sądzę że dla pełnego naładowania lampy studyjnej należy zastosować w UPS'sie kondensatory o pojemności 100% większej w stosunku do tej jaka zastosowana jest w lampie (lampach).
Do tego dla bezpieczeństwa układ rozładowania kondensatorów po zakończeniu pracy na przykład przez żarówkę i powinno być OK.
Pytanie do kolegów mających pojęcie o elektronice: czy to co napisałem ma sens ??

foto-oko
07-04-2010, 23:30
Wg moich obliczen i testow trzeba miec co najmniej 1200-1600VA UPS aby zasilic dwie lampy 250 Ws. Problem tkwi w duzym pradzie szczytowym pobieranym przez lampy powodujacym przeciazenie lub wylaczenie UPS. Jesli lampa pobieralaby prad o stalej wartosci to wystarczylby UPS o mocy powiedzmy 250VA. A wiec bardzo duza moc UPS-a nie jest wykorzystywana a trzeba UPS-a nosic (15-30kg).

Przetwornice DC/AC nie dajace czystego sinusa nie nadaja sie do zasilania lamp blyskowych. Przekonalem sie o tym zalaczjac lampe ELFO 250 do przetwornicy 1000VA. Poszedl dym z lampy i testy sie zakonczyly (lampa cala). Przetwornice czysty sinus o mocy 1000-1500VA sa drogie 2-3,5 tys. Tak jak w UPS duza moc potrzebujemy tylko do zaspokojenia szpilki pradowej przy ladowaniu kondensatorow lampy.

Generatory z silnikiem spalinowym maja sporo zalet, ale rowniez wad: duzy ciezar, duze gabaryty, trzeba lac paliwo olej i wykonywac przeglady oraz sa glosne. W niektorych miejscach ciezko bedzie zabrac ze soba generator np. starówka, plaza miejska, park narodowe i miejskie. W te miejsca bedzie trzeba uzyskac prawdopodobnie z urzedu miasta pozwolenie.

Ostatnio wyszly dosc tanie baterypacki uniwersalne FOMEI, waza pare kilogramow i mozna dolaczyc dodatkowy akumulator.

Ostatnio

Kundzior
10-04-2010, 19:35
Pracowałem na Hondzie dokładnie tej i jej odgłosy nie są upierdliwe, nie zwraca na siebie uwagi zbytnio. A jak ten KIPOR jest cichszy to....prawie bezgłośny??

Art Erie
10-04-2010, 20:02
Widziałem KIPOR'a w akcji, jest naprawdę cichy, a częstotliwość dżwięków jakie wydaje nie jest drażliwa dla uszu. Niestety nie wiem pod jakim obciążeniem pracował.

vitkov
21-07-2010, 11:42
Mam Lampy CY200K i CY400K, podpinałem pod APC Back-UPS 650 i nie działa. Lampy ładują się następuje samoczynny błysk i kolejne ładowanie - tak w kółko :(